COMUNICAT - Incompatibilitate și conflict de interese administrativ – Persoane prevăzute de Legea nr. 176/2010

27 februarie 2020, 09:00
 
Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate și conflictul de interese în materie administrativă în cazul a 9 persoane prevăzute de Legea nr. 176/2010, după cum urmează:
 
 
1. HEGEDUS FERENC, 
Consilier Local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Târgu Secuiesc, Județul Covasna
INCOMPATIBILITATE
În perioada exercitării mandatului de consilier local (2016 – 2020), trei societăți comerciale în cadrul cărora persoana evaluată, soția și copiii acesteia dețin calități/funcții au încheiat contracte comerciale de prestări servicii cu Primăria Municipiului Târgu Secuiesc.
 
Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 90, alin. (1) și alin. (2) din Legea nr. 161/2003.
2. CIOTEA VASILE,  
Consilier Local în cadrul Consiliului Local al
Comunei Căbești, 
Județul Bihor
INCOMPATIBILITATE
În perioada exercitării mandatului de consilier local, o societate comercială la care soția persoanei evaluate deține calitatea de asociat unic și funcția de administrator a încasat, în baza contractului încheiat cu Primăria Comunei Căbești, suma totală de 42.286,43 lei.
 
Astfel, întrucât persoana evaluată nu a renunțat la funcția de consilier local și nici nu a reziliat contractul de furnizare produse, a încălcat dispozițiile art. 90, alin. (1) din Legea nr. 161/2003 și nu a respectat dispozițiile art. 91, alin. (3), teza I din același act normativ.
3. ENACHE VASILE,  
Consilier Local în cadrul Consiliului Local al Comunei Girov, Județul Neamț
CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV
În calitate de consilier local, a participat la deliberarea și adoptarea a două hotărâri ale Consiliului Local, în data de 26 ianuarie 2018 și în data de 28 februarie 2019, prin care s-a aprobat atribuirea a 4 ha, respectiv a 7,42 ha de pășune persoanei evaluate, precum și la dezbaterile din cadrul ședințelor, deși avea un interes personal în problema supusă dezbaterilor consiliului local, având posibilitatea să anticipeze că va beneficia de pe urma adoptării lor.
 
Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 70 și art. 71 din Legea nr. 161/2003, coroborate cu prevederile art. 75, lit. a) și art. 77 din Legea nr. 393/2004, dispoziții preluate de Ordonanța de urgență nr. 57/2019 privind Codul administrativ la art. 228, alin. (1).
4. ȘTICA CRISTIAN FRANCISC,  
Director financiar contabil în cadrul Spitalului Municipal
Orșova, 
Județul Mehedinți
CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV
În perioada martie 2017 – ianuarie 2019, o societate comercială în cadrul căreia mama persoanei evaluate deținea calitatea de asociat și pe cea de administrator, a furnizat produse și a încheiat cu Spitalul Municipal Orșova contracte de lucrări / prestări servicii în valoare de aproximativ 280.111,47 lei.
 
Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 181, alin. (1) și alin. (9) din Legea nr. 95/2006, coroborat cu dispozițiile art. 178, alin. (2), lit. a) din același act normativ.
 
 
5. GHEUCĂ-SOLOVĂSTRU LAURA,Șef Secție Clinică Dermato-venerologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sf. Spiridon Iași, Județul Iași
INCOMPATIBILITATE
În perioada 22 noiembrie 2016 – 03 iulie 2017 a deținut funcția de șef secție Clinică Dermato-venerologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași simultan cu calitatea de asociat și funcția de administrator în cadrul a 4 societăți comerciale, încălcând astfel dispozițiile art. 184, alin. (12), coroborate cu prevederile art. 180, alin. (1), lit. b) din Legea nr. 95/2006 (în vigoare până la data de 27 august 2015), respectiv dispozițiile art. 185, alin. (15), coroborate cu art. 178, alin. (1), lit. b) (în vigoare începând cu data de 28 august 2015) și lit. g) din același act normativ (în vigoare începând cu data de 22 noiembrie 2016).
 
6. MUNTEANU DUMITRU,  
fost Funcționar public în cadrul Primăriei Sectorului 5, București
INCOMPATIBILITATE
În perioada 01 august 2018 – 18 februarie 2019 a deținut simultan calitatea de funcționar public în cadrul Primăriei Sectorului 5, București și pe cea de director în cadrul unei societăți, încălcând astfel dispozițiile art. 94, alin. (2), lit. c) din Legea nr. 161/2003.
 
7. HUȚANU GEORGETA DOINA, Funcționar public în cadrul Consiliului Județean Botoșani
INCOMPATIBILITATE
În perioada 2008 – 2019, a exercitat simultan funcția publică de consilier la Serviciul urbanism și amenajarea teritoriului din cadrul Consiliului Județean Botoșani și calitatea de expert tehnic judiciar în cadrul Biroului Local de Expertize Tehnice și Contabile de pe lângă Tribunalul Botoșani, încălcând astfel dispozițiile art. 96, alin. (1) din Legea nr. 161/2003.
 
8. STADOLEANU IOAN DANIEL, 
Funcționar public în cadrul Primăriei Municipiului Galați, Județul Galați
INCOMPATIBILITATE
Începând cu data de 16 septembrie 2013 exercită simultan funcția publică de director executiv al Direcției Impozite, Taxe și Alte Venituri Locale din cadrul Primăriei Municipiului Galați și calitatea de expert contabil, respectiv expert contabil judiciar, încălcând astfel dispozițiile art. 96, alin. (1) teza a II-a din Legea nr. 161/2003.
9. PASCU VALENTINA,  
Funcționar public în cadrul Primăriei Comunei Sihlea, Județul Vrancea
INCOMPATIBILITATE
În perioada 14 noiembrie 2011 – 29 noiembrie 2017 a exercitat simultan funcția de referent în cadrul compartimentului financiar contabil al Primăriei și funcția contractuală de administrator financiar contabil în cadrul Școlii gimnaziale „Principele Șerban Ghica și Principesa Aristița Ghica” Sihlea, încălcând astfel dispozițiile art. 94, alin. (2), lit. a) din Legea nr. 161/2003.
 
Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază - de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. ENACHE VASILE, GHEUCĂ-SOLOVĂSTRU LAURA, MUNTEANU DUMITRU și PASCU VALENTINA nu au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.
 
Persoanele menționate au încălcat următoarele prevederi legale:
 
· art. 70 din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Prin conflict de interese se înțelege situația în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcție publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influența îndeplinirea cu obiectivitate a atribuțiilor care îi revin potrivit Constituției și altor acte normative”;
· art. 71 din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Principiile care stau la baza prevenirii conflictului de interese în exercitarea demnităţilor publice şi funcţiilor publice sunt: imparţialitatea, integritatea, transparenţa deciziei şi supremaţia interesului public”;
· art. 90, alin. (1) și (2) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „(1) Consilierii locali şi consilierii judeţeni care au funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor ori alte funcţii de conducere, precum şi calitatea de acţionar sau asociat la societăţile comerciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unităţi administrativ-teritoriale nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac parte, cu instituţiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau judeţean respectiv ori cu societăţile comerciale înfiinţate de consiliile locale sau consiliile judeţene respective; (2) Prevederile alin. (1) se aplică şi în cazul în care funcţiile sau calităţile respective sunt deţinute de soţul sau rudele de gradul I ale alesului local.”;
· art. 91, alin. (3), teza I din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Alesul local poate renunța la funcția deținută înainte de a fi numit sau ales în funcția care atrage starea de incompatibilitate sau în cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea în această funcție.”;
· art. 94, alin. (2), lit. a) și c) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Funcționarii publici nu pot deține alte funcții și nu pot desfășura alte activități, remunerate sau neremunerate, după cum urmează: a) în cadrul autorităților sau instituțiilor publice (...) c) în cadrul regiilor autonome, societăților reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ori în alte unități cu scop lucrativ din sectorul public (...)”;
· art. 96, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Funcționarii publici, funcționarii publici parlamentari și funcționarii publici cu statut special pot exercita funcții sau activități în domeniul didactic, al cercetării științifice, al creației literar-artistice. Funcționarii publici, funcționarii publici parlamentari și funcționarii publici cu statut special pot exercita funcții în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuțiile exercitate ca funcționar public, funcționar public parlamentar sau funcționar public cu statut special, potrivit fișei postului.”;
· art. 75, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 393/2004, potrivit căruia „(1) Aleșii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorității publice locale din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: a) soț, soţie, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv […].”;
· art. 77 din Legea nr. 393/2004, potrivit căruia „(1) Consilierii judeţeni şi consilierii locali nu pot lua parte la deliberarea şi adoptarea de hotărâri dacă au un interes personal în problema supusă dezbaterii. (2) În situaţiile prevăzute la alin. (1), consilierii locali şi consilierii judeţeni sunt obligaţi să anunţe, la începutul dezbaterilor, interesul personal pe care îl au în problema respectivă. (3) Anunţarea interesului personal şi abţinerea de la vot se consemnează în mod obligatoriu în procesul verbal al şedinţei”;
· art. 228, alin. (1) din Ordonanța de Urgență nr. 57/2019, potrivit căruia „(1) Alesul local aflat în conflict de interese în condițiile prevăzute de cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003, cu modificările și completările ulterioare, are obligația să se abțină de la emiterea sau participarea la emiterea ori adoptarea actului administrativ, de la încheierea sau participarea la încheierea actului juridic respectiv, care ar putea produce un folos material pentru sine sau pentru: a) soț, soție sau rude ori afini până la gradul al II-lea inclusiv: b) orice persoană fizică sau juridică față de care alesul local are calitatea de debitor al unei obligații; c) o societate la care deține calitatea de asociat unic ori funcția de administrator sau de la care obține venituri; d) o altă autoritate din care face parte; e) orice persoană fizică sau juridică, alta decât autoritatea din care face parte, care a făcut o plată către acesta sau a efectuat orice fel de cheltuieli ale acestuia; f) asociație sau fundație din care face parte.”;
· art. 178, alin. (1), lit. b) și g) din Legea nr. 95/2006, potrivit căruia „(1) Funcția de manager persoană fizică este incompatibilă cu: […] b) desfășurarea de activități didactice sau de cercetare științifică finanțate de către furnizori de bunuri și servicii ai spitalului respectiv; g) exercitarea funcției de membru în organele de conducere, administrare și control în societățile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
· art. 178, alin. (2), lit. a) din Legea nr. 95/2006, potrivit căruia „(2) Constituie conflict de interese: a) deținerea de către manager persoană fizică, manager persoană juridică ori reprezentant al persoanei juridice de părți sociale, acțiuni sau interese la societăți reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ori organizații nonguvernamentale care stabilesc relații cu caracter patrimonial cu spitalul la care persoana în cauză exercită funcția de manager. Dispoziția de mai sus se aplică și în cazurile în care astfel de părți sociale, acțiuni sau interese sunt deținute de către soțul/soția, rudele ori afinii până la gradul al IV-lea inclusiv ai persoanei în cauză;”
· art. 181, alin. (1) și (9) din Legea nr. 95/2006,potrivit căruia „(1) În cadrul spitalelor publice se organizează și funcționează un comitet director, format din managerul spitalului, directorul medical, directorul financiar-contabil, iar pentru spitalele cu peste 400 de paturi un director de îngrijiri. (9) Dispozițiile art. 178 alin. (1) lit. b) -g) referitoare la incompatibilități, ale art. 178 alin. (2) referitoare la conflictul de interese și ale art. 178 alin. (4) și (5) se aplică în mod corespunzător și persoanelor care ocupă funcții specifice comitetului director.”;
· art. 185, alin. (15) din Legea nr. 95/2006, potrivit căruia „(15) Dispozițiile art. 178 alin. (1) lit. c), d), e) și g) referitoare la incompatibilități și ale art. 178 alin. (2) referitoare la conflictul de interese, sub sancțiunea rezilierii contractului de administrare și a plății de despăgubiri pentru daunele cauzate spitalului, în condițiile legii, se aplică și șefilor de secție, de laborator și de serviciu medical din spitalele publice.”
„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective […]”.
„Persoana […] față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.
Agenția Națională de Integritate își exercită atribuțiile cu respectarea principiilor legalității, confidențialității, imparțialității, independenței operaționale, celerității, bunei administrări, precum și al dreptului la apărare.
 
AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE

Related news: Back

11 984 354

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 15.04.2024