Comunicat privind constatarea conflictului de interese și a stării de incompatibilitate

31 mai 2011, 12:51

Agenția Națională de Integritate, în conformitate cu prevederile Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative, a constatat, în urma procedurilor de evaluare, următoarele:

- încălcarea de către domnul POPA Eugen, Consilier Judeţean în cadrul Consiliului Județean Alba, a legislației privind regimul juridic al incompatibilităţilor;

- încălcarea de către domnul POPA Eugen, Consilier Judeţean în cadrul Consiliului Județean Alba, a regimului juridic privind conflictul de interese în materie administrativă;

- indicii referitoare la posibila săvârşire de către domnul POPA Eugen, Consilier Judeţean în cadrul Consiliului Județean Alba, a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută şi pedepsită de art. 2531 din Codul Penal al României.

În temeiul art. 12, alin. (1) și alin. (2), lit. b din Legea nr. 176/2010, Agenția Națională de Integritate s-a sesizat din oficiu, la data de 17.01.2010, cu privire la cu privire la posibila încălcare de către domnul POPA Eugen, Consilier Judeţean în cadrul Consiliului Județean Alba, a regimului juridic al conflictelor de interese.

Sub aspect procedural, conform prevederilor art. 13 din Legea nr. 176/2010, procedura de înștiințare a fost îndeplinită la data 25.11.2010, domnul POPA Eugen  fiind informat, prin intermediul unei scrisori (adresa nr. 87533/G/I.I.) recomandate (confirmare de primire la data de 29.11.2010), cu privire la declanșarea activității de evaluare, precum și cu privire la drepturile sale de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.

Conform prevederilor art. 20 din Legea nr. 176/2010, procedura de informare a fost îndeplinită la data de 18.04.2011, domnul POPA Eugen fiind înștiințat, prin intermediul unei scrisori (adresa nr. 49050/G/I.I.) recomandate (confirmare de primire la data de 26.04.2011), despre elementele identificate și invitat să prezinte un punct de vedere în acest sens. La data de 10.05.2011, domnul POPA Eugen a transmis Agenției Naționale de Integritate un punct de vedere.

În urma evaluărilor efectuate, s-au identificat următoarele elemente:

a) domnul POPA Eugen exercită, în prezent, al doilea mandat consecutiv de Consilier Județean în cadrul Consiliului Județean Alba;

b) în perioada 16.04.2005-01.10.2008, Consiliul Judeţean Alba a încheiat mai multe contracte cu S.C. AITRANS S.A. Aiud şi S.C. MEDIA EVENIMENT S.R.L. Aiud, societăţi în cadrul cărora domnul POPA Eugen a deținut calitatea de asociat, administrator,  acționar şi cenzor.

În conformitate cu prevederilor art. 90, alin. (1) al Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, cu modificările şi completările ulterioare, ”Consilierii locali şi consilierii judeţeni care au funcţia de ... cenzor ori alte funcţii de conducere, precum şi calitatea de acţionar sau asociat la societăţile comerciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unităţi admninistrativ-teritoriale, nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac parte”.

Conform prevederilor art. 21 din Legea nr. 176/2010, după exprimarea punctului de vedere de către persoana evaluată, inspectorul de integritate a considerat că sunt elemente în sensul încălcării legislaţiei în vigoare de către domnul POPA Eugen, Consilier Judeţean în cadrul Consiliului Județean Alba, după cum urmează:

1. încălcarea de către domnul POPA Eugen, Consilier Judeţean în cadrul Consiliului Județean Alba, a legislației privind regimul juridic al incompatibilităţilor, ca urmare a încheierii contractelor şi parteneriatelor între Consiliul Judeţean Alba, autoritate în cadrul căreia domnul POPA Eugen exercită, începând cu anul 2004, calitatea de Consilier Judeţean, şi societăţile comerciale: S.C. MEDIA EVENIMENT S.R.L., în cadrul căreia domnul POPA Eugen a deţinut calitatea de asociat, şi S.C. AITRANS S.A. Aiud, în cadrul căreia deţine calitatea de cenzor.

2. încălcarea de către domnul POPA Eugen, Consilier Judeţean în cadrul Consiliului Județean Alba, a dispozițiilor legale privind conflictul de interese în materie administrativă, prin participarea la deliberarea şi adoptarea de către Consiliul Județean Alba, în data de 26.06.2008, în cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului Județean Alba, a Hotărârii nr. 150/26.06.2008 privind aprobarea atribuirii pentru executare a serviciului de transport public judeţean de persoane prin curse regulate, în gestiune delegată către S.C. AITRANS S.A. Aiud, societate în care avea un interes patrimonial, ca urmare a calităţii de cenzor.

3. indicii referitoare la posibila săvârşire de către domnul POPA Eugen, Consilier Judeţean în cadrul Consiliului Județean Alba, a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută şi pedepsită de art. 2531 din Codul Penal al României.

Având în vedere cele de mai sus, s-a procedat la întocmirea raportului de evaluare şi s-au dispus următoarele:

- constatatea stării de incompatibilitate a domnului POPA Eugen, Consilier Judeţean în cadrul Consiliului Județean Alba;

- iniţierea demersurilor prevăzute de art. 22, alin. (2) din Legea 176/2010, în vederea anulării contractelor încheiate cu încălcarea prevederilor legale privind conflictul de interese. Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcție, precum şi interdicția de a mai ocupa o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementărilor aplicabile demnității și funcției respective;

- sesizarea Parchetului de pe Lângă Curtea de Apel Alba Iulia cu privire la posibila săvârşire de către domnul POPA Eugen, Consilier Judeţean în cadrul Consiliului Județean Alba, a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută şi pedepsită de art. 2531 din Codul Penal al României.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 31 mai 2011


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024