Precizari privind activitatea de verificare derulată conform legii de către ANI

22 iunie 2009, 19:17

Având în vedere opiniile formulate în mass-media cu privire la activitatea de verificare a averii dobândite în perioada exercitării mandatelor sau a îndeplinirii funcţiilor ori demnităţilor publice, după caz, a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor, şi pentru o corectă şi completă informare a opiniei publice, Agenţia Naţională de Integritate face următoarele precizări:

1. Buna evoluţie a Agenţiei Naţionale de Integritate se datorează, într-o mare măsură, sprijinului constant al societăţii civile, prin organizaţiile neguvernamentale care activează în domeniul drepturilor omului şi al luptei anticorupţie. În nenumărate cazuri, societatea civilă a fost cea care a semnalat inadvertenţele legii şi/sau ingerinţele, de orice fel, în activitatea operativă a Agenţiei Naţionale de Integritate.

Conform articolului 16 din Constituţia României, Republicată, nimeni nu este mai presus de lege, toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări. De asemenea, nimeni nu se poate prevala de necunoaşterea legii (“nemo censetur legem ignoare”).

Agentia Naţională de Integritate, prin investigaţiile sale, îşi îndeplineşte atribuţiile de verificare a averii dobândite în perioada exercitării mandatelor sau a îndeplinirii funcţiilor ori demnităţilor publice, după caz, a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor. ANI nu încearcă să acrediteze idei sau să inducă argumente părtinitoare in spaţiul public şi nu are competenţa de a verifica persoane fizice, în afara cadrului legal.

2. Sesizările care vizează activitatea personalului Agenţiei, respectiv “activitatea de verificare a averii dobândite în perioada exercitării mandatelor sau a îndeplinirii funcţiilor ori demnităţilor publice, după caz, a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor pentru personalul Agenţiei se face” de către Comisia de Evaluare din Consiliului Naţional de Integritate. Încă de la începutul lunii mai (14.05.2009), ca urmare a informaţiilor apărute în mass-media cu privire la finalizarea investigaţiei de către Comisia de Verificare, în temeiul art. 4, alin. 8 din Legea nr. 144/ 2007, cu modificările şi completările ulterioare, Preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, a solicitat oficial să i se aducă la cunoştinţă actele şi lucrările dosarului. Până în prezent acest lucru nu s-a întâmplat.

În urma activităţilor de verificare ale potenţialelor probleme de ordin administrativ, operativ şi economico – financiar, desfăşurate în paralel, în perioada februarie - mai 2009, rapoartele de control ale instituţiilor competente au infirmat toate acuzaţiile invocate.

3. Declaraţiile de avere şi de interese se completează în scris, pe propria răspundere şi reprezintă acte personale şi irevocabile.
Obligaţia revine persoanelor prevăzute de Legea nr. 144/ 2007, cu modificările şi completările ulterioare.

Dacă, în termen de 10 zile de la depunerea declaraţiei/declaraţiilor, persoanele desemnate (conform art. 9 din acelaşi act normativ) să asigure implementarea prevederilor legale privind declaraţiile de avere si de interese sau persoana care semnează declaraţia/declaraţiile sesizează deficienţe în completarea acesteia/acestora vor recomanda, în scris, persoanei în cauză, rectificarea declaraţiei, în termen de cel mult 20 de zile. Declaraţia rectificată poate fi însoţită de documente justificative.

Nedepunerea declaraţiei de avere şi a declaraţiei de interese în termenele prevăzute de lege constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 lei la 500 lei şi declanşarea din oficiu a procedurii de control. Nerespectarea obligaţiilor prevăzute de lege de către persoanele desemnate (conform art. 9 din Legea nr. 144/ 2007, c.m.c.u.)  să asigure implementarea prevederilor legale privind declaraţiile de avere şi de interese constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 lei la 500 lei.  Aceeaşi sancţiune se aplică şi conducătorului entităţii respective, dacă acesta nu îndeplineşte obligaţiile prevăzute de Legea nr. 144/ 2007, cu modificările şi completările ulterioare.
 
4. Conform prevederilor Legii nr. 144/ 2007, cu modificările şi completările ulterioare, procedura de control a averii, a incompatibilităţilor sau a conflictelor de interese, se declanşează fie în baza unei sesizări din oficiu, fie printr-o sesizare depusă de către orice persoană fizică sau juridică. Sesizările din oficiu, precum şi cele depuse de către persoanele fizice sau juridice se verifică, conform legii, fără a fi impuse criterii prioritare.

Preşedintele Agenţiei nu îndeplineşte atribuţii operative în domeniul controlului averilor sau verificării conflictelor de interese. “Potrivit principiului independenţei operaţionale, preşedintele, vicepreşedintele şi inspectorii de integritate nu vor solicita sau primi dispoziţii privind derularea verificărilor de la nicio autoritate publică, instituţie sau persoană” (art. 14, alin. 3 din Legea 144/ 2007, c.m.c.u.).

“Agenţia sesizează organul de urmărire penală sau organul fiscal competent dacă există probe sau indicii temeinice privind săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală. Verificarea efectuată de inspectorul de integritate se suspendă până la soluţionarea cauzei de către organul judiciar, potrivit legii” (art. 44, alin. 3 din Legea 144/ 2007, cu modificările şi completările ulterioare). Verificările suspendate vor fi reluate după soluţionarea cauzei de către organul judiciar, potrivit legii.

Peste 80% din cauzele aflate pe rolul Agenției reprezintă sesizări din oficiu, formulate în baza anchetelor jurnalistice publicate atât de presa central, cât şi de presa regională. Fiind efectuate cu profesionalism şi foarte bine documentate, acestea reprezintă premise întemeiate pentru declanşarea din oficiu a procedurii de control. Mai mult, semnalând inadvertenţele din declaraţiile de avere şi de interese în cadrul termenului legal de depunere a declaraţiei rectificative, mass-media acţionează şi la nivel de prevenţie.

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 22 iunie 2009


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024