Comunicat privind constatarea conflictului de interese

26 mai 2011, 18:00

Agenția Națională de Integritate, în conformitate cu prevederile Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative, a constatat, în urma procedurilor de evaluare, încălcarea de către domnul OSTAFICIUC Constantin, Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, a legislației privind regimul juridic al conflictului de interese.

În temeiul art. 12, alin. (1) și alin. (2), lit. b din Legea nr. 176/2010, Agenția Națională de Integritate s-a sesizat din oficiu, la data de 11.01.2011, cu privire la cu privire la posibila încălcare de către domnul OSTAFICIUC Constantin, Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, a regimului juridic al conflictelor de interese.

Sub aspect procedural, la data de 22.02.2011, au fost îndeplinite cerințele Legii nr. 176/2010 în ceea ce privește informarea persoanei evaluate, domnul OSTAFICIUC Constantin fiind înştiinţat, prin intermediul adresei nr. 16320/G/I.I., recomandate (confirmare de primire datată 07.03.2011), cu privire la declanșarea activității de evaluare, identificarea elementelor în sensul existenței conflictului de interese, precum și cu privire la drepturile sale de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. La data de 22.03.2011, domnul OSTAFICIUC Constantin a transmis Agenției Naționale de Integritate un punct de vedere.

Domnul OSTAFICIUC Constantin exercită, în prezent, al doilea mandat consecutiv de Preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş.

În urma evaluărilor efectuate, s-au identificat următoarele elemente:

- doamna OSTAFICIUC Lucia Valentina, soţia domnului OSTAFICIUC Constantin, deţine, începând cu data de 10.03.2005, calitatea de asociat, cu o cotă de participare de 50%, în cadrul S.C. ORNELLA DESIGN S.R.L., societate în cadrul căreia a deţinut, în perioada 10.03.2005 - 21.12.2007, şi funcţia de administrator;

- doamna ANDREESCU (fostă OSTAFICIUC) Diana Ornella, fiica domnului OSTAFICIUC Constantin, deţine, începând cu data de 10.03.2005, calitatea de asociat în cadrul S.C. ORNELLA DESIGN S.R.L., cu o cotă de participare, la fiecare dintre cele două societăţi, de 25%;

- S.C. ORNELLA DESIGN S.R.L. a avut relaţii contractuale cu Muzeul de Artă Timişoara, instituţie publică aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Timiş, prin încheierea pe o perioadă nelimitată a contractului de furnizare nr. 14/13.10.2010, având ca obiect servicii de tipărire pe baza comenzilor ferme ale autorităţii contractante.

Conform prevederilor art. 21 din Legea nr. 176/2010, inspectorul de integritate a considerat că sunt elemente în sensul încălcării de către domnul OSTAFICIUC Constantin a regimului juridic al conflictului de interese, ca urmare a semnării şi aprobării, cu încălcarea prevederilor legale referitoare la conflictul de interese, în calitate de Preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, a următoarelor acte:

• Raportul nr. 252/27.06.2008, întocmit de Comisia de evaluare şi selecţie oferte, privind „desfăşurarea negocierii directe pentru concesionarea unei parcele din perimetrul Parcului Tehnologic şi Industrial Timişoara, organizată în data de 24.06.2008” precum şi Contractul de concesiune nr. 8641/01.07.2008.

Domnul OSTAFICIUC Constantin a aprobat, în calitate de Preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, Raportul nr. 252/27.06.2008, întocmit de Comisia de evaluare şi selecţie oferte, privind „desfăşurarea negocierii directe pentru concesionarea unei parcele din perimetrul Parcului Tehnologic şi Industrial Timişoara, organizată în data de 24.06.2008”, pentru încheierea unui contract de concesiune, şi, respectiv, semnarea Contractului de concesiune nr. 8641/01.07.2008, pentru exploatarea unei parcele de teren, în suprafaţă de 816 mp, situată în Parcul Tehnologic şi Industrial Timişoara, pe o durată de concesiune de 49 de ani, la valoarea unei redevenţe de 4,2 EURO/mp/an + TVA, între Consiliul Judeţean Timiş şi S.C. ORNELLA DESIGN S.R.L., societate în cadrul căreia deţin calitatea de asociaţi doamna OSTAFICIUC Lucia Valentina, soţia domnului OSTAFICIUC Constantin, doamna ANDREESCU (fostă OSTAFICIUC) Diana Ornella, fiica domnului OSTAFICIUC Constantin, precum şi domnul ANDREESCU Codrin Răzvan, ginerele domnului OSTAFICIUC Constantin.

• Raportul nr. 196/04.08.2010 privind propunerea de modificare a prevederilor Contractului de concesiune încheiat cu S.C. ORNELLA DESIGN S.R.L., precum şi Convenţia privind facilităţile oferite concesionarului S.C. ORNELLA DESIGN S.R.L.

Domnul OSTAFICIUC Constantin a aprobat, în calitate de Preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, Convenţia privind facilităţile oferite concesionarului S.C. ORNELLA DESIGN S.R.L. (Anexa VII la Contractul de concesiune) şi a aprobat, ulterior, Raportul nr. 196/04.08.2010 privind propunerea de modificare a prevederilor Contractului de concesiune încheiat cu S.C. ORNELLA DESIGN S.R.L.

Prin Convenţia privind facilităţile oferite concesionarului S.C. ORNELLA DESIGN S.R.L., s-au acordat societăţii mai multe beneficii cu titlul gratuit, cum ar fi: „salubrizare şi întreţinere drumuri, spaţii verzi comune şi curăţenie spaţiu public, iluminat stradal şi perimetral, pază şi protecţie a zonelor comune şi a perimetrului parcului, parcare gratuită, promovare firmă concesionară etc.” şi, totodată, scutirea de la plata redevenţei în valoare de 4,2 EURO/mp/an + TVA, pe o perioadă de 19 luni.

Având în vedere cele de mai sus, au fost dispuse demersurile prevăzute de art. 22, alin. (2) din Legea 176/2010, în vederea anulării contractelor încheiate cu încălcarea prevederilor legale privind conflictul de interese. Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcție, precum şi interdicția de a mai ocupa o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementărilor aplicabile demnității și funcției respective.

Persoana care face obiectul evaluării poate contesta raportul de evaluare a incompatibilității, în termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanța de contencios administrativ.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 26 mai 2011


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024