COMUNICAT - Incompatibilitate, conflict de interese administrativ și sesizare Parchet – 5 aleși locali

29 octombrie 2020, 11:00
 Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate sau conflictul de interese administrativ în cazul a 4 aleși locali și a sesizat organele de urmărire penală în cazul unui ales local, după cum urmează:
1.COSTIN DUMITRU,
Primar al Comunei Negrilești, Județul Bistrița-Năsăud
 
 
 SESIZARE PARCHET
Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Beclean, cu privire la posibila încălcare de către COSTIN DUMITRU, Primar al Comunei Negrilești, Județul Bistrița-Năsăud, a dispozițiilor art. 301 din Codul Penal.
În perioada exercitării mandatului de primar :
- a semnat la data de 24 iulie 2017 anunțul privind organizarea concursului pentru ocuparea unei funcții contractuale de execuție, în cadrul aparatului de specialitate al primarului comunei Negrilești, și adresa prin care Primăria a transmis Agenției Naționale a Funcționarilor Publici anunțul privind organizarea acestui concurs.
- a emis la data de 29 august 2017 Dispoziția privind încadrarea ginerelui său (afin de gradul I), într-o funcție contractuală de execuție, în cadrul aparatului de specialitate al primarului comunei Negrilești.
 
Având în vedere cele de mai sus, rezultă indicii privind săvârșirea infracțiunii de „conflict de interese penal”, respectiv „folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane”, prevăzute de art. 301, alin. (1) din Codul penal.
2.VLAD MIHĂIȚĂ,
Primar al Comunei Cuca,
Județul Galați
 
 
 CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV
În exercitarea mandatului de primar (2016 – 2020) a emis la data de 16 mai 2018 Dispoziția privind promovarea în grad profesional superior a soției sale, inspector în cadrul aparatului de specialitate al Primarului Comunei Cuca.
 
Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 70, art. 71 și art. 76,alin. (1) din Legea nr. 161/2003.
3.FLORIN DIACONU,
Consilier Local în cadrul Consiliului Local al Orașului Buhuși,
Județul Bacău
 
 
 INCOMPATIBILITATE
În perioada 19 decembrie 2019 – 23 iunie 2020, a exercitat simultan cu funcția de consilier local și calitatea de angajat cu contract individual de muncă (director de cancelarie) în cadrul Instituției Prefectului – Județul Bacău, realizând în această perioadă venituri în sumă totală de 31.821 lei.
 
Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 88, alin. (1), lit. c) și dispozițiileart. 91, alin. (3,) teza Idin Legea nr. 161/2003.
4. UNGHEANU MATEESCU IONELA, Consilier Local în cadrul Consiliului Local al Comunei Țițești,
Județul Argeș
 
 
 CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV
La data de 25 iulie 2019, în exercitarea mandatului de consilier local, a participat la deliberarea și aprobarea Proiectului de Hotărâre privind deplasarea ansamblului cultural al comunei la un eveniment desfășurat în străinătate și a votat inclusiv participarea sa la acel eveniment.
 
Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 70 și art. 71 din Legea nr. 161/2003 și dispozițiile art. 228, alin. (1) și (2) din Ordonanța de urgență nr. 57/2019.
5. ȘUCU GHEORGHE,
Consilier Local în cadrul Consiliului Local al Comunei Mioarele,
Județul Argeș
 
 
 CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV
În exercitarea mandatului de consilier local (mandatul 2016 – 2020) a participat în datele de 19 decembrie 2017 și 28 decembrie 2018 la deliberarea și adoptarea Hotărârilor Consiliului Local privind stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul fiscal 2018 respectiv 2019, votând „pentru” stabilirea cuantumului taxelor speciale aferente terenurilor aflate în administrarea Consiliului Local Mioarele, unul dintre terenurile vizate fiind cel aflat în folosința soției sale, neanunțând interesul personal de natură patrimonială avut în problemele supuse dezbaterii la începutul ședințelor de consiliu.
 
Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 70, art. 71 și art. 77 din Legea nr. 161/2003, dispozițiileart. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001 (act normativ în vigoare la momentul săvârșirii faptei), precum și dispozițiile art. 75, alin. (1), lit. a) și art. 77, alin. (1) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali (act normativ în vigoare la momentul săvârșirii faptei).
 
Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază - de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.VLAD MIHĂIȚĂ nu a depus un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.
 
 
Persoanele menționate au încălcat următoarele prevederi legale:
 
-          art. 70din Legea nr. 161/2003,potrivit căruia „Prin conflict de interese se înțelege situația în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcție publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influența îndeplinirea cu obiectivitate a atribuțiilor care îi revin potrivit Constituției și altor acte normative”;
 
-          art. 71 din Legea nr. 161/2003, potrivit căruiaPrincipiile care stau la baza prevenirii conflictului de interese în exercitarea demnităților publice și funcțiilor publice sunt: imparțialitatea, integritatea, transparența deciziei și supremația interesului public”;
 
-          art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia„Primarii și viceprimarii, primarul general și viceprimarii municipiului București sunt obligați să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziție, în exercitarea funcției, care produce un folos material pentru sine, pentru soțul său ori rudele sale de gradul I.”
 
 
-          art. 77, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Conflictele de interese pentru președinții și vicepreședinții consiliilor județene sau consilierii locali și județeni sunt prevăzute la art. 46 din Legea administrației publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările și completările ulterioare.”
 
 
-          art. 88, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003,potrivit căruiaFuncția de consilier local (...) este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcții sau calități: (...) calitatea de (...) angajat cu contract individual de muncă în aparatul propriu al consiliului local respectiv sau în aparatul propriu al consiliului județean ori al prefecturii din județul respectiv.”
 
 
-          art. 91, alin. (3,) teza Idin Legea nr. 161/2003,potrivit căruia „Alesul local poate renunţa la funcţia deţinută înainte de a fi numit sau ales în funcţia care atrage starea de incompatibilitate sau în cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea în această funcţie.”
 
 
-          art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001, potrivit căruia „Nu poate lua parte la deliberare și la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soț, soție, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial în problema supusă dezbaterilor consiliului local, cu excepția situațiilor prevăzute la art. 57 alin. (4^1 ) și art. 101 alin. (3^1 ).”;
 
 
-          art. 75 alin. (1), lit. a)  din Legea nr. 393/2004, potrivit căruia „Aleșii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorității publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru:a) soț, soție, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv;
 
 
-          art. 77, alin. (1) din Legea nr. 393/2004, potrivit căruia „Consilierii județeni și consilierii locali nu pot lua parte la deliberarea și adoptarea de hotărâri dacă au un interes personal în problema supusă dezbaterii.”
 
 
-          art. 228, alin. (1) și (2) din Ordonanța de urgență nr. 57/2019, potrivit căruia „ (1) Alesul local aflat în conflict de interese în condiţiile prevăzute de cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003, cu modificările şi completările ulterioare, are obligaţia să se abţină de la emiterea sau participarea la emiterea ori adoptarea actului administrativ, de la încheierea sau participarea la încheierea actului juridic respectiv, care ar putea produce un folos material pentru sine sau pentru: a) soţ, soţie sau rude ori afini până la gradul al II-lea inclusiv. (2) În exercitarea funcţiei, consilierul local sau consilierul judeţean aflat în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) are obligaţia să anunţe la începutul şedinţei consiliului local, respectiv a consiliului judeţean interesul personal pe care îl are la adoptarea hotărârii respective, anunţ care se consemnează în mod obligatoriu în procesul-verbal al şedinţei”.
 
 
„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective […]”.
„Persoana […] față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.
Agenția Națională de Integritate își exercită atribuțiile cu respectarea principiilor legalității, confidențialității, imparțialității, independenței operaționale, celerității, bunei administrări, precum și al dreptului la apărare.
 
AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE

Related news: Back

11 984 354

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 15.04.2024