Comunicat privind constatarea stării de incompatibilitate, în cazul domnului ACHIM Adrian

25 februarie 2011, 11:04

Agenția Națională de Integritate, în conformitate cu prevederile Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative, a constatat, în urma procedurilor de evaluare, încălcarea legislației privind regimul juridic al incompatibilităților de către domnul ACHIM Adrian, Viceprimar în Comuna Domneşti (Judeţul Argeş).

În temeiul art. 12, alin. (1) și alin. (2), lit. b din Legea nr. 176/2010, Agenția Națională de Integritate s-a sesizat din oficiu, la data de 15.11.2010, cu privire la posibila nerespectare de către domnul ACHIM Adrian, Viceprimar în Comuna Domneşti (Judeţul Argeş), a regimului juridic al incompatibilităților.

Domnul ACHIM Adrian exercită, în prezent, mandatul de Viceprimar al Comunei Domnești (Judeţul Argeş) conform Procesului - verbal de validare a mandatului de consilier local pe perioada 2008-2012 și a Hotărârii Consiliului Local nr. 2 din 17 iunie 2008 de validare a mandatului de viceprimar.

Începând cu data de 24.05.1995 şi până în prezent, domnul ACHIM Adrian deţine şi calitatea de asociat și administrator unic al S.C. Daniki Com Impex '94 S.R.L.

În conformitate cu prevederile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările și completările ulterioare, “Funcţia de primar şi viceprimar (…) este incompatibilă cu (…) funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie ori cenzor sau orice funcţie de conducere ori de execuţie la societăţile comerciale (…)”.

Conform prevederilor art. 13 din Legea nr. 176/2010, procedura de înștiințare a fost îndeplinită, domnul ACHIM Adrian fiind informat la data de 30.11.2010 (adresă nr. 88035/G/I.I.) prin intermediul unei scrisori recomandate (confirmare de primire datată 08.12.2010), despre declanșarea activității de evaluare, precum și cu privire la drepturile sale de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.

Prin punctul de vedere transmis Agenţiei Naţionale de Integritate la data de 20.12.2010, domnul ACHIM Adrian confirmă faptul că deţine calitatea de ”asociat unic al S.C. Daniki Comimpex '94 S.R.L.”, precum şi funcţia de administrator al acestei societăți comerciale.

În urma evaluării declarațiilor de avere şi de interese depuse de persoana evaluată, precum și a altor date și informații, au fost identificate elemente în sensul încălcării legislației privind regimul juridic al incompatibilităților, deoarece, începând cu data de 17.06.2008 (data validării mandatului de Viceprimar) și până în prezent, domnul ACHIM Adrian s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât a exercitat simultan funcţia de Viceprimar în Comuna Domneşti (Judeţul Argeş), precum şi calităţile de asociat unic şi administrator al S.C. Daniki Comimpex '94 S.R.L.

Conform prevederilor art. 20 din Legea nr. 176/2010, procedura de informare a fost îndeplinită la data de 27.01.2011, domnul ACHIM Adrian fiind înștiințat, prin intermediul adresei nr. 5051/G/I.I.(confirmare de primire datată 31.01.2011), despre faptul că au fost identificate elemente în sensul existenței stării de incompatibilitate și invitat să prezinte un punct de vedere în acest sens. La data de 07.02.2010, cu ocazia prezentării la sediul Agenției Naționale de Integritate, domnul ACHIM Adrian a luat cunoștință de conținutul documentelor aflate în dosarul de evaluare.

Având în vedere că și după exprimarea punctului de vedere de către persoana evaluată, conform prevederilor art. 21 din Legea nr. 176/2010, inspectorul de integritate a considerat că sunt elemente în sensul încălcării de către domnul ACHIM Adrian a legislației privind regimul juridic al incompatibilităților, ca urmare a exercitării simultane a funcţiei de Viceprimar în Comuna Domneşti (Judeţul Argeş), şi a calităţilor de asociat unic şi administrator al S.C. Daniki Comimpex '94 S.R.L., s-a procedat la întocmirea raportului de evaluare.

Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al incompatibilităților constituie temei pentru eliberarea din funcție, ori, după caz, constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementărilor aplicabile demnității și funcției respective.

Persoana care face obiectul evaluării poate contesta raportul de evaluare a incompatibilității, în termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanța de contencios administrativ.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 25 februarie 2011


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024