COMUNICAT - Incompatibilitate – Membru C.A. al SRTv și Membri ai Comitetului Director al SRR

5 martie 2019, 14:00
 
Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate în cazul a doi membri ai Comitetului Director al Societății Române de Radiodifuziune și un membru al Consiliului de Administrație al SRTv, după cum urmează:
 
1. NAGY DEBRECZENI HAJNALKA, 
Membru al Consiliului de Administrație al SRTv
 
 
INCOMPATIBILITATE
În perioada 22 martie 2016 – 27 septembrie 2017, respectiv în perioada 28 martie – 25 septembrie 2018 a deținut și exercitat simultan funcția de membru al Consiliului de Administrație al SRTv și pe cea de administrator în cadrul a două societăți comerciale, încălcând astfel dispozițiile art. 84, alin. (1), lit. c) și alin. (2), coroborat cu art. 99, alin. (1), lit. k) din Legea nr. 161/2003.

 
2. DUMITRU MIRCEA OVIDIU,  
fost Membru al Comitetului Director al Societății Române de Radiodifuziune – Studioul Teritorial de Radio Craiova

 
INCOMPATIBILITATE
În perioada 03 iulie 2012 – 18 octombrie 2016 a deținut și exercitat simultan funcția de membru al Comitetului Director al Societății Române de Radiodifuziune și pe cea de Director General al R.A. Aeroportul Craiova, încălcând astfel dispozițiile art. 84, alin. (1), lit. f), coroborat cu art. 99, alin. (1), lit. k) din Legea nr. 161/2003.
 
3. BULGARIU CĂTĂLIN, fost Membru în Comitetul Director al Societății Române de Radiodifuziune – Studioul Teritorial de Radio Iași
 
INCOMPATIBILITATE
În perioada 18 iunie 2012 – 24 iunie 2016 a deținut și exercitat simultan funcția de membru în Comitetul Director al Societății Române de Radiodifuziune – Studioul Teritorial de Radio Iași și pe cea de consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Iași, judeţul Iași, încălcând astfel dispozițiile art. 84, alin. (1), lit. a) și alin. (2), coroborat cu art. 99, alin. (1), lit. k) din Legea nr. 161/2003.

 
 
Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază - de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.NAGY DEBRECZENI HAJNALKA și DUMITRU MIRCEA OVIDIUnu au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.
 
Persoanele menționate au încălcat următoarele prevederi legale:
 
· art. 84, alin. (1), lit. a), c) și f) și alin. (2) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „1) Funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcţii sau calităţi: a) orice altă funcţie publică de autoritate, cu excepţia celei de deputat sau de senator ori a altor situaţii prevăzute de Constituţie; […]    c) funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor la societăţile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituţii de credit, societăţile de asigurare şi cele financiare, precum şi la instituţiile publice; […]  f) funcţia de manager sau membru al consiliilor de administraţie ale regiilor autonome, companiilor şi societăţilor naţionale; […] (2) Funcţia de secretar de stat, funcţia de subsecretar de stat şi funcţiile asimilate acestora sunt incompatibile cu exercitarea altei funcţii publice de autoritate, precum şi cu exercitarea funcţiilor prevăzute la alin. (1) lit. b) - i).”;
 
· art. 99, alin. (1), lit. k) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „(1) Persoanelor care exercită următoarele demnităţi publice şi funcţii publice de autoritate din cadrul autorităţilor şi instituţiilor aflate exclusiv sub control parlamentar: […] k) membrii consiliilor de administraţie şi ai comitetelor directoare ale Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune […] li se aplică dispoziţiile art. 72 şi regimul incompatibilităţilor prevăzut în prezentul titlu pentru miniştri şi, respectiv, secretari de stat, precum şi incompatibilităţile prevăzute în legi speciale.”
„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligațiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective […]”.
 
„Persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.
Agenția Națională de Integritate își exercită atribuțiile cu respectarea principiilor legalității, confidențialității, imparțialității, independenței operaționale, celerității, bunei administrări, precum și al dreptului la apărare.
 
AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE

Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024