Comunicat privind constatarea stării de conflict de interese în materie administrativă

16 mai 2011, 10:00

Agenția Națională de Integritate, în conformitate cu prevederile Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative, a constatat, în urma procedurilor de evaluare, următoarele:

- încălcarea de către doamna Brânduşa Cornelia NOVAC, Director/ manager al “Circ & Variete Globus” București şi Deputat în Parlamentul României a dispozițiilor art. 70, și art. 72 din Legea nr. 161/2003 privind conflictul de interese în materie administrativă;

- indicii referitoare la posibila săvârşire de către doamna Brânduşa Cornelia NOVAC, Director/ manager al “Circ & Variete Globus” București şi Deputat în Parlamentul României a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută şi pedepsită de art. 2531 din Codul Penal al României.

În temeiul art. 12, alin. (1) și alin. (2), lit. b din Legea nr. 176/2010, Agenția Națională de Integritate s-a sesizat din oficiu, la data de 16.11.2010, cu privire la nerespectarea de către doamna Brânduşa Cornelia NOVAC, în calitate de Director/ manager al “Circ & Variete Globus” București, a dispozițiilor legale privind depunerea și completarea declarațiilor de avere și de interese.

Începând cu data de 22.02.2008 şi până în prezent, doamna Brânduşa Cornelia NOVAC deţine, în baza unor contracte de management, funcţia de Director/ manager al “Circ & Variete Globus” București. Doamna Brânduşa Cornelia NOVAC exercită, în prezent, mandatul de Deputat în Parlamentul României, conform Hotărârii Camerei Deputaţilor nr. 40 din data de 19.12.2008 privind validarea mandatelor deputaţilor aleși la data de 30.11.2008. De asemenea, doamna Brânduşa Cornelia NOVAC deţine şi funcţia de Secretar al Comisiei pentru Cultură, Arte și Mijloace de Informare în Masă a Camerei Deputaţilor.

Conform prevederilor art. 13 din Legea nr. 176/2010, procedura de înștiințare a fost îndeplinită, doamna Brânduşa Cornelia NOVAC fiind informată, la data de 31.11.2010 (adresă nr. 88044/G/I.I.), prin intermediul unei scrisori recomandate, despre declanșarea activității de evaluare, precum și cu privire la drepturile sale de a fi asistată sau reprezentată de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.

Conform prevederilor art. 20 din Legea nr. 176/2010, procedura de informare a fost îndeplinită la data de 03.03.2011, doamna Brânduşa Cornelia NOVAC fiind înștiințată, prin intermediul adresei nr. 19500/G/I.I., recomandate (confirmare de primire datată 04.03.2011), despre faptul că au fost identificate elemente în sensul existenței conflictului de interese și invitată să prezinte un punct de vedere în acest sens.

La data de 10.03.2011, cu ocazia prezentării la sediul Agenției Naționale de Integritate, doamna Brânduşa Cornelia NOVAC a luat la cunoștință despre faptul că au fost identificate elemente în sensul existenței conflictului de interese.

În urma evaluării declarațiilor de avere şi de interese depuse de persoana evaluată, precum și a altor date și informații, au fost identificate elemente în sensul încălcării legislației privind regimul juridic al conflictului de interese în materie administrativă şi penală, prevăzut de art. 70, și art. 72 din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției şi de art. 2531 din Codul Penal al României, deoarece, în perioada 05.12.2006 - 12.05.2009, doamna Brânduşa Cornelia NOVAC, în calitate de persoană fizică, precum și în calitate de asociat în cadrul S.C. SIDUS ARTIS S.R.L, a încheiat un număr de 11 contracte de colaborare, precum și contracte pentru realizarea unor spectacole de către Circul Globus București (în prezent, “Circ & Variete Globus” București), unde ocupa funcţia de Director/ manager.

Conform prevederilor art. 21 din Legea nr. 176/2010, inspectorul de integritate a considerat că sunt elemente în sensul încălcării legislației în vigoare, după cum urmează:

- încălcarea de către doamna Brânduşa Cornelia NOVAC, Director/ manager al “Circ & Variete Globus” București şi Deputat în Parlamentul României, a dispozițiilor art. 70, și art. 72 din Legea nr. 161/2003 privind conflictul de interese în materie administrativă, ca urmare a semnării unui număr de două contracte de realizare scenariilor şi regiei pentru două spectacole, între “Circ & Variete Globus” București și doamna Brândușa Cornelia Novac – în calitate de persoană fizică –, precum și a unui contract de colaborare încheiat între “Circ & Variete Globus” București și S.C. SIDUS ARTIS S.R.L., societate în cadrul căreia doamna Brândușa Cornelia Novac a deținut, până la data de 23.06.2010, calitatea de asociat.

Valoarea totală a celor trei contracte semnate în perioada 08.01.2007 – 12.05.2009 este de 443.440 lei.

- indicii referitoare la posibila săvârşire de către doamna Brânduşa Cornelia NOVAC, Director/ manager al “Circ & Variete Globus” București şi Deputat în Parlamentul României, a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută şi pedepsită de art. 2531 din Codul Penal al României, constând în îndeplinirea unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani, sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, deoarece a semnat, în perioada 05.12.2006 - 10.04.2008, în calitate de Director/ manager al “Circ & Variete Globus” București, contracte de realizare a regiei și a scenariilor pentru spectacole cu S.C. SIDUS ARTIS S.R.L., societate în cadrul căreia avea calitatea de asociat, cu o cotă de participare de 50%.

Valoarea totală a celor 11 contracte semnate cu încălcarea legislației privind conflictul de interese în materie administrativă, precum şi a celei  prevăzute de Codul Penal al României,  este de 758.217 lei.

Doamna Brânduşa Cornelia NOVAC exercită şi funcţia de Preşedinte al Consiliului de Administrație al “Circ & Variete Globus” București.

Având în vedere cele de mai sus, au fost dispuse următoarele măsuri:

- iniţierea demersurilor prevăzute de art. 22, alin. (2) din Legea 176/2010, în vederea anulării contractelor încheiate cu încălcarea prevederilor legale privind conflictul de interese. Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcție, precum şi interdicția de a mai ocupa o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementărilor aplicabile demnității și funcției respective;

- sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la posibila săvârşire de către doamna Brânduşa Cornelia NOVAC, Director/ manager al “Circ & Variete Globus” București şi Deputat în Parlamentul României a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută şi pedepsită de art. 2531 din Codul Penal al României.

La data de 23 februarie 2011, Agenţia Naţională de Integritate a constatat şi starea de incompatibilitate în care s-a aflat doamna Brânduşa Cornelia NOVAC, ca urmare a exercitării simultane a demnităţii publice de Deputat în cadrul Parlamentului României, precum și a funcției de conducere de Director/ manager în cadrul “Circ & Variete Globus București”. Raportul de evaluare emis de Agenţia Naţională de Integritate a fost contestat de către doamna Brânduşa Cornelia NOVAC şi se află pe rolul Curţii de Apel Bucureşti – Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal.

Persoana care face obiectul evaluării poate contesta raportul de evaluare a incompatibilității, în termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanța de contencios administrativ.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 16 mai 2011


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024