COMUNICAT - Incompatibilitate, conflict de interese administrativ și fals în declarații – 11 aleși locali

19 aprilie 2018, 09:30
 
 
 
Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate, conflict de interese de natură administrativă și fals în declarații în cazul a 11 foști și actuali aleși locali, după cum urmează:
 

 
 
1. COSTEA VASILE, primar al comunei Coteana, Județul Olt
 
 
CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV
În perioada exercitării mandatului de viceprimar a făcut parte din Comisia de evaluare a ofertelor, întocmind și semnând o serie de documente care au stat la baza încheierii unor contracte de lucrări între Consiliul Local al comunei Coteana și S.C. RO Construct M.C. S.R.L. (societate comercială în cadrul căreia fratele persoanei evaluate deține funcția de administrator și calitatea de asociat unic).
 
Valoarea totală a contractelor derulate între Consiliul Local al comunei Coteana, județul Olt și S.C. RO Construct M.C. S.R.L. este de 91.500 lei.
 
Astfel, persoana evaluată, a încălcat dispozițiile art. 70 din Legea nr. 161/2003 coroborate cu dispozițiile art. 75 din Legea nr. 393/2004.
 
2. PISICA DĂNUȚ, viceprimar al comunei Maglavit, Județul Dolj
 
 
INCOMPATIBILITATE
Începând cu data de 27 iunie 2012 deține și exercită simultan funcția de viceprimar și calitatea de comerciant persoană fizică („Pisica Danut Persoană Fizică Autorizată”), încălcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. g) și ale art. 91, alin. (3), teza I din Legea nr. 161/2003.
 
3. NIȚU GHEORGHE, viceprimar al comunei Șandra, Județul Timiș
 
 
INCOMPATIBILITATE
În perioada 26 iulie 2012 – 07 octombrie 2014 a deținut simultan funcția de viceprimar și pe cea de membru în Consiliul de Administrație al Școlii Gimnaziale Șandra, județul Timiș, încălcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.
 
4. CHECHERIȚĂ CONSTANTIN, viceprimar al comunei Frumosu, Județul Suceava
 
 
INCOMPATIBILITATE
În perioada 04 iulie 2012 – 09 februarie 2017 a deținut și exercitat simultan funcția de viceprimar și calitatea de administrator în cadrul S.C. Checherita Com S.R.L, desfășurând totodată și activități remunerate în cadrul S.C. Flaga LPG S.A.
 
Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) și lit. k) (aplicabile în perioada supusă evaluării) din Legea nr. 161/2003.
 
5. BUȚU ION, viceprimar al comunei Giurgița, Județul Dolj
 
 
INCOMPATIBILITATE
Începând cu data de 27 iunie 2012 a deținut și exercitat simultan funcția de viceprimar și pe cea de administrator al S.C. Butnic Comexim S.R.L., încălcând astfel dispozițiile art.87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.
 
6. GÎDEA VIOLETA - GEANINA, viceprimar al comunei Segarcea Vale, județul Teleorman
 
 
INCOMPATIBILITATE
În perioada 12 iunie 2014 – 08 februarie 2018 a deținut simultan funcția de viceprimar și pe cea de controlor trafic- angajat cu contract individual de muncă în cadrul S.C. Vyo Trans S.R.L., încălcând astfel dispozițiile art.87, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003.
 
7. MUȘUROIA EUGEN-MARIAN, fost viceprimar al comunei Cocorăștii Colț, Județul Prahova
 
 
INCOMPATIBILITATE ȘI FALS ÎN DECLARAȚII 
În perioada 27 iunie 2012 - 22 iunie 2016, a exercitat simultan funcția de viceprimar și pe cea de administrator în cadrul S.C. Abeona S.R.L., încălcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) și art. 91, alin. (3), teza I din Legea nr. 161/2003.
 
De asemenea, întrucât persoana evaluată nu a menționat în declarațiile de interese depuse în calitate de viceprimar, funcția de administrator la S.C. Albeona S.R.L., Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploiești, județul Prahova, în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea infracțiunii de fals în declarații, prevăzută de art. 326 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal.
 
    8. DAN CUJBĂ, consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Hilișeu - Horia, Județul Botoșani
 
 
INCOMPATIBILITATE
În perioada 01 iulie 2012 - 31 decembrie 2013, Societatea Cooperativă de Consum Hilișeu Horia (în cadrul căreia persoana evaluată deținea la acea dată calitatea de membru cooperator și funcțiile de președinte și administrator, iar soția calitatea de membru cooperator) a încheiat contracte de furnizare produse/prestări servicii cu Primăria Comunei Hilișeu – Horia și Școala Gimnazială nr. 1 Hilișeu – Horia (achiziții directe de bunuri/servicii pe bază de facturi) în valoare totală de 73.094,8 lei.
 
Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 90, alin. (1) și alin. (2) din Legea nr. 161/2003.
 
9. NEDELCU MARIA – ISABELA, consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Pîngărați, Județul Neamț
 
 
CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV
În calitate de consilier local, a votat în mod favorabil pentru adoptarea unei Hotărâri în temeiul căreia s-a încheiat Contractul de concesiune între Primăria comunei Pîngărați și Asociația Crescătorilor de Animale Pîngărați, deși avea un interes personal de natură patrimonială în problema supusă dezbaterilor consiliului local, având posibilitatea să anticipeze că o decizie prin care s-ar aproba concesionarea pășunii comunale prin atribuire directă către Asociație prezintă un beneficiu pentru sine, soț și asociație (în cadrul Asociației soțul său a deținut calitatea de membru fondator).
 
De asemenea, persoana evaluată nu a anunțat, la începutul dezbaterilor privind concesionarea pășunii, interesul personal pe care îl avea în problema respectivă și nu s-a abținut de la vot.
 
Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 70, și art. 77 din Legea nr. 161/2003, coroborate cu prevederile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001 și ale art. 75, lit. b) și f) și art. 77 din Legea nr. 393/2004.
 
    10. POPA IOAN, consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Cărand, Județul Arad
 
 
CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV
În calitate de consilier local, a luat parte la ședința de lucru a Consiliului Local al comunei Cărand din data de 25 iulie 2012, în urma căreia i-au fost încredințate două lucrări de prestări servicii, deși avea un interes personal în problema supusă dezbaterilor consiliului local.
 
Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 70 și art. 77 din Legea nr. 161/2003, coroborat cu art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001 și cu dispozițiile art. 75 și 77, alin. (1) din Legea nr. 393/2004.
 
11. MIHAI DUMITRU GABRIEL, fost consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Crevedia, Județul Dâmbovița
 
 
INCOMPATIBILITATE
Pe durata mandatului de consilier local 2012 – 2016, S.C. Comax M&M S.R.L. (societate în cadrul căreia soția persoanei evaluate deține funcția de administrator și calitatea de asociat) a desfășurat operațiuni comerciale cu Școala Gimnazială Crevedia, instituție aflată sub autoritatea Primăriei comunei Crevedia, județul Dâmbovița.
 
Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 90, alin. (1) și alin. (2) din Legea nr. 161/2003.

 
 
Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază - de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.MUȘUROIA EUGEN-MARIAN și CHECHERIȚĂ CONSTANTIN nu au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.
 
 
Persoanele menționate au încălcat următoarele prevederi legale:
 
·  art. 70 din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Prin conflict de interese se înțelege situația în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcție publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influența îndeplinirea cu obiectivitate a atribuțiilor care îi revin potrivit Constituției și altor acte normative”;
 
 
·  art. 77 din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Conflictele de interese pentru președinții și vicepreședinții consiliilor județene sau consilierii locali si județeni sunt prezăzute în art. 46 din Legea administrației publice locale nr. 215/2001, cu modificările și completările ulterioare”;
 
 
·  art. 87, alin. (1), lit. c), d), g) și k) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcţii sau calităţi […] c) calitatea de funcţionar public sau angajat cu contract individual de muncă, indiferent de durata acestuia […] d) funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie ori cenzor sau orice funcţie de conducere ori de execuţie la societăţile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituţii de credit, societăţile de asigurare şi cele financiare, la regiile autonome de interes naţional sau local, la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la instituţiile publice […] g) calitatea de comerciant persoană fizică […] k) orice alte funcţii publice sau activităţi remunerate”;
 
 
 
·  art. 90, alin. (1) și alin. (2) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „(1) Consilierii locali și consilierii județeni care au funcția de președinte, vicepreședinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administrație sau cenzor ori alte funcții de conducere, precum și calitatea de acționar sau asociat la societățile comerciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unități administrativ-teritoriale nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociare cu autoritățile administrației publice locale din care fac parte, cu instituțiile sau cu regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau județean respectiv ori cu societățile comerciale înființate de consiliile locale sau consiliile județene respective. (2) Prevederile alin. (1) se aplică și în cazul în care funcțiile sau calitățile respective sunt deținute de soțul sau rudele de gradul I ale alesului local”;
 
 
·  art. 91, alin. (3), teza 1 din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Alesul local poate renunța la funcția deținută înainte de a fi numit sau ales în funcția care atrage starea de incompatibilitate sau în cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea în această funcție”;
 
 
 
·  art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001, potrivit căruia „Nu pot lua parte la deliberarea și la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soț, soție, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial în problema supusă dezbaterilor consiliului local”;
 
 
· art. 75, lit. b) și f) din Legea nr. 393/2004,potrivit căruia „Aleșii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorității publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru […] b) orice persoană fizică sau juridică cu care au o relaţie de angajament, indiferent de natura acestuia […] f) o asociaţie sau fundaţie din care fac parte”;   
 
 
· art. 77 din Legea nr. 393/2004,potrivit căruia „(1) Consilierii județeni și consilierii locali nu pot lua parte la deliberarea și adoptarea de hotărâri dacă au un interes personal în problema supusă dezbaterii. (2) În situaţiile prevăzute la alin. (1), consilierii locali şi consilierii judeţeni sunt obligaţi să anunţe, la începutul dezbaterilor, interesul personal pe care îl au în problema respectivă; (3) Anunţarea interesului personal şi abţinerea de la vot se consemnează în mod obligatoriu în procesul-verbal al şedinţei”;
 
 
 
· art. 326 din Legea nr. 286/2009,potrivit căruia „Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unităţi în care aceasta îşi desfăşoară activitatea în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte la producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.
 
 
„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective […]”.
 
„Persoana […] față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.
 
Agenția Națională de Integritate își exercită atribuțiile cu respectarea principiilor legalității, confidențialității, imparțialității, independenței operaționale, celerității, bunei administrări, precum și al dreptului la apărare.
 
 
AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE
 

Related news: Back

11 984 354

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 15.04.2024