COMUNICAT - Incompatibilitate și conflict de interese administrativ – Un funcționar public și o persoană cu funcție de conducere din sistemul medical

17 decembrie 2019, 14:00
 
Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate și conflict de interese de natură administrativă în cazul unui funcționar public și a unei persoane cu funcție de conducere din sistemul medical, după cum urmează:
 
 
1. VASILOE IULIANA, 
Funcționar public în cadrul Primăriei Comunei Gura Vadului,
Județul Prahova
INCOMPATIBILITATE
În perioada deținerii funcției publice de inspector de cadastru în cadrul Primăriei comunei Gura Vadului (2010 - 2018) a exercitat și activități de specialitate în domeniul cadastrului, geodeziei și cartografiei în sectorul privat, activități care sunt în legătură directă cu atribuţiile exercitate ca funcționar public.
 
Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 96, alin. (1) din Legea nr. 161/2003.
 
2. POP OVIDIU LAUREAN,  
fost Medic Șef Serviciu în cadrul Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea, Județul Bihor
CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV
În perioada exercitării mandatului, a participat la ședința Consiliului de Administrație din data de 27 septembrie 2018 și a votat împotriva desființării Serviciului de Anatomie patologică, în cadrul căruia persoana evaluată deținea funcția de medic primar și pe cea de medic șef serviciu.
 
Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 178, alin. (2), lit. c) din Legea nr. 95/2006, coroborate cu dispozițiile art. 187, alin. (13) din același act normativ.
 
 
Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază - de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoanele evaluate au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.
 
Persoanele menționate au încălcat următoarele prevederi legale:
 
· art. 96, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „(1) Funcţionarii publici, funcţionarii publici parlamentari şi funcţionarii publici cu statut special pot exercita funcţii sau activităţi în domeniul didactic, al cercetării ştiinţifice, al creaţiei literar-artistice. Funcţionarii publici, funcţionarii publici parlamentari şi funcţionarii publici cu statut special pot exercita funcţii în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public, funcţionar public parlamentar sau funcţionar public cu statut special, potrivit fişei postului.”;
 
· art. 178, alin. (2), lit. c) din Legea nr. 95/2006, potrivit căruia „(2) Constituie conflict de interese: [...] c) alte situații decât cele prevăzute la lit. a) și b) în care managerul sau soțul/soția, rudele ori afinii managerului până la gradul al IV-lea inclusiv au un interes de natură patrimonială care ar putea influența îndeplinirea cu obiectivitate a funcției de manager.”
 
· art. 187, alin. (13) din Legea nr. 95/2006, potrivit căruia „(13) Dispozițiile art. 178 alin. (1) lit. f) referitoare la incompatibilități, ale art. 178 alin. (2) referitoare la conflictul de interese și ale art. 178 alin. (5) se aplică în mod corespunzător și membrilor consiliului de administrație. Nerespectarea obligației de înlăturare a motivelor de incompatibilitate sau de conflict de interese apărute ca urmare a numirii în consiliul de administrație are ca efect încetarea de drept a actului administrativ de numire în funcție a respectivului membru al consiliului de administrație.”.
 
„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese oristarea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective […]”.
„Persoana […] față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.
Agenția Națională de Integritate își exercită atribuțiile cu respectarea principiilor legalității, confidențialității, imparțialității, independenței operaționale, celerității, bunei administrări, precum și al dreptului la apărare.
 
AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE

Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024