Comunicat privind sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Municipiului Sebeş

16 iunie 2009, 15:01

Agenţia Naţională de Integritate, în baza prevederilor Legii nr. 144/2007, cu modificările şi completările ulterioare, a sesizat, la data de 16 iunie 2009, Parchetul de pe lângă Judecătoria Municipiului Sebeş, în vederea efectuării de cercetări cu privire la săvârşirea de către domnul IVINIŞ GHEORGHE IOAN, Consilier judeţean în cadrul Consiliului Județean Alba, a infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută şi pedepsită de art. 292, Cod Penal şi a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută şi pedepsită de art. 2531, alin. 1 din Codul Penal.

Procedura de verificare a fost demarată în baza unei sesizări, în conformitate cu prevederile art. 5 din Legea nr. 144/2007, cu modificările și completările ulterioare. În urma analizării datelor înscrise în declarațiile de avere și de interese depuse pentru anul fiscal 2007 și completate la data de 19.06.2008 și a comparării acestora cu informațiile solicitate instituțiilor competente, s-au constatat următoarele:

- în declarația de avere completată la data de 19.06.2008, domnul Iviniș Gheorghe Ioan declară eronat suprafețele totale ale unor terenuri intravilane și extravilane și, de asemenea, nu sunt înscrise două terenuri aferente locuințelor menționate la rubrica ’’Bunuri imobile – Clădiri’’;

- o casă de vacanță, situată în localitatea Strungari Pianu este menționată în declarația de avere, însă aceasta nu se regăsește în evidențele Primăriei Pianu;

- din analizarea datelor înscrise în declarația de interese completată de către acesta la data de 19.06.2008, s-a constatat faptul că domnul Iviniș Gheorghe Ioan nu a respectat regimul juridic al incompatibilităților, întrucât deține atât funcția de Consilier județean în cadrul Consiliului Județean Alba, cât și pe cea de administrator în cadrul societăților comerciale VOLTRANS S.A., TRANS IVNIȘ&CO S.R.L., ROMANA MED S.R.L., ECOSTAR GROUP și de asociat la MEDIENSIS S.R.L. și VENTA RECORD S.R.L.

- din verificările efectuate, s-a mai constatat că domnul Iviniş Gheorghe Ioan, în calitatea sa de consilier judeţean, a încălcat dispoziţiile legale privind conflictul de interese, votând la şedinţele Consiliului Judeţean Alba din data de 27.03.2008, respectiv, 17.04.2008 pentru adoptarea a două hotărâri prin care s-a aprobat Regulamentul Serviciului de transport public judeţean de persoane prin curse regulate, a Regulamentului Serviciului de transport public judeţean de persoane prin curse speciale, a Caietului de Sarcini al Serviciului de transport public judeţean de persoane prin curse regulate şi a Programului de transport public judeţean de persoane prin curse regulate pentru perioada 2008-2011, în Judeţul Alba;

- S.C. VOLTRANS S.R.L, al cărei acţionar majoritar este domnul IVINIŞ GHEORGHE IOAN, a participat la licitaţia pentru atribuirea traseelor judeţene pentru perioada 2008-2011 şi a obţinut o parte majoritară din cele 18 trasee stabilite pentru zona Sebeş.

Aspectele menţionate mai sus au fost considerate indicii temeinice privind săvârşirea infracţiunii de conflict de interese, prevăzută şi pedepsită de art. 2531, alin. 1 din Codul Penal, cât şi a săvârşirii infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută şi pedepsită de art. 292, Cod Penal, constând, în principal, în menţionarea eronată a unr suprafeţe de terenuri, atât intravilan, cât şi extravilan, situate în Municipiul Sebeş, a unor suprafeţe de teren situate în Comuna Pianu, Judeţ Alba, precum şi a celorlalte funcţii de conducere pe care le mai deţine şi în prezent la mai multe societăţi comerciale, asupra căreia doar organele judiciare au competenţa de a se pronunţa, motiv pentru care s-a dispus sesizarea Parchetul de pe lângă Judecătoria Municipiului Sebeş.

Verificările au fost suspendate până la soluționarea cauzei de către organul judiciar.

DIRECŢIA COMUNICARE ŞI PROTOCOL, 16 iunie 2009


Related news: Back

11 984 354

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 15.04.2024