Incidente de integritate – 3 persoane prevăzute de Legea nr. 176/2010

27 octombrie 2021, 09:00
Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate, conflictul de interese de natură administrativă sau a sesizat organele de urmărire penală, în cazul trei persoane prevăzute de Legea nr. 176/2010, după cum urmează:
 
RAICIU ANCA DANIELA,  
Consilier general în cadrul C.G. al Mun. București
CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV ȘI SESIZARE PARCHET
În exercitarea mandatului de consilier general a votat și adoptat în perioada 2018 - 2020 mai multe Hotărâri ale Consiliului General al Mun. București cu privire la aprobarea/rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al Companiei Municipale Turistica București SA al cărei administrator a fost fiica persoanei evaluate.
 
Persoana evaluată a încălcat prevederile art. 70, art. 71 din Legea nr. 161/2003, prevederile art. 75, lit. a) și art. 77 din Legea nr. 393/2004, prevederile art. 46 din Legea nr. 215/2001 coroborat cu art. 228, alin. (1), lit. a) din O.U.G. nr. 57/2019.
 
Agenția Națională de Integritate a sesizat și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către RAICIU ANCA DANIELA a infracțiunii de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal.
 
POPESCU ADRIAN,  
Vicepreședinte al C.J. Bacău  
(mandatul 2016 – 2020)
INCOMPATIBILITATE
A exercitat simultan funcția de vicepreședinte al C.J. Bacău și cea de membru al Consiliului de Administrație în cadrul regiei autonome de interes național Registrul Auto Român, încălcând prevederileart. 87, alin. (1), lit. d) și prevederileart. 91, alin. (3), teza I din Legea nr. 161/2003.
 
GHIDĂNAC FĂNEL,  
Viceprimar al Com. Daia, Jud. Giurgiu și fost Consilier local al Com. Daia 
CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV ȘI SESIZARE PARCHET
În exercitarea mandatului de consilier local 2016-2020, a participat la deliberarea și adoptarea Hotărârii C.L. din data de 17 iulie 2019 privind aprobarea arendării prin licitație publică a terenurilor arabile situate în domeniul privat al comunei Daia. Ulterior, la data de 04 noiembrie 2019 a fost încheiat contractul de arendă între Comuna Daia (în calitate de arendator) și fiul persoanei evaluate (în calitate de arendaș), acesta beneficiind și de subvenții de la A.P.I.A. Giurgiu în valoare totală de 33.537,05 lei pentru campania din anul 2020.
 
Persoana evaluată a încălcat prevederile art. 70, art. 71 din Legea nr. 161/2003 coroborate cu prevederile art. 228 din O.U.G. nr. 57/2019 (act normativ în vigoare începând cu data de 03.07.2019). 
 
Agenția Națională de Integritate a sesizat și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către GHIDĂNAC FĂNEL a infracțiunii de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal.
 
Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază - de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoanele evaluate au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.
 
Persoanele menționate au încălcat următoarele prevederi legale:
 
-  art. 70 din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative”;
 
-  art. 71 din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Principiile care stau la baza prevenirii conflictului de interese în exercitarea demnităţilor publice şi funcţiilor publice sunt: imparţialitate, integritate, transparenţa deciziei şi supremaţia interesului public”;
 
-  art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „(1) Funcția de (…) vicepreședinte al consiliului județean este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcții sau calități: ... d) funcția de (…) membru al consiliului de administrație (…) la regiile autonome de interes național, la companiile și societățile naționale, precum și la instituțiile publice, cu excepția reprezentanților în adunarea generală a acționarilor la societățile reglementate de Legea nr. 31/1990
,republicată, cu modificările și completările ulterioare, a membrilor în consiliile de administrație ale unităților și instituțiilor de învățământ de stat sau confesionale și ale spitalelor publice din rețeaua autorităților administrației publice locale sau a altor reprezentanți ai instituțiilor publice din subordinea unităților administrativ-teritoriale sau la care unitatea administrativ-teritorială pe care o conduce deține participație (…)”;
 
-  art. 91, alin. (3), teza I din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Alesul local poate renunța la funcția deținută înainte de a fi numit sau ales în funcția care atrage starea de incompatibilitate sau în cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea în această funcție”;
 
art. 75, lit. a) din Legea nr. 393/2004, potrivit căruia „Aleșii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorității publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru:a) soț, soție, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv” ;
 
art. 77 din Legea nr. 393/2004, potrivit căruia , potrivit căruia„(1) Consilierii judeţeni şi consilierii locali nu pot lua parte la deliberarea şi adoptarea de hotărâri dacă au un interes personal în problema supusă dezbaterii. (2) În situaţiile prevăzute la alin. (1), consilierii locali şi consilierii judeţeni sunt obligaţi să anunţe, la începutul dezbaterilor, interesul personal pe care îl au în problema respectivă. (3) Anunţarea interesului personal şi abţinerea de la vot se consemnează în mod obligatoriu în procesul-verbal al şedinţei”;
 
art. 46 din Legea nr. 215/2001, potrivit căruia„(1) nu poate lua parte la deliberare şi la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soţ, soţie, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial în problema supusă dezbaterilor consiliului local, (2) hotărârile adoptate de consiliul local cu încălcarea dispoziţiilor alin. (1) sunt nule de drept. Nulitatea se constată de către instanţa de contencios administrativ. Acţiunea poate fi introdusă de orice persoană interesată”;
 
art. 228, alin. (1), lit. a) și alin. (2) și (3) din O.U.G. nr. 57/2019, potrivit căruia (1) Alesul local aflat în conflict de interese în condiţiile prevăzute de cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003, cu modificările şi completările ulterioare, are obligaţia să se abţină de la emiterea sau participarea la emiterea ori adoptarea actului administrativ, de la încheierea sau participarea la încheierea actului juridic respectiv, care ar putea produce un folos material pentru sine sau pentru: a) soț, soție sau rude ori afini până la gradul al II-lea inclusiv; (…)
 
(2) În exercitarea funcţiei, consilierul local sau consilierul judeţean aflat în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) are obligaţia să anunţe la începutul şedinţei consiliului local, respectiv a consiliului judeţean interesul personal pe care îl are la adoptarea hotărârii respective, anunţ care se consemnează în mod obligatoriu în procesul-verbal al şedinţei.
 
(3) Ulterior anunţării interesului personal, consilierul local sau judeţean nu mai este luat în calcul pentru cvorumul necesar adoptării hotărârii consiliului cu privire la care acesta şi-a anunţat interesul şi nu are drept de vot la adoptarea acestei hotărâri”.
 
 
„Persoana (...) față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică (...) pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.
 
Agenția Națională de Integritate își exercită atribuțiile cu respectarea principiilor legalității, confidențialității, imparțialității, independenței operaționale, celerității, bunei administrări, precum și al dreptului la apărare.
 
 
AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE

Related news: Back

11 984 354

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 15.04.2024