Comunicat privind termenul limită de depunere a declarațiilor de avere și de interese

30 mai 2011, 12:53

Miercuri, 15 iunie 2011, este ultima zi în care persoanele prevăzute la art. 1, alin. (1) din Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice își pot depune declarațiile de avere și de interese.

Formularele editabile ale declarațiilor de avere și de interese se regăsesc pe pagina de Internet a Agenției și pot fi descărcate accesând link-ul http://www.integritate.eu/home/descarca-formulare.aspx.

Persoanele responsabile cu implementarea prevederilor referitoare la declaraţiile de avere şi declaraţiile de interese asigură afişarea şi menţinerea declaraţiilor de avere şi ale declaraţiilor de interese pe pagina de Internet a instituţiei, dacă aceasta există, sau la avizierul propriu, în termen de cel mult 30 de zile de la primire, prin anonimizarea adresei imobilelor declarate, cu excepţia localităţii unde sunt situate, adresei instituţiei care administrează activele financiare, a codului numeric personal, precum şi a semnăturii.

Rectificarea declaraţiei poate fi iniţiată şi de către persoanele prevăzute de lege, în termen de 40 de zile de la depunerea iniţială. Declaraţia de avere şi/ sau declaraţia de interese rectificată pot/ poate fi însoţite/ însoţită de documente justificative.

Declaraţiile de avere şi declaraţiile de interese se păstrează pe pagina de Internet a instituţiei şi pe Portalul public al Agenției (http://declaratii.integritate.eu) pe toată durata exercitării funcţiei sau mandatului şi 3 ani după încetarea acestora şi se arhivează potrivit legii.

Nedepunerea declaraţiilor de avere şi a declaraţiilor de interese în termenele prevăzute de lege, precum şi nedeclararea cuantumului veniturilor realizate sau declararea acestora cu trimitere la alte înscrisuri constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei. În această situație, Agenţia poate declanşa din oficiu procedura de evaluare.

Mai mult, nerespectarea obligaţiilor prevăzute la art. 6 din Legea nr. 176/2010 de către persoanele responsabile cu implementarea prevederilor prezentei legi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei. Aceeaşi sancţiune se aplică şi conducătorului entităţii respective, dacă acesta nu îndeplineşte obligaţiile prevăzute de lege.

Pentru a veni în sprijinul persoanelor care au obligația declarării averilor și a intereselor, dar și a persoanelor desemnate cu implementarea prevederilor legale privind declarațiile de avere și de interese, Agenția Națională de Integritate a publicat pe pagina de Internet (www.integritate.eu) următoarele documente orientative:

1. Ghidul de completare a declarațiilor de avere și de interese;

http://www.integritate.eu/UserFiles/File/Ghid_completare_DAI_2010/
GhidCompletareDeclaratiiAvere&Interese_EditiaII_Nov2010.pdf

2. Ghidul privind incompatibilitățile și conflictele de interese;

http://www.integritate.eu/UserFiles/File/Ghid_Incompatib_ConflicteInterese_2011/
GhidPrivindIncompatibilitatileSiConflicteleDeInterese_2011.pdf

3. Secțiunea de întrebări frecvente (F.A.Q.).

http://www.integritate.eu/home/intrebari-frecvente.aspx

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 30 mai 2011


Related news: Back

11 984 354

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 15.04.2024