Comunicat privind sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Mureş

23 aprilie 2009, 13:29

Agenţia Naţională de Integritate, în baza prevederilor Legii nr. 144/2007, cu modificările şi completările ulterioare, a sesizat, la data de 23 aprilie 2009, Parchetul de pe lângă Judecătoria Municipiului Târgu-Mureş, în vederea efectuării de cercetări cu privire la săvârşirea de către GOMBOS GEZA CSABA, SZALKAY IOSIF CAROL, BÂNDEA EUGEN, consilieri județeni în cadrul Consiliului Județean Mureș, a infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută şi pedepsită de art. 292, Cod Penal.

Procedura de verificare în cazul celor trei consilieri judeţeni a fost declanșată din oficiu, ca urmare a nedepunerii în termenul prevăzut de lege a declarațiilor de avere și de interese.

Din verificările efectuate, s-au constatat următoarele:

- În declaraţia de avere depusă pentru anul fiscal 2007 şi completată la data de 10.07.2008, domnul Gombos Geza Csaba nu a înscris veniturile realizate în anul fiscal 2007, împreună cu membrii familiei sale, sau veniturile realizate din alte surse, dacă ele există. De asemenea, în acelaşi document, nu sunt menţionate mai multe bunuri mobile şi imobile:
• un teren intravilan în suprafaţă de 1.812 mp, situat în Municipiul Târgu-Mureş;
• un apartament de trei camere, în suprafaţă utilă de 69,59 mp, situat în Municipiul Târgu-Mureş;
• un autoturism marca Mercedes Benz;

- Domnul Szalkay Iosif Carol deține atât calitatea de acționar, având un număr de 11 acţiuni şi o cotă de participare la beneficii de 55%, cât și pe cea de administrator la S.C. IOSEFIN S.R.L., cu sediul în Municipiul Târgu-Mureș, aspecte pe care acesta nu le-a menționat în declarația de interese depusă pentru anul fiscal 2007;

- Domnul Bândea Eugen deţine calitatea de administrator şi de asociat la mai multe societăţi comerciale cu sediul în Mun. Sighişoara, aspecte pe care acesta nu le-a menţionat în declaraţia de interese depusă pentru anul fiscal 2007:
• la S.C. CAMBUS S.A., acesta deţine atât funcţia de Director General, administrator numit la data de 28.04.2005 pentru un mandat de 4 ani, cât şi pe aceea de acţionar cu un număr de 6.000 acţiuni în valoare de 60.000 Lei (în declaraţia de interese sus-menţionată este înscrisă doar calitatea de acţionar) ;
• la S.C. MARIDANA IMPEX S.R.L., acesta a deţinut calitatea de asociat unic şi de administrator în perioada 04.03.1993-30.06.2008;
• la S.C. CECOTRANS S.R.L. deţine calitatea de asociat din data de 23.09.1999.

Potrivit prevederilor Legii nr. 144/2007, fapta uneia dintre persoanele prevăzute de lege care, cu intenţie, depune o declaraţie de avere sau de interese care nu corespunde adevărului constituie infracţiunea de fals în declaraţii şi se pedepseşte potrivit Codului Penal.

Aspectele menționate anterior au fost apreciate ca fiind indicii temeinice privind săvârșirea infracțiunii de fals în declarații, prevăzută și pedepsită de art. 292 din Codul Penal, asupra căreia doar organele judiciare au competenţa de a se pronunţa, motiv pentru care s-a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Mureş.

Verificările Agenţiei Naţionale de Integritate au fost suspendate până la soluționarea cauzei de către organul judiciar.

DIRECŢIA COMUNICARE ŞI PROTOCOL, 23 aprilie 2009


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024