Incidente de integritate – 5 persoane prevăzute de Legea nr. 176/2010

28 octombrie 2021, 09:00
Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate sau conflictul de interese de natură administrativă, în cazul a cinci persoane prevăzute de Legea nr. 176/2010, după cum urmează:
DUMITRIU MONICA-LOREDANA,
 Director adjunct la Direcția supervizare sistem, în cadrul Agenției Naționale pentru Achiziții Publice
INCOMPATIBILITATE
Persoana evaluată  a participat la alegerile parlamentare din data de 06 decembrie 2020, pentru funcția de deputat în Parlamentul României, deși avea obligația de a-și suspenda raportul de serviciu pe perioada desfășurării campaniei electorale și până în ziua ulterioară alegerilor,încălcând prevederile art. 97, alin. (2), lit. a) din Legea nr. 161/2003.
BOȚA IOAN DUMITRU,
Director executiv în cadrul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Sibiu
INCOMPATIBILITATE
În perioada 02 iulie 2018 – 10 iunie 2020 în care raportul de serviciu din cadrul Agenției Județeane pentru Plăți și Inspecție Socială Sibiu a fost suspendat, a exercitat funcția contractuală de director în cadrul Companiei Naționale de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica” S.A. –Sucursala de Transport Sibiu, încălcând prevederile art. 94, alin. (1) și (2), lit. c) din Legea nr. 161/2003.
MISAROȘI IOANA CARMEN,
Manager al Spitalului Municipal Lupeni, Jud. Hunedoara
INCOMPATIBILITATE
În perioada 02 aprilie 2018 – 08 decembrie 2020, a exercitat simultan funcția de manager al Spitalului Municipal Lupeni și calitatea de membru în Consiliul director al Asociației C.A.R. Retezatul Lupeni IFN,  încălcând prevederile art. 178, alin. (1), lit. a) și alin. (4)din Legea nr. 95/2006.
IONAC MIHAI EDMOND,
Șef secție Chirurgie Vasculară din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara
CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV
În exercitarea funcției de medic șef secție Chirurgie Vasculară din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara, societatea comercială în cadrul căreia persoana evaluată deține părți sociale împreună cu soția, a încheiat la data de 28 ianuarie 2019, un contract de prestări servicii cu spitalul în cadrul căruia IONAC MIHAI EDMOND exercită funcția de conducere.
 
Persoana evaluată a încălcat prevederile art. 178, alin. (2), lit. a) și art. 185, alin. (15) din Legea nr. 95/2006.
PETRARIU NARCISA CONSTANȚA,
Șef al Serviciului Economic din cadrul Primăriei Orașului Recaș, Jud. Timiș
INCOMPATIBILITATE
În perioada 08 martie 2011 – 31 octombrie 2018, s-a aflat în raporturi ierarhice directe cu soțul său, referent superior în cadrul Compartimentului economic al Primăriei orașului Recaș, aflat în subordinea directă a Serviciului Economic, încălcând astfel prevederile art. 95, alin. (1)și alin. (3)din Legea nr. 161/2003.
 
Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază - de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoanele evaluate au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.
 
Persoanele menționate au încălcat următoarele prevederi legale:
 
-art. 94, alin. (1) și alin. (2), lit. c) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia„alin. (1) Calitatea de funcționar public este incompatibilă cu orice altă funcție publică decât cea în care a fost numit, precum și cu funcțiile de demnitate publică. alin. (2) Funcţionarii publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate, după cum urmează: (…) c) în cadrul (…), societăților reglementate de Legea nr. 31/1990, (…) din sectorul public”;
 
-art. 95, alin. (1) și alin. (3) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia„alin. (1) nu sunt permise raporturile ierarhice directe în cazul în care funcţionarii publici respectivi sunt soţi sau rude de gradul I; alin. (3)Persoanele care se află în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) sau (2) vor opta, în termen de 60 de zile, pentru încetarea raporturilor ierarhice directe sau renunţarea la calitatea de demnitar”;
 
-art. 97, alin. (2), lit. a) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia„alin. (2) Raportul de serviciu al funcționarului public se suspendă: a) pe durata campaniei electorale, până în ziua ulterioară alegerilor, dacă nu este ales”;
 
-art. 178, alin. (1), lit. a),  alin. 2), lit. a) și alin. 4) din Legea nr. 95/2006, potrivit căruiaalin. (1) Funcția de manager persoană fizică este incompatibilă cu: a) exercitarea oricăror altor funcții salarizate, nesalarizate sau și indemnizate cu excepția funcțiilor sau activităților în domeniul medical în aceeași unitate sanitară, a activităților didactice, de cercetare științifică și de creație literar-artistică (…); alin. (2) Constituie conflict de interese: a) deținerea de către manager persoană fizică, manager persoană juridică ori reprezentant al persoanei juridice de părți sociale, acțiuni sau interese la societăți reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ori organizații nonguvernamentale care stabilesc relații cu caracter patrimonial cu spitalul la care persoana în cauză exercită funcția de manager. Dispoziția de mai sus se aplică și în cazurile în care astfel de părți sociale, acțiuni sau interese sunt deținute de către soțul/soția, rudele ori afinii până la gradul al IV-lea inclusiv ai persoanei în cauză. alin. (4) În cazul în care la numirea în funcție managerul se află în stare de incompatibilitate sau de conflict de interese, acesta este obligat să înlăture motivele de incompatibilitate ori de conflict de interese în termen de 30 de zile de la numirea în funcție. În caz contrar, contractul de management este reziliat de plin drept”;
 
-art. 185, alin. (15) din Legea nr. 95/2006, potrivit căruia „Dispoziţiile art. 178, alin. (1), lit. c), d), e) şi g) referitoare la incompatibilităţi […] sub sancţiunea rezilierii contractului de administrare şi a plăţii de despăgubiri pentru daunele cauzate spitalului, în condiţiile legii, se aplică şi şefilor de secţie, de laborator şi de serviciu medical din spitalele publice’’.
 
„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective […]”.
„Persoana […] față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.
 
Agenția Națională de Integritate își exercită atribuțiile cu respectarea principiilor legalității, confidențialității, imparțialității, independenței operaționale, celerității, bunei administrări, precum și al dreptului la apărare.
 
 
AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE

Related news: Back

11 984 354

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 15.04.2024