COMUNICAT DE PRESA

13 martie 2018, 10:00

Având în vedere solicitările adresate de mai multe instituții publice și organizații de presă cu privire la punctul de vedere al Agenției Naționale de Integritate pe marginea efectelor Deciziei CCR nr. 45/2018 – punctele 174 și 177, facem următoarele precizări:

 

Context:

Decizia nr. 45 pronunțată la data de 30.01.2018 (https://goo.gl/ZvpK9d), a fost publicată în Monitorul Oficial al României nr. 199 din 5 martie 2018. Decizia este pronunțată în cadrul exercitării controlului de constituționalitate „a priori” a mai multor dispoziții cuprinse în Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor astfel cum a fost adoptată de Senatul României în data de 19.12.2017 în procedura legislativă privind propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor (Plx 418/2017), precum şi a legii în ansamblul său.

O parte dintre considerentele admise de CCR în decizia nr. 45 se referă la regimul incompatibilităților pentru judecători și procurori:

„ (...) 174. De asemenea, pentru aceleaşi motive, Curtea constată neconstituţionalitatea art.I pct.97 din lege [cu referire la art.58 alin. (1) sintagmele „ori la alte autorităţi publice, în orice funcţii, inclusiv cele de demnitate publică numite" şi „precum şi la instituţii ale Uniunii Europene sau organizaţii internaţionale, la solicitarea Ministerului justiţiei"].

Astfel, cele anterior arătate se aplică şi funcţiilor publice de execuţie sau conducere, distincte de cele de demnitate publică, din cadrul autorităţilor executivă sau legislativă, cu excepţia Ministerului Justiţiei sau unităţilor subordonate acestuia, întrucât acestea din urmă se află în legătură directă cu serviciul public de înfăptuire a justiţiei.

Aşadar, nu este admis ca, pe calea detaşării, judecătorul sau procurorul să încalce normele constituţionale referitoare la incompatibilităţi, legiuitorului nefiindu-i permisă crearea unor procedee de eludare a unor interdicţii de natură constituţională.

Mai mult, acesta are obligaţia de a elimina din dreptul pozitiv soluţiile legislative constatate ca fiind neconstituţionale, precum cele ce se regăsesc, spre exemplu, în actualul art.58 alin.(1) din Legea nr.303/2004.

177. Având în vedere cele de mai sus, legiuitorului îi revine obligaţia de a pune de acord în procesul de reexaminare a legii toate prevederile acesteia ce privesc incompatibilităţile, inclusiv cele aflate în vigoare, cu prezenta decizie.”

Legea de modificare a Legii nr. 303/2004, față de care a fost exercitat controlul de constituționalitate finalizat cu Decizia nr. 45/2018, este o lege nouă care nu a intrat încă în vigoare.

 

Urmare a controlului de constituționalitate, o parte din dispozițiile cuprinse în Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor au fost declarate neconstituţionale.

Punctul de vedere al Agenției Naționale de Integritate

Elementele de neconstituționalitate constatate prin Decizia CCR nr. 45/2018 se limitează, potrivit competențelor constituționale și legale ale Curții Constituționale, la tipul de control de constituționalitate efectuat, și anume cel anterior intrării în vigoare a unei legi, ceea ce înseamnă că instanța constituțională nu s-a pronunțat asupra constituționalității/neconstituționalității niciunei norme din forma actuală a Legii nr. 303/2004.

 

Observăm că, în considerentele deciziei, este extins controlul de constituționalitate inclusiv prin interpretarea unor texte aflate în vigoare (Legea nr. 302/2004 forma în vigoare), fiind formulate și recomandări punctuale, ce au în vedere clarificarea aspectelor prezentate în considerente.

 

În limitele competențelor stabilite de lege, prin raportare exclusivă la considerentele din decizie privitoare la regimul juridic al incompatibilităților și al conflictelor de interese, văzând cuprinsul Deciziei CCR, care, la punctul 177, precizează expres faptul că „legiuitorului îi revine obligaţia de a pune de acord în procesul de reexaminare a legii toate prevederile acesteia ce privesc incompatibilităţile, inclusiv cele aflate în vigoare, cu prezenta decizie.”, Agenția Națională de Integritate opinează că dispozițiile Legii nr. 303/2004 se aplică în forma lor în vigoare în prezent.

 

Regimul juridic al incompatibilităților și conflictelor de interese restrânge exercițiul unor drepturi și sunt de strictă interpretare și aplicare, iar efectele deciziei sunt cele care rezultă din dispozițiile art. 147 alin (2) din Constituția României și din cele ale art. 18 alin. (3) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, în sensul că instituie o obligație în sarcina Parlamentului de a pune în acord, în procesul de reexaminare a legii, toate prevederile acesteia cu respectiva Decizie.

 

În acest sens, conform prevederilor art.147 alin. (2) Constituția României:

 

„În cazurile de neconstituţionalitate care privesc legile, înainte de promulgarea acestora, Parlamentul este obligat să reexamineze dispoziţiile respective pentru punerea lor de acord cu decizia Curţii Constituţionale.”

 

De asemenea, potrivit dispozițiilor art. 18 alin. (3) din Legea nr. 47/1992:

 

„În cazurile de neconstituţionalitate care privesc legile, înainte de promulgarea acestora, Parlamentul este obligat să reexamineze dispoziţiile respective pentru punerea lor de acord cu decizia Curţii Constituţionale.”

Prin urmare, Decizia nr. 45/2018 a Curții Constituționale, care cuprinde în motivare și aspecte privind textele de lege în vigoare în acest moment, este obligatorie pentru legiuitor în contextul unor posibile modificări viitoare ale actualei forme a Legii nr. 303/2004, fiind o decizie pronunțată ca urmare a demarării unui control constituțional a priori asupra unui proiect legislativ.

Reținerile Curții sunt cu privire la reglementarea ulterioară pe care trebuie să o facă legiuitorul referitor la dispozițiile susceptibile de interpretare.

 

De asemenea, întrucât este pronunțată în cadrul procedurii de control a priori a proiectului legislativ, este aplicabil numai dispozitivul deciziei, iar acesta nu este incident față de textul deja în vigoare, sub rezerva interpretării Curții Constituționale.

 

Criticile instanței constituționale, cuprinse în motivarea Deciziei nr. 45/2018, trebuie să constituie elemente esențiale de reper pentru legiuitor, când va proceda la aplicarea acestei decizii, conform art. 147 alin. (2) din Constituție, dar, în prezent, acestea nu abrogă nicio dispoziție din Legea nr. 303/2004 în vigoare și nu instituie obligații în sarcina altor subiecte de drept, în afara Parlamentului României.

 

Precizăm că prezenta opinie reprezintă punctul de vedere al Agenţiei Naţionale de Integritate și nu este o interpretare generală şi obligatorie a textelor de lege.

 

 AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024