COMUNICAT – 69 de conflicte de interese în valoare de 112,2 milioane euro prevenite în anul 2018 cu ajutorul sistemului PREVENT

21 ianuarie 2019, 08:30
21 ianuarie 2019
 
Rezultate în perioada 01 ianuarie – 31 decembrie 2018


Prin intermediul sistemului PREVENT, Agenția Națională de Integritate a emis anul trecut 69 de avertismente de integritate pentru potențiale conflicte de interese în proceduri de achiziție publică cu o valoare totală de 523,5 milioane lei (112,2 milioane euro).

Potențialele conflicte de interese semnalate de sistem se referă la proceduri de achiziție publică derulate de autorități contractante reprezentând consilii județene, primării, instituții publice de la nivel central și local, precum și companii/societăți comerciale la care statul este acționar majoritar.
 
Dintre acestea, în 61 de cazuri, conducătorii autorităților contractante au înlăturat cauzele care generau conflictele de interese, iar într-un singur caz, ANI a declanșat din oficiu procedura de evaluare a conflictului de interese, întrucât aceste cauze nu au fost eliminate.În alte 7 cazuri pentru care s-au emis avertismente de integritate, Agenția Națională de Integritate va proceda la aplicarea art. 9 din Legea nr. 184/2016, în situațiile în care nu vor fi înlăturate cauzele conflictelor de interese.
 
Sistemul PREVENT gestionat de ANI are ca scop prevenirea conflictelor de interese în procedura de atribuire a contractelor de achiziție publică, prin instituirea unui mecanism de verificare ex-ante. Sistemul identifică în mod automat prezumtivele relații ce pot exista între persoane relevante din autoritatea contractantă și ofertanți, în cadrul procedurilor de achiziție publică.
 
În anul 2018, sistemul a analizat, cu scopul de a detecta potențiale conflicte de interese, peste 12.000 de proceduri de achiziție publică cu o valoare totală de peste 9 miliarde de euro (43,19 miliarde lei). Procedura cu cea mai mare valoare analizată de PREVENT în anul 2018 a fost de 2,87 miliarde lei (aproximativ 615 milioane euro), iar procedura cu cea mai scăzută valoare a fost de 500 lei (aproximativ 107 euro).
 
Dintre cele peste 12.000 de proceduri analizate, 14% se referă la contracte finanțate din fonduri europene. Totodată, o treime dintre aceste proceduri conțin un număr total de 64.307 contracte subsecvente (loturi).
 
Potrivit art. 9 din Legea nr. 184/2016: „Neluarea de măsuri ca urmare a primirii unui avertisment de integritate sau necompletarea formularului de integritate potrivit art. 6 alin. (4) declanşează din oficiu procedura de evaluare a conflictului de interese, după finalizarea procedurii de atribuire, exclusiv cu privire la persoanele faţă de care sunt incidente prevederile Legii nr. 176/2010, cu modificările ulterioare.
 
 
 
 

 

Rezultate în perioada octombrie – decembrie 2018 
 
În perioada octombrie – decembrie 2018, Agenția Națională de Integritate a analizat prin intermediul sistemului informatic PREVENT, în vederea prevenirii conflictului de interese, un număr de 3.176 de proceduri de achiziție publică cu o valoare totală de 202,93 milioane lei (aprox. 43,51 milioane euro).
Dintre aceste proceduri, aproximativ 17% se referă la contracte finanțate din fonduri europene.Totodată, o treime din totalul procedurilor conțin 13.572 de contracte subsecvente (loturi).
Mai mult decât atât, în aceeași perioadă au fost emise 9 de avertismente de integritate în valoare totală de 11,8 milioane lei (aprox. 2,5 milioane euro).
 
 
Clarificări acordate persoanelor interesate
 
În anul 2018, persoanele interesate au solicitat peste 350 de clarificări cu privire la cadrul legal incident. Majoritatea solicitărilor se referă la completarea câmpurilor din cuprinsul Formularului de Integritate, obligativitatea completării Formularului de Integritate, lipsa ofertanților, etc.
 
Ce este și cum funcționează sistemul PREVENT
 
Sistemul PREVENT a fost lansat la sfârșitul lunii iunie 2017 cu scopul de preveni conflictele de interese în procedura de atribuire a contractelor de achiziţie publică prin instituirea unui mecanism de verificare ex-ante, din perspectiva situaţiilor care pot genera conflicte de interese în cadrul procedurilor iniţiate prin sistemul electronic de achiziţii publice, astfel încât acestea să fie înlăturate fără a fi afectate respectivele proceduri.
Concret, acest mecanism de prevenție presupune analizarea datelor și a informațiilor introduse în Formularul de integritate de către persoana responsabilă din cadrul autorității contractante prin interconectarea sistemului PREVENT cu baze de date relevante (Oficiul Național al Registrului Comerțului - ONRC, Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date – DEPABD). 
Elementul de noutate al sistemului PREVENT este dat de faptul că acesta poate identifica, în mod automat, prezumtivele relații ce pot exista între persoane din autoritatea contractantă și persoane din cadrul operatorilor economici ce au calitatea de ofertanți în cadrul procedurilor de achiziție inițiate de către o autoritate contractantă.
În cazul depistării unui posibil conflict de interese, ANI emite un avertisment de integritate, iar autoritatea contractantă trebuie să ia toate măsurile de îndepărtare a posibilului conflict de interese emis de sistemul PREVENT.
Mai multe detalii despre sistemul PREVENT pot fi consultate la secțiunea dedicată din pagina de Internet a Agenției Naționale de Integritate la adresa https://www.integritate.eu/prevent.aspx .

 

 

 AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE
 
 
 
 
 
 

Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024