Precizări privind scrisoarea domnului Gheorghe Oprescu, Preşedinte al Consiliului Concurenţei

6 aprilie 2009, 14:58

Pentru o corectă şi completă informare a opiniei publice, Agenţia Naţională de Integritate face următoarele menționări:

Conform prevederilor art. 14, alin. (1) și (3) din Legea nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, cu modificările și completările ulterioare, „în îndeplinirea atribuţiilor care îi revin, Agenţia acţionează potrivit principiului independenţei operaţionale”, astfel încât, „preşedintele, vicepreşedintele şi inspectorii de integritate nu vor solicita sau primi dispoziţii privind derularea verificărilor de la nicio autoritate publică, instituţie sau persoană”.

Mai mult, potrivit art. 27, alin. (3) din același act normativ, „preşedintele şi vicepreşedintele Agenţiei nu îndeplinesc atribuţii operative în domeniul controlului averilor sau verificării conflictelor de interese”.

În data de 27 martie 2009, Agenția Națională de Integritate a remis un comunicat de presă privind constatarea stării de incompatibilitate a domnului Gheorghe Oprescu, Președinte al Consiliului Concurenţei. Potrivit prevederilor Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, funcţia publică de Preşedinte al Consiliului Concurenţei este incompatibilă cu calitatea de comerciant persoană fizică, ambele calităţi fiind însuşite de către domnul Oprescu Gheorghe. Acesta avea obligaţia, pe de o parte, să declare la data numirii în funcţie că nu se află în unul din cazurile de incompatibilitate prevăzute de lege (potrivit art. 86 din Legea nr. 161/2003), iar, pe de altă parte, acesta avea posibilitatea de a face toate demersurile necesare pentru a intra în legalitate din punct de vedere al respectării regimului juridic al incompatibilităţilor, în termen de cel mult 75 de zile de la data numirii in funcţie, conform art. 99, alin. (4) si (5) din acelaşi act normativ.

Conform prevederilor legale, “în termen de 15 zile de la data comunicării actului de constatare a conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate, persoana verificată poate face contestaţie la curtea de apel, secţia de contencios administrativ şi fiscal, în a cărei circumscripţie locuieşte”.

“Constatarea conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate rămâne definitivă la expirarea termenului de 15 zile, în cazul în care nu a fost formulată contestaţia, sau la data rămânerii irevocabile a hotărârii judecătoreşti, ca urmare a judecării contestaţiei”.

Astfel, “actul rămas definitiv, prin care se constată caracterul nejustificat al averii sau al unei părţi din aceasta, ori prin care se constată conflictul de interese ori starea de incompatibilitate, se publică pe pagina de Internet a Agenţiei şi se comunică, în termen de 10 zile, organelor care aplică sancţiuni disciplinare sau care dispun revocarea, destituirea ori eliberarea din funcţie, precum şi organelor fiscale competente”.

AGENŢIA NAŢIONALĂ DE INTEGRITATE, 06 aprilie 2009


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024