ANI a lansat „Asistent e-DAI”, un Chatbot dedicat deponenților de declarații de avere și de interese și persoanelor responsabile

10 mai 2022, 10:00
Agenția Națională de Integritate a lansat „Asistent e-DAI”, un Chatbot dedicat utilizatorilor platformei e-DAI pentru completarea și depunerea declarațiilor de avere și de interese (https://dai.integritate.eu/).
                                                                                                                                                                                                                               
Asistentul virtual e-DAI este o soluție de AI (inteligență artificială) conversațională, care vine în întâmpinarea persoanelor interesate de informații referitoare la înregistrarea și logarea în platforma e-DAI. De asemenea,  asistentul virtual oferă și informații referitoare la sistemul de completare și depunere a declarațiilor de avere și de interese, dialogând în timp real cu deponenții.
 
 
Tehnologia pe care se bazează „Asistent e-DAI” este o platformă conversațională low-code, care permite entităților să automatizeze comunicarea cu persoanele interesate cu ajutorul asistenților virtuali inteligenți. Aceasta este implementată cu succes  în rândul organizațiilor din diferite medii, cum ar fi bănci, unități medicale, companii de asigurări și de utilități.




Modul de utilizare a chatbot-ului „Asistent e-DAI”:

         ·       Persoana interesată adresează o întrebare prin chatbot;

         ·       Chatbot-ul asociază întrebarea cu un răspuns;

         ·       În situația în care chatbot-ul nu generează o soluție la întrebarea formulată, aceasta din urmă este stocată, fiindu-i alocat ulterior un răspuns;
 ·   În cazul expus anterior, persoanei interesate îi este recomandat să revină în scurt timp cu întrebarea respectivă pentru a primi răspunsul așteptat.


Încurajăm utilizatorii ca în perioada imediat următoare să adreseze prin asistentul virtual cât mai multe întrebări, pentru ca „Asistent e-DAI” să ofere răspunsuri la o selecție complexă de întrebări referitoare la  utilizarea platformei e-DAI.
 
„Asistent e-DAI” este disponibil pe platforma e-DAI (https://dai.integritate.eu/), la accesarea secțiunilor Înregistrare persoană responsabilă (https://login.integritate.eu/prrequest/1) și Autentificare în  platforma e-DAI (https://login.integritate.eu/login).
  
De asemenea, reamintim în acest context faptul că miercuri, 15 iunie 2022 este data limită la care persoanele prevăzute la art. 1, alin. (1) din Legea nr. 176/2010 (https://bit.ly/3PelSWq),  pot depune declarațiile de avere și de interese anuale.

Totodată, începând cu data de 1 ianuarie 2022, declarațiile de avere și de interese (DA/DI) se completează și se transmit Agenției Naționale de Integritate exclusiv prin sistemul electronic e-DAI
.


 

Astfel, începând cu 1 ianuarie 2022, Agenția Națională de Integritate nu mai primește declarații de avere și de interese în format hârtie, iar toate declarațiile depuse astfel vor fi restituite destinatarilor, considerându-se a fi nedepuse în conformitate cu prevederile Legii nr. 176/2010, cu modificările și completările ulterioare.

Potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului României nr. 127/15.12.2021, declarațiile de avere și de interese se completează și se transmit electronic prin sistemul e-DAI, certificate cu semnătură electronică calificată. În situația în care deponentul nu deține încă o astfel de semnătură, acesta poate, doar pe parcursul anului 2022, completa și transmite declarațiile scanate prin platforma e-DAI, semnate olograf.

Persoanele responsabile prevăzute de art. 5, alin. (1) din Legea nr. 176/2010, cu modificările și completările ulterioare, care nu dețin semnătură electronică calificată o pot solicita cu titlu gratuit Agenției, prin intermediul e-DAI. Emiterea certificatului de semnătură electronică se va face printr-un proces online, exclusiv pentru persoana responsabilă, conform Manualului pentru obținerea și utilizarea semnăturii electronice (https://dai.integritate.eu/docs/manual_semnatura.pdf). Valabilitatea certificatului de semnătură electronică este de un an de la data activării.

Anterior parcurgerii procedurilor de înrolare, completare și transmitere prin sistemul e-DAI, recomandăm consultarea tutorialelor video (https://dai.integritate.eu/video.html), precum și a Manualelor de utilizare dedicate persoanelor responsabile (https://dai.integritate.eu/docs/manual_pr.pdf) și deponenților (https://dai.integritate.eu/docs/manual_deponent.pdf).

Menționăm faptul că mecanismul electronic de depunere e-DAI păstrează fluxul obișnuit și interacțiunile dintre Deponent (D), Persoana responsabilă (PR) din instituția publică și Agenția Națională de Integritate (ANI).












     
 
 

Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024