Comunicat privind propunerea de modificare a Legii nr. 176/2010

5 decembrie 2017, 14:05

Agenția Națională de Integritate nu susține adoptarea propunerii de modificare a Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice (Plx nr. 482/2017 - https://goo.gl/DxFy1y), apreciind faptul că forma propusă nu corespunde Deciziei Curții Constituționale nr. 81/2013, iar textul din proiectul de lege este de natură să excludă, retroactiv, de la aplicarea sancțiunilor pentru conflictul de interese, o singură categorie de demnitari: parlamentarii pentru care s-a constatat definitiv încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese în perioada 2007-2013.

            Prin noua reglementare propusă sunt lipsite de efecte actele emise de Agenția Națională de Integritate și hotărârile definitive și irevocabile ale Înaltei Curți de Casație și Justiție prin anularea sancțiunilor unor persoane care au încălcat dispozițiile legale privind integritatea în exercitarea demnităților publice și se instituie un tratament preferențial și discriminatoriu parlamentarilor, față de celelalte categorii de funcții publice prevăzute de Legea nr. 161/2003, în contradicție cu dispozițiile Constituției României.

            De asemenea, propunerea legislativă este de natură să aplice retroactiv Decizia Curții Constituționale invocată în expunerea de motive.

            Considerentele de mai sus au fost cuprinse în punctul de vedere formulat de Agenția Națională de Integritate și transmis în data de 27 noiembrie atât Ministerului pentru Relația cu Parlamentul, cât și Ministerului Justiției. Punctul de vedere poate fi consultat pe pagina de Internet a Agenției, la secțiunea „Puncte de vedere legislație” - https://goo.gl/nb9s75

 

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024