COMUNICAT - Incompatibilitate – 3 funcționari publici și un funcționar public cu statut special

27 martie 2019, 09:00

 


          Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate în cazul a 3 funcționari publici și un funcționar public cu statut special, după cum urmează:

 

 

1. SILITRA ANIȘOARA, Secretar al comunei Lunca Banului, Județul Vaslui

INCOMPATIBILITATE
În perioada 05 mai – 06 iunie 2016, pe durata desfășurării campaniei electorale pentru funcția de primar la alegerile locale organizate la data de 05 iunie 2016, nu și-a încetat raporturile de serviciu din funcția publică de conducere, încălcând astfel dispozițiile art. 34, alin. (3) din Legea nr. 188/1999.

2. CENEA MARIANA, Funcționar public cu statut special (polițist) în cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Timișoara

INCOMPATIBILITATE
Începând cu data de 11 iunie 2014 exercită simultan calitatea de funcționar public cu statut special (ofițer psiholog) și funcția de psiholog în cadrul Cabinetului Individual de Psihologie Firu Maria, încălcând astfel dispozițiile art. 96, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, coroborate cu prevederile art. 45, alin. (1), lit. i) din Legea nr. 360/2002.

 

3. CIONTEA DĂNUȚ ADRIAN,Funcționar public în cadrul Ministerului Energiei, fost funcționar public în cadrul Ministerului Economiei

INCOMPATIBILITATE
În perioada 01 octombrie 2011 – 31 martie 2016 a exercitat simultan funcția publică în cadrul Ministerului Economiei și, ulterior, în cadrul Ministerului Energiei, simultan cu calitatea de membru în Consiliul de Administrație al unei societăți comerciale, funcție care are legătură directă sau indirectă cu atribuţiile funcţiei publice deținute, conform fișei postului.


Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 96, alin. (1) din Legea nr. 161/2003.
 

 

4. NIȚĂ FLORIN CONSTANTIN,Inspector în cadrul Primăriei comunei Afumați, Județul Dolj

INCOMPATIBILITATE
În perioada 15 martie 2011 – 18 octombrie 2016 a exercitat funcția publică de inspector în cadrul Primăriei comunei Afumați, județul Dolj, desfășurând simultan activități în cadrul Niță Florin Constantin Persoană Fizică Autorizată, care sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public, potrivit fișei postului, încălcând astfel dispozițiile art. 96, alin. (1) din Legea nr. 161/2003.

 
        Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază - de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.
CIONTEA DĂNUȚ ADRIAN nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

             
         Persoanele menționate au încălcat următoarele prevederi legale:


      · art. 96, alin. (1) din Legea nr. 161/2003,
potrivit căruia (1) Funcţionarii publici, funcţionarii publici parlamentari şi funcţionarii publici cu statut special pot exercita funcţii sau activităţi în domeniul didactic, al cercetării ştiinţifice, al creaţiei literar-artistice. Funcţionarii publici, funcţionarii publici parlamentari şi funcţionarii publici cu statut special pot exercita funcţii în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public, funcţionar public parlamentar sau funcţionar public cu statut special, potrivit fişei postului.”


       · art. 34, alin. (3) din Legea nr. 188/1999, potrivit căruia „Înalţii funcţionari publici şi funcţionarii publici de conducere pot candida pentru funcţii de demnitate publică numai după încetarea, în condiţiile legii, a raporturilor de serviciu”;


      · art. 45, alin. (1), lit. i) din Legea nr. 360/2002, potrivit căruia „Poliţistului îi este interzis: […] i) să încalce regimul juridic al conflictului de interese şi al incompatibilităţilor, stabilit potrivit Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare.”.

 
       „Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligațiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective […]”
.


      „Persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Agenția Națională de Integritate își exercită atribuțiile cu respectarea principiilor legalității, confidențialității, imparțialității, independenței operaționale, celerității, bunei administrări, precum și al dreptului la apărare.

 

                                               AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE

Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024