Comunicat privind constatarea stării de incompatibilitate și sesizarea Parchetului

21 iunie 2011, 10:00

Agenția Națională de Integritate, în conformitate cu prevederile Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative, a constatat, în urma procedurilor de evaluare, următoarele:

- încălcarea legislației privind regimul juridic al incompatibilităților de către domnul FORĂSCU Vasile, Consilier general în cadrul Consiliului General al Primăriei Municipiului București;

- indicii referitoare la posibila săvârşire de către domnul FORĂSCU Vasile, Consilier general în cadrul Consiliului General al Primăriei Municipiului București, a infracţiunii de fals în declarații, prevăzută şi pedepsită de art. 292 din Codul Penal al României.

În temeiul art. 12, alin. (1) și alin. (2), lit. b din Legea nr. 176/2010, Agenția Națională de Integritate a demarat, la data de 09.11.2010, verificările cu privire la posibila încălcare de către domnul FORĂSCU Vasile, Consilier general în cadrul Consiliului General al Primăriei Municipiului București, a dispozițiilor legale privind completarea și depunerea declarațiilor de avere și de interese.

Sub aspect procedural, au fost îndeplinite cerințele Legii nr. 176/2010 în ceea ce privește informarea persoanelor evaluate, domnul FORĂSCU Vasile fiind informat, la data de 20.12.2010, prin intermediul unei scrisori (adresă nr. 91400/G/I.I.) recomandate (confirmare de primire datată 29.12.2010), despre declanșarea activității de evaluare, precum și cu privire la drepturile sale de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.

La data de 06.06.2011, domnul FORĂSCU Vasile s-a prezentat la sediul Agenției Naționale de Integritate, ocazie cu care a luat la cunoștință de informaţiile şi datele cuprinse în dosarul de evaluare. La data de 15.06.2011, domnul FORĂSCU Vasile a transmis Agenției Naționale de Integritate punctul său de vedere.

În urma evaluărilor efectuate, s-au identificat următoarele elemente:

- domnul FORĂSCU Vasile a fost validat în funcția de Consilier general în cadrul Consiliului General al Primăriei Municipiului București, pentru perioada 2000 – 2004, respectiv, 2004 - 2008, prin Hotărârile Consiliului General al Municipiului București, nr. 186/24.06.2000, şi, respectiv, nr.  100/25.06.2004;

- domnul FORĂSCU Vasile deține, începând cu anul 1994, calitatea de administrator și, începând cu anul 1998, calitatea de asociat în cadrul S.C. Cotroceni S.A.;

- la data de 24.07.2000, Consiliul General al Municipiului București, prin Direcția Generală de Administrare a Fondului Imobiliar (în prezent, Administrația Fondului Imobiliar), a încheiat Contractul de prestări servicii nr. 1455 cu S.C. Cotroceni S.A., societate reprezentată de către domnul FORĂSCU Vasile;

- în perioada 2001 – 2010, Contractul de prestări servicii nr. 1455/24.07.2000 a fost reînnoit prin 6 acte adiționale;

- domnul FORĂSCU Vasile nu a menționat în declarația de avere depusă la data de 04.05.2005 veniturile obținute împreună cu familia în anul fiscal 2004, în cuantum de 106.109 Lei;

- domnul FORĂSCU Vasile nu a menționat în declarația de avere depusă la data de 27.01.2006 veniturile obținute împreună cu familia în anul fiscal 2005, în cuantum de 56.795 Lei;

- domnul FORĂSCU Vasile nu a menționat în nicio declarație de avere veniturile din dividende, obținute în perioada 2004 – 2008, în cuantum total de 1.428.958 Lei;

- veniturile obținute din dividende, de către domnul FORĂSCU Vasile, în anii 2005 – 2006, nu figurează în evidențele Administrației Finanțelor Publice - Sector 5, București.

Au fost identificate elemente în sensul încălcării regimului juridic al incompatibilităților,  deoarece,  conform art. 90 din Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, cu modificările și completările ulterioare: ”Consilierii locali și consilierii județeni care au funcția de președinte, vicepreședinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administrație sau cenzor ori alte funcții de conducere, precum și calitatea de acționar sau asociat la societățile comerciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unități administrative teritoriale nu pot încheia contracte comerciale de prestări servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere  cu autoritățile administrației publice locale din care fac parte, cu instituțiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau județean respectiv ori cu societățile comerciale înființate de consiliile locale sau consiliile județene respective”.

Conform prevederilor art. 92, alin. (2) din același act normativ: ”Consilierii locali și consilierii județeni care au contracte încheiate cu încălcarea art.90, au obligația ca, în termen de 60 zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, să renunțe la contractele încheiate”. 

Domnul FORĂSCU Vasile s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 25.06.2004 - 19.06.2008, deoarece, pe durata exercitării funcției de Consilier general în cadrul Consiliului General al Primăriei Municipiului București, societatea comercială Cotroceni S.A., în cadrul căreia deținea funcțiile de administrator și de asociat, a încheiat cu Administrația Fondului Imobiliar, subordonată Consiliului General al Municipiului București, un contract de prestări servicii, a cărui valabilitate a fost extinsă până în prezent, prin 6 acte adiționale.

Având în vedere cele de mai sus, s-a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, București, cu privire la posibila săvârşire de către domnul FORĂSCU Vasile, Consilier general în cadrul Consiliului General al Primăriei Municipiului București, a infracţiunii de fals în declarații, prevăzută şi pedepsită de art. 292 din Codul Penal al României.

Persoana față de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor legii menționate, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de 3 ani.

În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcție sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate, interdicția de 3 ani operează, potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv, a rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești de confirmare a existenței unei stări de incompatibilitate.

Persoana care face obiectul evaluării poate contesta raportul de evaluare a incompatibilității, în termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanța de contencios administrativ.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 21 iunie 2011


Related news: Back

11 984 354

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 15.04.2024