Precizări cu privire la articolul „Cum se ocupă ANI de siguranţa copiilor”, publicat joi, 18.11.2010

18 noiembrie 2010, 12:27

În urma publicării articolului „Cum se ocupă ANI de siguranţa copiilor”, în data de joi, 18 noiembrie 2010, în cotidianul „România Liberă”, sub semnătura domnului George LĂCĂTUŞ, pentru corecta și completa informare a opiniei publice, Agenția Națională de Integritate face următoarele precizări:

<<Articolul semnat de către domnul George LĂCĂTUŞ prezintă aspecte false, care nu evocă situația reală, de fapt, conform punctului de vedere transmis de către Agenția Națională de Integritate în baza prevederilor Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.

O altă confuzie gravă este legată și de afirmația că „ANI refuză să dea explicaţii. RL a solicitat conducerii ANI să explice, punctual, de ce a preferat achiziţia directă în detrimentul licitaţiei publice, de ce a cerut ca maşinile de serviciu să aibă centuri pentru prinderea scaunului pentru copii şi de ce a trecut specificaţii tehnice care se regăsesc doar în ofertele firmelor câştigătoare”.

Contrar situației de fapt prezentate, Agenția Națională de Integritate a transmis, în data de 9 noiembrie 2010, ora 1919, pe adresa de e-mail a domnului George LĂCĂTUŞ, răspunsul de mai jos, pe care îl atașăm și în copie scanată. Mai mult, Agenția Națională de Integritate a anexat răspunsului transmis domnului George LĂCĂTUŞ și sentința civilă nr. 434/2010 a Secţiei a VIII-a de Contencios Administrativ şi Fiscal din cadrul Curţii de Apel Bucureşti, care prevedea admiterea contestaţiei Agenţiei Naţionale de Integritate şi anularea Deciziei nr. 4/21.07.2009 a Curţii de Conturi a României.

Menționăm faptul că nu este pentru prima dată când domnul George LĂCĂTUŞ dezinformează grav opinia publică, dând dovadă de o evidentă lipsă de profesionalism și de exercitarea cu rea-credință a meseriei de jurnalist. Agenția Națională de Integritate îl va acționa în instanță pe domnul George LĂCĂTUŞ, în urma publicării de informații incomplete și lipsite de obiectivitate, cu rolul de a denigra imaginea instituției.

La inceputul acestui an, Agenția Națională de Integritate a mai inițiat, la Judecătoria Sectorului 3 București, o acțiune împotriva domnului George LĂCĂTUŞ. Acțiunea a fost respinsă de instanța de fond la data de 09.11.2010. Soluția instanței de judecată nu este însă definitivă, fiind atacată cu apel de către Agenția Națională de Integritate.

Prezentăm răspunsul Agenției Naționale de Integritate, remis domnului George LĂCĂTUŞ în data de 9 noiembrie 2010:

„În privința solicitărilor dumneavoastră, care fac referire la Raportul Public aferent anului 2008, emis de Curtea de Conturi și publicat în luna martie 2010, menționăm următoarele:

• Concluziile din Raportul sus-amintit au fost formulate în urma acţiunii „Auditul financiar al contului de execuţie şi al bilanţului contabil încheiate la 31.12.2008”, desfăşurată de către Curtea de Conturi a României în perioada 10.02.2009 – 29.05.2009 la Agenţia Naţională de Integritate.

• Concluziile formulate de către Curtea de Conturi a României au fost anulate integral, pe fond, de către Secţia a VIII-a de Contencios Administrativ şi Fiscal din cadrul Curţii de Apel Bucureşti, care s-a pronunţat încă de la data de 22.01.2010 prin sentinţa civilă nr. 434, definitivă (copie scanată, atașată prezentului răspuns).

• Instanţa judecătorească a constatat faptul că obiecţiunile formulate de A.N.I. sunt temeinice, reale şi argumentate în drept şi în fapt, hotărând următoarele:

-  admiterea cererii formulate de Agenţia Naţională de Integritate în contradictoriu cu pârâta Curtea de Conturi a României;

-  anularea Încheierii nr. VIII/3/09.09.2009 emisă de Curtea de Conturi a României;

-   admiterea contestaţiei Agenţiei Naţionale de Integritate şi anularea Deciziei nr. 4/21.07.2009 a Curţii de Conturi a României, decizie care concluziona faptul că obiecţiunile Agenţiei nu erau fundamentate.

De asemenea, precizăm faptul că autoritățile publice ce au rol în monitorizarea, analizarea, evaluarea și supravegherea achizițiilor publice (Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice – A.N.R.M.A.P. și Unitatea pentru Coordonarea și Verificarea Achizițiilor Publice – U.C.V.A.P.) nu au constatat nereguli în derularea achizițiilor publice de către Agenția Națională de Integritate.

Prin Raportul de control nr. RC 336/3286/09 aprilie 2009, Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice a infirmat existența neregulilor în derularea activității de achiziții publice.

Cităm din Raportul A.N.R.M.A.P.: „aceste trei contracte [...] au fost încheiate prin cumpărare directă situându-se sub pragul de 10.000 euro fiecare, conform prevederilor art.19 din OUG nr.34/2006 cu modificările şi completările ulterioare. Deşi, valoarea contractelor a fost sub 10.000 de euro, echipa de control a constatat faptul că, autoritatea contractantă nu s-a limitat numai la înregistrarea facturii de cumpărare ci a întocmit, pentru fiecare contract în parte, referate de necesitate precum şi alte documente care au stat la baza încheierii contractelor.Cele trei contracte au fost încheiate datorită caracterului aparte al achiziţiilor efectuate, activitatea prestatorului desfăşurându-se o perioadă mai lungă de timp iar autoritatea contractantă a dorit astfel să se asigure, pe această cale, de derularea fără incidente a activităţii prestatorilor”.

Raportul menționat anterior concluziona faptul că „autoritatea contractantă s-a încadrat în prevederile cuprinse în OUG nr.34/2006, privind atribuirea contractelor de achiziție publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice și a contractelor de concesiune de servicii, cu modificările şi completările ulterioare”.

Prin Raportul de Evaluare a Activităţii de Audit Intern la Agenţia Naţională de Integritate, emis la data de 17 decembrie 2009 de către Unitatea Centrală de Armonizare pentru Auditul Public Intern din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, a fost evidenţiat faptul că strategia abordată de conducerea instituţiei a fost una „modernă, bazată pe elaborarea şi dezvoltarea sistemelor de control managerial, în procesul decizional”.

Mai mult, în urma auditului extern independent al managementului A.N.I. pentru anul 2008, realizat de către S.C. Deloitte Audit S.R.L. în conformitate cu prevederile art. 32 din Legea nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, republicată, nu au fost constatate deficienţe la nivelul managementului Agenției, deşi aria de verificare acoperită a fost mult mai vastă decât cea a Curţii de Conturi a României.

***

Vă aducem la cunoștință faptul că subiectul solicitării dumneavoastră a mai fost reflectat de către mass-media, în urma apariției în cotidianul „Jurnalul Național” a articolului <<"Gardianul averilor" îşi bate joc de banii publici>>, la data de 18 iulie 2009. Articolul poate fi consultat accesând link-ul: http://www.jurnalul.ro/stire-special/gardianul-averilor-isi-bate-joc-de-banii-publici-514977.html.

Vă solicităm respectuos să luați în considerare precizările sus-menționate, ținând cont de necesitatea corectei informări a opiniei publice. În cazul în care articolul publicat de dumneavoastră va conține neconcordanțe și interpretări eronate sau fără temei, așa cum ați mai procedat și în trecut, ne rezervăm dreptul de a proceda în consecință, conform prevederilor legale, inclusiv prin a ne adresa unei instanțe civile de judecată”.>>
 
AGENŢIA NAŢIONALĂ DE INTEGRITATE


Related news: Back

11 984 354

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 15.04.2024