COMUNICAT PRIVIND MĂSURILE DE PREVENȚIE ȘI CONȘTIENTIZARE ADOPTATE DE AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE ÎN CONTEXTUL ORGANIZĂRII ALEGERILOR PARLAMENTARE 2020

13 octombrie 2020, 15:55
În vederea creșterii nivelului de transparentizare și de prevenire a incompatibilităților și a conflictelor de interese, Agenția Națională de Integritate a lansat pe propria pagină de Internet secțiunea dedicată alegerilor parlamentare care sunt programate pentru data de 06 decembrie 2020.
 
            Această măsură are ca scop optimizarea procesului de completare a declarațiilor de avere și de interese de către candidați, oferirea asistenței de specialitate în ceea ce privește regimul juridic al incompatibilităților și al conflictelor de interese, dar și informarea societății civile cu privire la obligațiile pe care le au participanții la procesul electoral
  
 Disponibilă pe pagina de Internet a Agenției la adresa https://www.integritate.eu/Alegeri-Parlamentare-2020, secțiunea grupează mai multe categorii de informații utile:
 
 
 
  
            Persoane aflate sub interdicția de a candida pentru o funcție eligibilă:
Agenția a actualizat secțiunea privind persoanele care au interdicția de a ocupa o funcție aleasă timp de 3 ani, conform art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010, punând la dispoziția publicului date și informații cu privire la persoanele în cazul cărora s-a stabilit definitiv și irevocabil faptul că s-au aflat în incompatibilitate sau conflict de interese: https://bit.ly/2DPeVLd .
 
          În ceea ce privește înscrierea în cursa electorală a funcționarilor publici în vederea ocupării unei funcții alese, aducem la cunoștință faptul că, în conformitate cu dispozițiile art. 514, alin. (1), lit. h) din Codul Administrativ, au obligația suspendării raportului de serviciu la inițiativa acestora „pentru participare la campania electorală, pe durata campaniei electorale și până în ziua ulterioară alegerilor”, respectiv începând cu data de 06 noiembrie 2020, conform Hotărârii nr. 745/2020 pentru aprobarea calendarului acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020, cu modificările și completările ulterioare.
 

            Ghiduri utile și legislația de integritate:
Persoanele care doresc să candideze la alegerile parlamentare din decembrie 2020 beneficiază de o serie de informații utile cu privire la obligațiile pe care le au în vederea respectării regimului juridic al incompatibilităților, al conflictelor de interese și al declarării corecte a averii și a intereselor.
Informațiile se regăsesc în cele două ghiduri referitoare la completarea declarațiilor, precum și la respectarea regimului juridic al incompatibilităților și al conflictelor de interese, publicate în secțiunea legislație, împreună cu actele normative în vigoare.