Incidente de integritate – 12 aleși locali

7 iunie 2023, 08:50
Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate, conflictul de interese de natură administrativă sau a sesizat organele de urmărire penală, în cazul a 12 aleși locali, după cum urmează:
 

 
TOPOLOV GIANINA IONELA,

Consilier județean în cadrul C.J. Constanța
INCOMPATIBILITATE
În perioada exercitării mandatului de consilier județean, societatea comercială în cadrul căreia aceasta a deținut calitatea de asociat, a încheiat trei acorduri-cadru de servicii în valoare totală de 16.568.628 Lei cu două instituții aflate în subordinea C.J. Constanța, încălcând astfel prevederile art. 90, alin. (1) din Legea 161/2003.
 
BLAGA LUCIAN,
 
Consilier județean în cadrul C.J. Timiș
 
INCOMPATIBILITATE
S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 08 iunie 2017 – 25 martie 2021, întrucât a exercitat simultan cu funcția de consilier județean și funcția de membru în Consiliul de Administrație al unei societăți aflate sub autoritatea C.L. al Mun. Timișoara, încălcând astfel prevederile art. 88, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.
 
 
BOBIC NARCIS SABIN,
 
fost Consilier județean în cadrul C.J. Timiș
 
INCOMPATIBILITATE
S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 27 noiembrie 2018 – 24 octombrie 2020, întrucât a exercitat simultan cu funcția de consilier județean și funcția de membru /administrator în cadrul consiliului de administrație al unei societăți aflate sub autoritatea C.L. al Mun. Timișoara, încălcând astfel prevederile art. 88, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.
SASU VASILE,
 
Primar al Com. Durnești, Jud. Botoșani
SESIZARE PARCHET
În perioada exercitării mandatului de primar, a emis la data de 22 iulie 2019, un act prin care s-a obținut un folos patrimonial pentru soția fiului său ( afinul său de gradul I), respectiv a emis Dispoziția privind încadrarea acesteia în funcția contractuală de referent la Compartimentul Resurse Umane, Asistență Socială, Autoritate Tutelară și Stare Civilă din cadrul aparatului de specialitate al primarului.
 
Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența unor indicii referitoare la posibila săvârșire de către SASU VASILE a infracţiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a semnat dispoziția privind numirea norei sale într-o funcție contractuală în cadrul aparatului de specialitate al primarului.
 
POPESCU MARIUS VIOREL,
 
Consilier local în cadrul C.L al Mun. Curtea de Argeș, Jud. Argeș
INCOMPATIBILITATE
S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 06 decembrie 2017 – 08 mai 2020,  întrucât a exercitat simultan cu funcția de Manager interimar al Spitalului Municipal Curtea de Argeș și funcția de consilier local, încălcând astfel prevederile art. 178, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 95/2006.
PANFIL GELU IONUȚ,
 
fost Consilier local în cadrul  C.L. al Mun. Onești, Jud. Bacău
CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV
În perioada exercitării mandatului de consilier local 2016-2020, a participat la deliberarea și adoptarea unor Hotărâri ale C.L. privind Spitalul Municipal „Sf. Ierarh Dr. Luca” Onești, spital în cadrul căruia persoana evaluată deținea funcția de membru în consiliul de administrație (în perioada 27 septembrie 2016 – 19 noiembrie 2020), decizii care au avut ca rezultat un avantaj patrimonial pentru sine, încălcând prevederile art. 70 și art. 71 din Legea nr. 161/2003, coroborate cu prevederile art 228 alin. (1), lit. d) din O.U.G. nr. 57/2019.
 
HUBATI TUDOR,
 
Consilier local în cadrul C.L. al Orașului Sulina, Jud.Tulcea
 
INCOMPATIBILITATE
Se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 07 noiembrie 2017, întrucât deține și exercită simultan atât funcția de consilier local cât și cea de director general adjunct în cadrul unei regii autonome aflate sub autoritatea consiliului judeţean, încălcând astfel prevederile art. 88, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.
 
COZEA MARINELA CORINA,
 
fost Consilier local în cadrul C.L. al Orașului Huedin, Jud. Cluj
 
 
 INCOMPATIBILITATE
S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 21 decembrie 2017 – 24 octombrie 2020, întrucât a exercitat simultan cu funcția de consilier local și funcția de administrator provizoriu, respectiv administrator neexecutiv în cadrul Consiliului de Administrație al unei societăți înființate și aflate sub autoritatea consiliului județean, încălcând astfel dispozițiile art. 88, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.
MUNEA NELU SIMION,
 
Consilier local în cadrul  C.L. al Com. Forotic, Jud. Caraș Severin
 
 
 CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV
În perioada exercitării mandatului de consilier local (2020 – 2024) a participat la deliberarea și adoptarea Hotărârii C.L. privind închirierea prin atribuire directă a pajiștilor rămase neatribuite și disponibile în urma rezilierii unor contracte din domeniul privat al comunei Forotic, iar ulterior soția persoanei evaluate a primit spre închiriere în baza acestei hotărâri o suprafață de pajiște aflată în domeniul privat al comunei, prin încheierea unui act adițional la contractul cadru încheiat inițial în anul 2019 între Comuna Forotic și aceasta.
Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 70 și art. 71 din Legea nr. 161/2003 și prevederile art. 228, alin. (1), lit. a) din O.U.G. nr. 57/2019.
POPA CRISTINA,
 
Consilier local în cadrul C.L.  al Com. I.C. Brătianu, Jud. Tulcea
 
 CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV
În perioada exercitării mandatului de consilier local (2016-2020), deși avea un interes personal în problema supusă dezbaterilor consiliului local, a participat la deliberarea și adoptarea Hotărârii C.L. al Com. I.C. Brătianu privind acordarea unor suprafețe de teren arabil extravilan, personalului de specialitate din serviciile publice comunale, în perioada cât lucrează în localitatea I.C. Brătianu.
 
În calitate de cadru didactic în cadrul Școlii Gimnaziale „Ion Creangă” din comuna I.C. Brătianu, persoana evaluată s-a regăsit la pct. 8 în lista din Anexa nr. 1 la Hotărârea C.L. în care sunt menționate nominal persoanele cărora li se va acorda teren.
 
Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 70 și art. 71 din Legea nr. 161/2003, coroborate cu prevederile art. 228, alin. (1), alin. (2) și alin. (3) din O.U.G. nr. 57/2019.
BIRO LEVENTE MIHAI,
 
Consilier local  în cadrul  C.L.  al Com. Șona, Jud. Alba
INCOMPATIBILITATE
S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 2020 – 2022, întrucât societatea comercială în cadrul căreia deține calitatea de asociat unic și funcția de administrator, a desfășurat operațiuni comerciale cu Primăria comunei Șona în baza cărora s-au emis mai multe facturi fiscale a căror valoare totală este de 9.720 Lei, încălcând astfel prevederile art. 90 din Legea nr. 161/2003.
 
DUMBRAVĂ PETRU,
 
fost Consilier local în cadrul C.L. al Com.  Mișca, Jud. Arad
 
 
 
CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV
În perioada exercitării mandatului de consilier local (2020 – 2024) a participat la deliberarea și adoptarea Hotărârii C.L. privind aprobarea închirierii pășunii comunale către crescătorii de animale persoane fizice și juridice de pe raza comunei Mișca, iar ulterior a încheiat un contract de închiriere pășune pe o perioadă de 1 an cu Primăria comunei Mișca.
 
Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 70 și art. 71 din Legea nr. 161/2003 și prevederile art. 228, alin. (1) din O.U.G. nr. 57/2019.
Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază - de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. COZEA MARINELA CORINA și POPA CRISTINA nu au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.
 
Persoanele menționate au încălcat următoarele prevederi legale:
 
-      art. 70 din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Prin conflict de interese se înțelege situația în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcție publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influența îndeplinirea cu obiectivitate a atribuțiilor care îi revin potrivit Constituției și altor acte normative.”
 
-      art. 71 din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Principiile care stau la baza prevenirii conflictului de interese în exercitarea demnităţilor publice şi funcţiilor publice sunt: imparţialitatea, integritatea, transparenţa deciziei şi supremaţia interesului public.”
 
-      art. 90 alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „(1) Consilierii locali şi consilierii judeţeni care au funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor ori alte funcţii de conducere, precum şi calitatea de acţionar sau asociat la societăţile comerciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unităţi administrativ-teritoriale nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac parte, cu instituţiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau judeţean respectiv ori cu societăţile comerciale înfiinţate de consiliile locale sau consiliile judeţene respective.” 
 
-      art. 228, alin. (1), lit. a) și d) și alin. (2) și alin. (3) din O.U.G. nr. 57/2019, potrivit căruia „Regimul general aplicabil conflictului de interese pentru aleșii locali. (1) Alesul local aflat în conflict de interese în condițiile prevăzute de cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003, cu modificările și completările ulterioare, are obligația să se abțină de la emiterea sau participarea la emiterea ori adoptarea actului administrativ, de la încheierea sau participarea la încheierea actului juridic respectiv, care ar putea produce un folos material pentru sine sau pentru: a) soț, soție sau rude ori afini până la gradul al II-lea inclusiv. d) o altă autoritate din care face parte. (2) În exercitarea funcţiei, consilierul local sau consilierul judeţean aflat în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) are obligaţia să anunţe la începutul şedinţei consiliului local, respectiv a consiliului judeţean interesul personal pe care îl are la adoptarea hotărârii respective, anunţ care se consemnează în mod obligatoriu în procesul-verbal al şedinţei. (3) Ulterior anunţării interesului personal, consilierul local sau judeţean nu mai este luat în calcul pentru cvorumul necesar adoptării hotărârii consiliului cu privire la care acesta şi-a anunţat interesul şi nu are drept de vot la adoptarea acestei hotărâri.”
 
-      art. 88, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Funcţia de consilier local sau consilier judeţean este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcţii sau calităţi: d) funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, asociat, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor la regiile autonome şi societăţile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, de interes judeţean ori înfiinţate sau aflate sub autoritatea consiliului judeţean sau la regiile autonome şi societăţile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, de interes naţional care îşi au sediul sau care deţin filiale în unitatea administrativ-teritorială respectivă, cu excepţia reprezentanţilor în adunarea generală a acţionarilor la societăţile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, a membrilor în consiliile de administraţie ale unităţilor şi instituţiilor de învăţământ de stat sau confesionale şi ale spitalelor publice din reţeaua autorităţilor administraţiei publice locale sau a altor reprezentanţi ai instituţiilor publice din subordinea unităţilor administrativ-teritoriale sau la care unitatea administrativ-teritorială respectivă deţine participaţie, în cazul consilierului local, respectiv la regiile autonome şi societăţile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, de interes local înfiinţate sau aflate sub autoritatea consiliului local, precum şi la regiile autonome şi societăţile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, de interes naţional care îşi au sediul sau care deţin filiale în unitatea administrativ- teritorială respectivă, cu excepţia reprezentanţilor în adunarea generală a acţionarilor la societăţile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, a membrilor în consiliile de administraţie ale unităţilor şi instituţiilor de învăţământ de stat sau confesionale şi ale spitalelor publice din reţeaua autorităţilor administraţiei publice locale sau a altor reprezentanţi ai instituţiilor publice din subordinea unităţilor administrativ-teritoriale sau la care unitatea administrativ-teritorială respectivă deţine participaţie, în cazul consilierului judeţean.”
 
-      art. 90 din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „(...) consilierii judeţeni care au (...) calitatea de (...) asociat la societăţile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, (...) nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, (...) cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac parte, cu instituţiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau judeţean respectiv ori cu societăţile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare (...).”
 
-      art. 178, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 95/2006 , potrivit căruia „(...) funcția de manager general este incompatibilă cu: exercitarea oricăror altor funcţii salarizate, nesalarizate sau/şi indemnizate, cu excepţia funcţiilor sau activităţilor în domeniul medical în aceeaşi unitate sanitară, a activităţilor didactice, de cercetare ştiinţifică şi de creaţie literar-artistică, cu respectarea prevederilor lit. b) şi alin. (6)”.
 
„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat (...) încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective (...)”.
 
„Persoana (...) față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică (...) pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.
 
Agenția Națională de Integritate își exercită atribuțiile cu respectarea principiilor legalității, confidențialității, imparțialității, independenței operaționale, celerității, bunei administrări, precum și al dreptului la apărare.
 
AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE

Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024