Comunicat privind sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Drobeta Turnu Severin

17 martie 2009, 10:33

Agenţia Naţională de Integritate, în baza prevederilor Legii nr. 144/2007, cu modificările şi completările ulterioare, a sesizat, la data de 19 martie 2009, Parchetul de pe lângă Judecătoria Drobeta Turnu Severin, în vederea efectuării de cercetări cu privire la săvârşirea de către domnul TUDORESCU NICOLAE, Viceprimar al Municipiului Drobeta Turnu Severin în perioada 25.02.2008 – 23.06.2008, a infracţiunilor de fals în declaraţii, prevăzută şi pedepsită de art. 292, Cod Penal şi conflict de interese, prevăzută de art. 253^1, Cod Penal.

În baza unei sesizări, Agenţia a verificat declaraţiile de interese depuse la începerea şi, respectiv, încetarea mandatului de viceprimar şi a comparat datele înscrise cu alte documente solicitate instituţiilor competente, rezultând următoarele:

- la rubrica nr. 1: “Funcţii deţinute în cadrul societăţilor comerciale, autorităţilor şi instituţiilor publice, asociaţiilor si fundaţiilor”, acesta a menţionat doar funcţia de Preşedinte al Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Mehedinţi, deşi, în realitate, îndeplinea şi funcţia de Arbitru al Curţii de Arbitraj Comercial Mehedinţi, precum şi pe cea de Director Programe PHARE, funcţii pe care acesta le deţine şi în prezent. Tot la această rubrică, domnul Tudorescu Nicolae nu menţionează funcţiile de administrator în cadrul a două societăţi comerciale;

- la rubrica nr. 2: “Venituri obţinute din colaborarea cu orice persoană fizică sau juridică şi natura colaborării respective”, acesta nu a menţionat funcţiile de Lector universitar la Universitatea Craiova şi cea de Director Programe PHARE, şi nici veniturile obţinute în urma exercitării acestor funcţii;

- la rubricile nr. 3 şi nr. 4: „Participarea la capitalul societăţilor comerciale, dacă acesta depăşeşte 5% din capitalul societăţii şi, respectiv, dacă nu depăşeşte 5% din capitalul societăţii, dar depăşeşte valoarea de 100.000.000 lei vechi”, nu a menţionat calităţile de asociat la două societăţi comerciale.

Din verificările efectuate, s-a mai constatat că domnul Tudorescu Nicolae, în perioada în care a ocupat funcţia de Viceprimar al Municipiului Drobeta Turnu Severin, a încălcat dispoziţiile legale privind conflictul de interese, întrucât acesta a semnat acte care au stat la baza adoptării unei hotărâri a Consiliului Local privind transmiterea unui teren, proprietate privată a Municipiului Drobeta Turnu Severin, către Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Mehedinţi.

Aceste aspecte au fost apreciate ca fiind indicii cu privire la săvârşirea infracţiunilor de fals în declaraţii, prevăzută de art. 292, Cod Penal, şi conflict de interese, prevăzută de art. 253^1, Cod Penal, asupra cărora doar organele judiciare au competenţa de a se pronunţa, motiv pentru care s-a dispus sesizarea Parchetului competent.

Potrivit Legii nr. 144/2007, cu modificările şi completările ulterioare, verificările efectuate de către Agenţia Naţională de Integritate sunt suspendate până la soluţionarea cauzei de către organul judiciar.

DIRECŢIA COMUNICARE ŞI PROTOCOL, 19 martie 2009


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024