Comunicat privind sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 (Bucureşti)

19 iunie 2009, 09:47

Agenţia Naţională de Integritate, în baza prevederilor Legii nr. 144/2007, cu modificările și completările ulterioare, a sesizat, la data de 19 iunie 2009, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 (Bucureşti), în vederea efectuării de cercetări cu privire la:

- săvârşirea de către domnul ALISTAR VICTOR TEODOR a infracţiunii de instigare la fals intelectual prevăzut de art. 25, Cod Penal, raportat la prevederile art. 289, Cod Penal;

- săvârşirea de către doamna CIUTĂ LAVINIA NICOLETA a infracţiunii de fals intelectual, prevăzută de art. 289, Cod Penal, precum şi a infracţiunii de fals în declaraţii prevăzută de art. 292, Cod Penal;

- săvârşirea de către doamna GETA LEPĂDATU şi doamna IOANA TĂNASE, persoane desemnate să asigure implementarea prevederilor legale privind declarațiile de avere și de interese la nivelul Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, a infracţiunii de complicitate la fals intelectual, prevăzută de art. 26, Cod Penal, raportat la prevederile art. 289, Cod Penal;

Agenţia Naţională de Integritate s-a sesizat din oficiu, în baza adresei transmise, conform Legii 144/2007, cu modificările şi completarile ulterioare, de către Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, cu privire la nerespectarea prevederilor legale referitoare la completarea şi depunerea declaraţiilor de avere, a mai multor persoane care nu şi-au depus declaraţiile de avere şi interese în termenul legal de 15 zile de la încheierea activităţii în cadrul instituţiei. În urma verificărilor, s-a constatat faptul că domnul ALISTAR VICTOR TEODOR nu a respectat prevederile legale privind regimul juridic al declarațiilor de avere și de interese, iar, potrivit art. 52 din Legea nr. 144/2007, ”nedepunerea declaraţiei de avere şi a declaraţiei de interese în termenele prevăzute de lege constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă şi declanşarea din oficiu a procedurii de control”.
 
Domnul ALISTAR VICTOR TEODOR a ocupat în perioada 12.10.2001 – 01.03.2009 funcţia de expert (funcţionar public) în cadrul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, având conform prevederilor art. 39, alin. 1), pct. 29 din Legea nr. 144/2007, cu modificările şi completarile ulterioare, obligaţia declarării averii şi a intereselor. Raporturile de serviciu cu instituţia menţionată, au încetat la data de 01.03.2009, prin acordul părţilor.

Având în vedere cele de mai sus, s-a procedat la sancţionarea contravenţională pentru nerespectarea prevederilor art. 42, alin. 3) din Legea nr. 144/2007, cu modificările şi completările ulterioare şi, respectiv, înştiinţat domnul ALISTAR VICTOR TEODOR, în data de 09.06.2009, cu privire la declanşarea procedurii de control, conform prevederilor art. 52 din acelaşi act normativ.

Din analiza singurei declaraţii de avere şi de interese depusă de către domnul ALISTAR VICTOR TEODOR şi datată 03.06.2009 şi a datelor respectiv documentelor solicitate pentru clarificarea aspectelor ce fac obiectul procedurii de control, conform prevederilor art. 5 din Legea nr. 144/2007, a rezultat că datele cuprinse în declaraţia de avere a domnului  ALISTAR VICTOR TEODOR şi cele din ultima declaraţie de avere (datată 11.06.2009) a soţiei acestuia, doamna CIUTĂ LAVINIA NICOLETA, prezintă o serie de neconcordanţe:

- la rubrica „II. Bunuri Mobile”, dl. ALISTAR VICTOR TEODOR menţionează un anutoturism marca Kia, an de fabricaţie 2006 şi un autoturism marca BMW, an de fabricaţie 2003, în timp ce la aceeaşi rubrică din propria declaraţie de avere, soţia acestuia, doamna CIUTĂ LAVINIA NICOLETA menţionează doar autoturismul marca Kia, an de fabricaţie 2006, fără să facă vreo menţiune referitoare la  autoturismul BMW, an de fabricaţie 2003.

- la rubrica „V. Datorii”, dl. ALISTAR VICTOR TEODOR menţionează o datorie la BCR Leasing, contractată în anul 2006 şi scadentă în anul 2011, în valoare de 16.500 Euro şi o datorie la Piraeus Bank, contractată în anul 2008 şi scadentă în anul 2018, în valoare de 20.000 Euro, iar, în declaraţia completată de doamna CIUTĂ LAVINIA NICOLETA, rubrica „V. Datorii” este goală, semnatara nemenţionând niciun fel de creanţă.

- la rubrica „VII Venituri”, dl. ALISTAR VICTOR TEODOR menţionează la punctul ”2. Venituri din activităţi independente” un venit net realizat în anul 2008 în cuantum de 92.727 RON, realizat în urma unor „Proiecte naţionale şi internaţionale – drepturi de autor”, venituri ce nu sunt menţionate în declaraţia de avere completată şi depusă de soţia acestuia, doamna CIUTĂ LAVINIA NICOLETA.

Potrivit art. 10 din Legea nr. 115/1996, cu modificările și completările ulterioare, „dacă persoana a cărei avere este supusă controlului este căsătorită, controlul se extinde şi asupra averii şi veniturilor dobândite de celălalt soţ”. Prin urmare, în vederea extinderii verificării asupra averii şi a bunilor dobândite de către soţia persoanei verificate, s-au solicitat date şi informaţii cu privire la doamna CIUTĂ LAVINIA NICOLETA care a fost înştiinţată cu privire la extinderea procedurii de control asupra averii şi a bunurilor acesteia.  
 
În urma analizării documentelor primite şi a comparării acestora cu cele publicate pe site-ul Ministerul Culturii şi Cultelor, au fost constatate şi alte neconcordanţe, după cum urmează:

- declaraţia de avere completată şi depusă de doamna CIUTĂ LAVINIA NICOLETA, datată 12.06.2008 şi transmisă Agenţiei Naţionale de Integritate, nu corespunde cu declaraţia de avere completată şi depusă de doamna CIUTĂ LAVINIA NICOLETA, datată 12.06.2008 şi afişată pe site-ul www.cultura.ro;

- cele două documente coincid doar la paginile nr. 1, 2 şi 4;

- pe pagina nr. 3 a ambelor documente, conţinutului de informaţii completate olograf diferă considerabil (în primul document este menţionată suma de 1.600 de lei ca venit propriu net aferent anului fiscal 2007, încasat de la Ministerul Culturii şi Cultelor, iar la punctul 1.2 „Sot/Soţie” sunt menţionate venituri nete realizate de dl. ALISTAR VICTOR TEODOR în calitate Director executiv al Transparency International Romania în cuantum de 372.000 lei şi în calitate de asistent universitar la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, iar în cel de-al doilea document, venitul net realizat de doamna CIUTĂ LAVINIA NICOLETA, în calitate de salariat al Ministerul Culturii şi Cultelor, este de 16.000 lei, iar rubricile aferente veniturilor realizate de soţul acesteia, dl. ALISTAR VICTOR TEODOR sunt necompletate).
 
În data de 11.06.2009, doamna CIUTĂ LAVINIA NICOLETA a solicitat înregistrarea declaraţiei rectificative, pentru corectarea „erorilor” cuprinse în declaraţie de avere depusă în anul 2008, eroare sesizată, după cum reiese din cerere, de către soţul semnatarei. Doamna CIUTĂ LAVINIA NICOLETA anexează cererii o declaraţie de avere cu aceeaşi dată, la finalul căreia doamna CIUTĂ LAVINIA NICOLETA face menţiunea „Rectificativă pentru declaraţia depusă aferentă 2008, la data de 12 iunie 2008, conform fişelor fiscale comunicate”.

Domnul ALISTAR VICTOR TEODOR i-a pus la dispoziţie doamnei CIUTĂ LAVINIA NICOLETA diferite adeverinţe de venit şi se prezumă că modificările aduse declaraţiei de avere au fost făcute la îndemnul acestuia.

Precizăm faptul că declaraţia rectificativă completată şi depusă de doamna CIUTĂ LAVINIA NICOLETA este tardivă, termenul de rectificare a declaraţiei de avere depusă în anul 2008 fiind expirat.
 
De asemenea, s-a constatat că doamna GETA LEPĂDATU (până la data de 01.12.2008) şi, respectiv, doamna IOANA TĂNASE (din decembrie 2008 până în prezent) au fost desemnate să implementeze prevederile Legii nr.144/2007 la nivelul Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, aceasta din urmă fiind şi cea care atestă conformitatea cu originalul a declaraţiilor de avere şi interese ale dnei. CIUTĂ LAVINIA NICOLETA.

Aspectele menţionate mai sus au fost considerate indicii temeinice privind săvârşirea infractiunii de fals intelectual, prevăzută de art. 289, Cod Penal, constând în faptul că doamna CIUTĂ LAVINIA NICOLETA a înlocuit cu bună ştiinţă pagina nr. 3 din declaraţia de avere depusă şi datată 12.06.2008,  în temeiul art. 4, alin. 3, lit. c), art. 13, alin. 1, lit. f), art. 44, alin. 3) din Legea nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, cu modificările şi completările ulterioare, şi al art. 25 din Codul de Procedură Penală, asupra căreia doar organele judiciare au competenţa de a se pronunţa. Astfel, s-a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 (Bucureşti), în vederea efectuării de cercetări cu privire la:

- săvârşirea de către domnul Alistar Victor Teodor a infracţiunii de instigare la fals intelectual prevăzut de art. 25, Cod Penal, raportat prevederile la art. 289, Cod Penal;

- săvârşirea de către dna. Ciută Lavinia Nicoleta a a infracţiunii de fals intelectual, prevăzută de art. 289, Cod Penal, precum şi a infracţiunii de fals în declaraţii prevăzută de art. 292, Cod Penal;

- săvârşirea de către dna. Geta Lepădatu şi dna. Ioana Tănase, persoane desemnate să asigure implementarea prevederilor legale privind declarațiile de avere și de interese la nivelul Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, a infracţiunii de complicitate la fals intelectual prevăzută de art. 26, Cod Penal, raportat la prevederile art. 289, Cod Penal;

DIRECŢIA COMUNICARE ŞI PROTOCOL, 19 iunie 2009


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024