Comunicat privind constatarea stării de incompatibilitate

6 aprilie 2011, 10:03

Agenția Națională de Integritate, în conformitate cu prevederile Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative, a constatat, în urma procedurilor de evaluare, încălcarea legislației privind regimul juridic al incompatibilităților de către domnul TUDOR Florentin, Consilier Local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Craiova.

În temeiul art. 12, alin. (1) și alin. (2), lit. b din Legea nr. 176/2010, Agenția Națională de Integritate s-a sesizat din oficiu, la data de 15.11.2010, cu privire la posibila încălcare de către domnul domnul TUDOR Florentin, Consilier Local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Craiova, a dispoziţiilor legale privind regimul juridic al incompatibilităţilor, aşa cum rezultă din adresa nr. 143.924 transmisă de către Primăria Municipiului Craiova.

Conform prevederilor art. 20 din Legea nr. 176/2010, procedura de informare a fost îndeplinită la data de 03.03.2011, domnul TUDOR Florentin fiind înștiințat, prin intermediul unei scrisori (adresa nr. 19408/G/I.I.) recomandate (confirmare de primire datată 07.03.2011) despre faptul că au fost identificate elemente în sensul existenței stării de incompatibilitate și invitat să prezinte un punct de vedere în acest sens.

La data de 01.04.2011, cu ocazia prezentării la sediul Agenției Naționale de Integritate, domnul domnul TUDOR Florentin a luat la cunoștință documentele aflate în dosarul de evaluare şi s-a angajat, în scris, să transmită prin fax, până la data de 04.04.2011, un punct de vedere. Până în prezent, domnul TUDOR Florentin nu a transmis Agenției Naționale de Integritate niciun punct de vedere.

În urma evaluărilor efectuate, s-au identificat următoarele elemente:

- mandatul de Consilier Local al domnului TUDOR Florentin pentru perioada 2008 - 2012 a fost validat prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Craiova nr. 2/20.06.2008;

- la data de 07.03.2006, domnul TUDOR Florentin a fost numit în funcția de membru în Consiliul de Administrație al Regiei Autonome de Transport Craiova R.A., unitate aflată în subordinea Consiliului Local al Municipiului Craiova;

- mandatul de membru în Consiliul de Administrație al Regiei Autonome de Transport Craiova R.A. a încetat la data de 13.03.2009, în baza Încheierii judecătorului delegat nr. 2264, ca urmare a depunerii de către domnul TUDOR Florentin, la Oficiul Naţional al Registrului Comerțului, a Cererii de mențiune nr.17.751/12.03.2009 (la 9 luni de la data validării în funcția de consilier local);

Conform prevederilor art. 88, alin. (1), lit. d din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției: „Funcția de consilier local sau consilier județean este incompatibilă cu funcția de președinte, vicepreședinte, director general, director, manager, asociat, administrator, membru în consiliul de administrație sau cenzor la regiile autonome și societățile comerciale de interes local înființate sau aflate sub autoritatea consiliului local ori a consiliului județean respectiv sau la regiile autonome și societățile comerciale de interes național care își au sediul sau care dețin filiale în unitatea administrativ teritorială respectivă”. Potrivit prevederilor art. 91, alin. (3) din acelaşi act normativ: „Alesul local poate renunța la funcția deținută înainte de a fi numit sau ales în funcția care atrage starea de incompatibilitate sau în cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea în această  funcție”.

Având în vedere că, în lipsa exprimării unui punct de vedere de către domnul TUDOR Florentin, conform prevederilor art. 21 din Legea nr. 176/2010, inspectorul de integritate a considerat că sunt elemente în sensul încălcării de către acesta, în perioada 20.06.2008 – 13.03.2009 (perioada cuprinsă între data validării mandatului de Consilier Local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Craiova și data încetării mandatului de membru în Consiliul de Administrație al Regiei Autonome de Transport Craiova R.A.), a legislației privind regimul juridic al incompatibilităților, ca urmare a exercitării simultane a demnităţii publice de Consilier Local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Craiova şi a calităţii de membru în Consiliul de Administrație al Regiei Autonome de Transport Craiova R.A., s-a procedat la întocmirea raportului de evaluare.

Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate constituie temei pentru eliberarea din funcţie ori, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective.

Persoana față de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor legii menționate, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de 3 ani.

În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcție sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate, interdicția de 3 ani operează potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv, a rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești de confirmare a existenței unei stări de incompatibilitate.

Persoana care face obiectul evaluării poate contesta raportul de evaluare a incompatibilității, în termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanța de contencios administrativ.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 06 aprilie 2011


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024