Incidente de integritate – 2 persoane prevăzute de Legea nr. 176/2010

25 ianuarie 2023, 10:00
 
Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate sau a sesizat organele de urmărire penală, în cazul a două persoane prevăzute de Legea nr. 176/2010, după cum urmează:

 
 
NICA ALIN ADRIAN,
 
 
Președinte al C.J. Timiș  și fost Primar al comunei Dudeștii Noi, Jud. Timiș
 
 
SESIZARE PARCHET – Conflict de interese, Folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane și Fals în declarații

Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justițiecu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către NICA ALIN ADRIAN a infracțiunilor de conflict de interese, respectiv folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât în exercitarea funcției de primar al comunei Dudeștii Noi (mandatul 2016 – 2020), a participat la luarea unor decizii ce au adus un folos patrimonial în valoare de 132.000 lei unei entități în cadrul cărui Consiliu deținea calitatea de membru și, totodată, a emis pentru aceasta o autorizație de construcție. Mai mult, NICA ALIN ADRIAN a încheiat un contract civil în baza căruia a fost remunerat cu suma de 6.900 Lei, cu o societate comercială cu care Primăria Dudeștii Noi încheiase 15 contracte prin achiziție directă. Totodată, în calitate de primar a încheiat și un contract de arendă cu o întreprindere individuală, cu care încheiase un contract de arendare, în calitate de persoană fizică.

De asemenea, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justițieși cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către NICA ALIN ADRIAN a infracțiunii de fals în declarații, prevăzut de art. 326 din Codul Penal, întrucât, în declarațiile de interese depuse în anii 2021 și 2022 a declarat deținerea unei calități din care demisionase. Totodată, persoana evaluată nu a menționat în declarațiile de avere depuse în anul 2020, venituri în cuantum de 4.636 Lei obținute în anul 2019 de la o întreprindere individuală.
 
BUTACU SIMONA VALENTINA,
 
fost Consilier local în cadrul  C.L. al Sectorului 6 București
INCOMPATIBILITATE

S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 01 noiembrie 2016 – 03 august 2020, întrucât a exercitat simultan calitatea de membru al Consiliului de Administrație al Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie ”Prof. Dr. Panait Sîrbu” – București și funcția de vicepreședinte în cadrul unui organ de conducere al unui partid politic, încălcând astfel prevederile art. 187, alin. (13) și art. 178, alin. (1), lit. f) din Legea nr. 95/2006.
 
 
Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază - de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.BUTACU SIMONA VALENTINA a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.
 
Prevederi legale încălcate:
 
-   art. 178, alin. (1), lit. f) din Legea nr. 95/2006, potrivit căruia „Funcţia de manager persoană fizică este incompatibilă cu: f) exercitarea funcţiei de membru în organele de conducere, administrare şi control ale unui partid politic, atât la nivel naţional, cât şi la nivel local ”.
 
-   art. 187, alin. (13) din Legea nr. 95/2006, potrivit căruia „Dispoziţiile art. 178 alin. (1) lit. f) referitoare la incompatibilităţi, ale art. 178 alin. (2) referitoare la conflictul de interese şi ale art. 178 alin. (5) se aplică în mod corespunzător şi membrilor consiliului de administraţie. Nerespectarea obligaţiei de înlăturare a motivelor de incompatibilitate sau de conflict de interese apărute ca urmare a numirii în consiliul de administraţie are ca efect încetarea de drept a actului administrativ de numire în funcţie a respectivului membru al consiliului de administraţie”.

           „Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat
(...) încălcarea obligațiilor legale privind  (...) starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective (...)”.

„Persoana (...) față de care s-a constatat  (...) starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică (...) pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.
 
Agenția Națională de Integritate își exercită atribuțiile cu respectarea principiilor legalității, confidențialității, imparțialității, independenței operaționale, celerității, bunei administrări, precum și al dreptului la apărare.
 
AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE

Related news: Back

11 984 354

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 15.04.2024