COMUNICAT - Incompatibilitate – 3 persoane prevăzute de Legea nr. 176/2010

25 noiembrie 2020, 09:00
Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate în cazul a trei persoane  prevăzute de Legea nr. 176/2010, după cum urmează:

1. FOTEA CONSTANTIN,
fost Consilier Local în cadrul  Consiliului Local al Orașului Hârlău, Județul Iași
 
INCOMPATIBILITATE
În perioada exercitării mandatului de consilier local, societatea comercială la care persoana evaluată deține calitatea de asociat iar soția sa deține funcția de administrator și calitatea de asociat, a efectuat achiziții directe cu o societate comercială înființată de Consiliul Local, precum și cu Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Hârlău, și a emis 8 facturi în valoare totală de 15.935,72 lei.
 
Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 90, alin. (1) și alin. (2) din Legea nr. 161/2003, coroborat cu art. 25 din Legea nr. 215/2001, dispoziții legale în vigoare pentru perioada supusă evaluării.
2. RĂDUCAN ANEL,
fost Consilier Local în cadrul Consiliului Local al Comunei Pătulele, Județul Mehedinți
INCOMPATIBILITATE
În perioada 09 ianuarie 2018 – 12 aprilie 2019, a deținut simultan cu calitatea de consilier local și pe cea de angajat cu contract individual de muncă în aparatul de specialitate al Primarului Comunei Pătulele, încălcând astfel dispozițiile art. 88, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003.
3. MARINESCU CRISTIAN-ȘTEFAN,
fost Funcționar public în cadrul Primăriei Comunei Bujoreni, Județul Vâlcea
INCOMPATIBILITATE
În perioada 20 ianuarie 2015 – 31 mai 2018, a deținut simultan cu funcția publică de execuție de inspector și funcția contractuală de execuție de inspector de specialitate în cadrul Primăriei Comunei Bujoreni, încălcând astfel dispozițiile art. 94, alin. (2), lit. a) din Legea nr. 161/2003.
 
Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază - de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.RĂDUCAN ANEL și MARINESCU CRISTIAN-ȘTEFANnu au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.
 
 
Persoanele menționate au încălcat următoarele prevederi legale:
 
-   art. 88, alin. (1) lit. c) din Legea nr. 161/2003,potrivit căruia Funcţia de consilier local (...) este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcții și calități: (…) calitatea de (...) angajat cu contract individual de muncă în aparatul propriu al consiliului local (...)”.
 
-   art. 90, alin. (1) și alin. (2) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „(1) Consilierii locali (...) care au funcția de președinte, vicepreședinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administrație sau cenzor ori alte funcții de conducere, precum și calitatea de acționar sau asociat la societățile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unități administrativ-teritoriale nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autoritățile administrației publice locale din care fac parte, cu instituțiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau județean respectiv ori cu societățile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, înființate de consiliile locale sau consiliile județene respective. (2) Prevederile alin. (1) se aplică și în cazul în care funcțiile sau calitățile respective sunt deținute de soțul sau rudele de gradul I ale alesului local”;
 
-    art. 94, alin. (2), lit. a) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Funcţionarii publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate, după cum urmează:a) în cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice”.
 
 
-    art. 25 din Legea nr. 215/2001, potrivit căruia „Aleșii locali sunt primarul, consilierii locali, președintele consiliului județean și consilierii județeni”.
 
 
„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligațiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective […]”.
 
„Persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.
 
Agenția Națională de Integritate își exercită atribuțiile cu respectarea principiilor legalității, confidențialității, imparțialității, independenței operaționale, celerității, bunei administrări, precum și al dreptului la apărare.
 
 
AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE

Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024