COMUNICAT - Incompatibilitate și conflict de interese administrativ – 3 funcţionari publici

16 martie 2018, 10:00

Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate şi conflict de interese de natură administrativă în cazul a trei foști și actuali funcționari publici, după cum urmează:

 

 

 1.  PLATON – GEORGIȚĂ VIRGINIA, fost șef al Serviciului Financiar al Inspectoratului Teritorial de Muncă Bistrița – Năsăud

 

CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV

 

În perioada exercitării funcției publice de conducere de șef Serviciu economic în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Bistrița – Năsăud, a semnat mai multe documente (referat,  ordin de plată, ordonanțare de plată, două comenzi,  cerere de admitere la finanțare a investițiilor și cerere) aferente contractului de vânzare – cumpărare încheiat între Inspectoratul Teritorial de Muncă și S.C. Elcom Internațional S.R.L. (societate comercială în cadrul căreia soțul persoanei evaluate deține calitatea de asociat), încălcând astfel dispozițiile art. 70, art. 71 şi art. 79, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003.

    2. ABUZILOAE PAUL, consilier în cadrul Direcției pentru Agricultură Botoșani

INCOMPATIBILITATE

În perioada 20 mai 2011 – 05 decembrie 2012, a deținut și exercitat simultan funcția de consilier în cadrul Direcției de Agriculturã Botoșani și calitatea de prestator în cadrul RGIC Consultanțã S.R.L., încãlcând astfel dispozițiile art. 96, alin. (1) din Legea nr. 161/2003.

    3. ALEXE CRISTINA, secretar în cadrul Primăriei comunei Aninoasa, județul Dâmbovița

INCOMPATIBILITATE

În perioada 09 iulie 2012 – 07 decembrie 2015, a desfășurat activități în cadrul Alexe Cristina Persoană Fizică Autorizată care sunt în legătură directă/indirectă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public, potrivit fișei postului, încălcând astfel dispozițiile art. 96, alin. (1) din Legea nr. 161/2003.

 

Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază - de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoanele evaluate au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Persoanele menționate au încălcat următoarele prevederi legale: 

 

·  art. 70 din Legea nr.161/2003, potrivit căruiaPrin conflict de interese se înțelege situația în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcție publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influența îndeplinirea cu obiectivitate a atribuțiilor care îi revin potrivit Constituției și altor acte normative;

 

·  art. 71 din Legea nr.161/2003, potrivit căruiaPrincipiile care stau la baza prevenirii conflictului de interese în exercitarea demnităților publice și funcțiilor publice sunt: imparțialitate, integritate, transparența deciziei și supremația interesului public;

 

·  art. 79, alin. (1), lit. c) din Legea nr.161/2003, potrivit căruiaFuncţionarul public este în conflict de interese dacă se află în una dintre următoarele situaţii: […] c) interesele sale patrimoniale, ale soţului sau rudelor sale de gradul I pot influenţa deciziile pe care trebuie să le ia în exercitarea funcţiei publice;

 

·  art. 96, alin. (1) din Legea nr.161/2003, potrivit căruia Funcţionarii publici, funcţionarii publici parlamentari şi funcţionarii publici cu statut special pot exercita funcţii sau activităţi în domeniul didactic, al cercetării ştiinţifice, al creaţiei literar-artistice. Funcţionarii publici, funcţionarii publici parlamentari şi funcţionarii publici cu statut special pot exercita funcţii în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public, funcţionar public parlamentar sau funcţionar public cu statut special, potrivit fişei postului.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective […]”.

„Persoana […] față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Agenția Națională de Integritate își exercită atribuțiile cu respectarea principiilor legalității, confidențialității, imparțialității, independenței operaționale, celerității, bunei administrări, precum și al dreptului la apărare.

 

 

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE

 

 


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024