Precizări referitoare la informaţiile difuzate în mass-media în cursul zilei de miercuri, 13.05.2009

13 mai 2009, 21:37

Pentru o corectă şi completă informare a opiniei publice, Agenţia Naţională de Integritate face următoarele precizări:

1. în privinţa activităţii desfăşurate de către inspectorii de integritate:

a) în conformitate cu prevederile Legii nr. 144/2007, cu modificările şi completările ulterioare, Agenţia îşi îndeplineşte atribuţiile de verificare a averii dobândite în perioada exercitării mandatelor sau a îndeplinirii funcţiilor ori demnităţilor publice, după caz, a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor prin intermediul sesizărilor din oficiu şi a celor depuse de către orice persoană fizică sau juridică.

b) pe parcursul desfăşurării verificărilor, Agenţia poate solicita tuturor instituţiilor şi autorităţilor publice implicate, precum şi altor persoane juridice de drept public sau privat documentele şi informaţiile necesare întocmirii actului de constatare.

c) activitatea de verificare nu poate exceda limitelor sesizării.

d) în activitatea sa, inspectorul de integritate întocmeşte acte de constatare şi procese-verbale.

e) Procedura de verificare a averii şi a intereselor presupune parcurgerea următoarelor etape:

     Verificarea prealabilă:

- constă în verificarea prealabilă a documentelor depuse prin sesizare, inclusiv declaraţia de avere şi declaraţia de interese ale persoanei în cauză.

- inspectorul de integritate procedează la verificarea sesizării, a declaraţiilor de avere prezentate şi compară datele din sesizare cu cele din declaraţiile de avere.

     Verificarea propriu-zisă:

- după începerea verificării, persoana verificată are dreptul să fie înştiinţată despre declanşarea procedurii de verificare şi să ia cunoştinţă de actele şi lucrările dosarului, să fie asistată sau reprezentată de avocat şi să prezinte orice elemente justificative pe care le consideră necesare.

- în situaţia în care rezultă că persoana verificată în perioada supusă controlului a dobândit şi alte bunuri decât cele înscrise în declaraţia de avere sau se constată neconcordanţe vădite, inspectorul de integritate solicită persoanei în cauză informaţii şi dovezi suplimentare.

- actele întocmite de inspectorii de integritate după începerea verificării fără ca persoana verificată să fie înştiinţată despre declanşarea procedurii de verificare sunt nule de drept.
                              
În cazul în care inspectorul de integritate constată că diferenţa nu este justificată, sesizează instanţa competentă pentru stabilirea părţii de avere dobândită sau a bunului determinat dobândit cu caracter nejustificat, a cărui confiscare o solicită. În situaţia în care se constată existenţa unor probe sau indicii temeinice privind săvârşirea unor fapte penale, inspectorul de integritate suspendă verificarea şi sesizează organele de urmărire penală. 

Dacă, în urma analizei declaraţiei de interese, inspectorul de integritate constată existenţa unui conflict sau a unei stări de incompatibilitate, acesta sesizează autorităţile competente.

2. în privinţa informaţiilor referitoare la conducerea Agenţiei:

- la începutul anului 2009, doi foşti angajaţi ai ANI au înaintat Consiliului Naţional de Integritate, organizaţiilor non-guvernamentale, mass-mediei, cât şi instituţiilor statului (Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice etc.), plângeri cu privire la activitatea desfăşurată de către Preşedintele şi Secretarul General al ANI;

- în urma verificării celor sesizate, unele dintre instituţiile competente au finalizat şi transmis, până în prezent, atât Agenţiei Naţionale de Integritate, cât şi Consiliului Naţional de Integritate rapoartele de control, care infirmau toate acuzaţiile;

- conform Codului de Procedură Penală, organele judiciare au obligaţia să-l încunoştinţeze, de îndată şi mai înainte de a-l audia, pe învinuit sau pe inculpat despre fapta pentru care este cercetat, încadrarea juridică a acesteia şi să-i asigure posibilitatea pregătirii şi exercitării apărării.

- până în prezent, nici Preşedintele Agenţiei, nici Secretarul General nu au fost înştiinţaţi de către Direcţia Naţională Anticorupţie cu privire la faptul că au vreo calitate procesuală.

DIRECŢIA COMUNICARE ŞI PROTOCOL, 13.05.2009


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024