Comunicat privind constatarea stării de incompatibilitate, în cazul d-nei Brânduşa Cornelia NOVAC

24 februarie 2011, 10:52

Agenția Națională de Integritate, în conformitate cu prevederile Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative, a constatat, în urma procedurilor de evaluare, încălcarea legislației privind regimul juridic al incompatibilităților de către doamna Brânduşa Cornelia NOVAC, Deputat în Parlamentul României.

În temeiul art. 12, alin. (1) și alin. (2), lit. b din Legea nr. 176/2010, Agenția Națională de Integritate s-a sesizat din oficiu, la data de 16.11.2010, cu privire la nerespectarea de către doamna Brânduşa Cornelia NOVAC, în calitate de Director/ manager al “Circ & Variete Globus” București, a regimului juridic privind depunerea și completarea declarațiilor de avere și de interese.

Începând cu data de 22.02.2008 şi până în prezent, doamna Brânduşa Cornelia NOVAC deţine, în baza unor contracte de management, funcţia de Director/ manager al “Circ & Variete Globus” București.

Conform prevederilor Legii nr. 269/2009 pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 189/2008 privind managementul instituțiilor de spectacole sau concerte, muzeelor și colecțiilor publice, bibliotecilor și așezămintelor culturale de drept public, funcția de Director/ manager al “Circ & Variete Globus” București, instituție publică aflată în subordinea Consiliului General al Municipiului București, este o funcție publică de conducere, remunerată de către autoritate, în baza unui contract de management încheiat pe durată determinată, iar remunerația managerului persoană fizică este asimilată, din punct de vedere fiscal, veniturilor salariale. Cuantumul remunerației managerului se stabilește la nivelul salariului maxim brut care se plătește în instituția publică, în condițiile legii, majorat cu până la 55 % din acesta.

În baza contractelor de management, doamna Brânduşa Cornelia NOVAC are calitatea de ordonator terțiar de credite, având obligația  de asumare a responsabilităților ce decurg din această calitate, pe lângă obligația de a răspunde de gestionarea și administrarea patrimoniului public încredințat instituției pe care o conduce, precum și obligația de a adopta măsuri în vederea îndeplinirii prevederilor bugetului anual de venituri și cheltuieli al aceleiași instituții, organizează, gestionează, coordonează și controlează întreaga activitate a “Circ & Variete Globus” București.

Doamna Brânduşa Cornelia NOVAC exercită, în prezent, mandatul de Deputat în Parlamentul României, conform Hotărârii Camerei Deputaţilor nr. 40 din data de 19.12.2008 privind validarea mandatelor deputaţilor aleși la data de 30.11.2008. De asemenea, doamna Brânduşa Cornelia NOVAC deţine şi funcţia de Secretar al Comisiei pentru Cultură, Arte și Mijloace de Informare în Masă a Camerei Deputaţilor.

Potrivit art. 71, alin. (2) din Constituţia României şi art. 14, alin. (2) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și senatorilor, republicată: “Calitatea de deputat sau de senator este incompatibilă cu exercitarea oricărei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de membru al Guvernului”. Conform art. 81, alin. (2) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnitărilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, “Prin funcții publice de autoritate, incompatibile cu calitatea de deputat sau de senator, se înțelege (…) funcțiile de conducere specifice ministerelor, celorlalte autorități și instituții publice, (…), funcțiile de conducere și execuție din serviciile publice descentralizate ale ministerelor și celorlalte organe din unitățile administrativ-teritoriale și din aparatul propriu și serviciile publice ale consiliilor județene și consiliilor locale, precum și funcțiile care, potrivit legii, nu permit persoanelor care le dețin să candideze în alegeri”.

În baza dispoziţiilor art. 18, “(1)Deputatul sau senatorul care la data intrării în exercițiul mandatului și după validare se află în una dintre incompatibilitățile prevăzute în acest act normativ sau în alte legi speciale va informa în scris, în termen de 15 zile, Biroul permanent la Camerei din care face parte despre această situație”, “(2) În termen de 30 zile de la expirarea termenului prevăzut la alin. (1), deputatul sau senatorul va opta între mandatul de deputat sau de senator și funcția ori funcțiile incompatibile, demisionând potrivit opțiunii sale”. În conformitate cu prevederile art. 200 al Regulamentului Camerei Deputaților, deputatul care continuă să se afle în incompatibilitate “este considerat demisionat din calitatea de deputat”.

După data validării mandatului de deputat (19.12.2008), doamna Brânduşa Cornelia NOVAC nu a procedat potrivit dispozițiilor legale mai sus menționate.

Conform prevederilor art. 13 din Legea nr. 176/2010, procedura de înștiințare a fost îndeplinită, doamna Brânduşa Cornelia NOVAC fiind informată la data de 31.11.2010 (adresă nr. 88044/G/I.I.) prin intermediul unei scrisori recomandate, despre declanșarea activității de evaluare, precum și cu privire la drepturile sale de a fi asistată sau reprezentată de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Mandatul poştal a revenit la data de 20.12.2010 la Agenţie, cu menţiunea “destinatar lipsă domiciliu”.

În urma evaluării declarațiilor de avere şi de interese depuse de persoana evaluată, precum și a altor date și informații, au fost identificate elemente în sensul încălcării legislației privind regimul juridic al incompatibilităților, deoarece, începând cu data de 19.12.2008 (data validării mandatului de deputat) și până în prezent, doamna Brânduşa Cornelia NOVAC s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât a exercitat simultan demnitatea publică de Deputat în cadrul Parlamentului României, precum și funcția de conducere de Director/ manager în cadrul “Circ & Variete Globus” București (funcție de conducere specifică unei instituții publice locale).

Conform prevederilor art. 20 din Legea nr. 176/2010, procedura de informare a fost îndeplinită la data de 10.02.2010, doamna Brânduşa Cornelia NOVAC fiind înștiințată, prin intermediul adresei nr. 10610/G/I.I., despre faptul că au fost identificate elemente în sensul existenței stării de incompatibilitate și invitată să prezinte un punct de vedere în acest sens.

La data de 17.02.2010, cu ocazia prezentării la sediul Agenției Naționale de Integritate, doamna Brânduşa Cornelia NOVAC a luat la cunoștință despre faptul că au fost identificate elemente în sensul existenței stării de incompatibilitate.

Având în vedere că și după exprimarea punctului de vedere de către doamna Brânduşa Cornelia NOVAC, conform prevederilor art. 21 din Legea nr. 176/2010, inspectorul de integritate a considerat că sunt elemente în sensul încălcării de către doamna Brânduşa Cornelia NOVAC a legislației privind regimul juridic al incompatibilităților, ca urmare a exercitării simultane a demnităţii publice de Deputat în cadrul Parlamentului României, precum și a funcției de conducere de Director/ manager în cadrul “Circ & Variete Globus București”, s-a procedat la întocmirea raportului de evaluare.

Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al incompatibilităților constituie temei pentru eliberarea din funcție, ori, după caz, constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementărilor aplicabile demnității și funcției respective.

Persoana care face obiectul evaluării poate contesta raportul de evaluare a incompatibilității, în termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanța de contencios administrativ.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări precum şi al dreptului la apărare.

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 24 februarie 2011


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024