Comunicat privind expirarea termenului de depunere a declaraţiilor de avere şi de interese

15 iunie 2009, 19:43

Astăzi, 15 iunie 2009, expiră termenul până la care se depun declaraţiile de avere şi de interese, aferente anului fiscal 2008.

Declaraţiile de avere şi declaraţiile de interese, aferente anului fiscal anterior, se depun cel mai târziu la data de 15 iunie.

Declaraţia de avere  se face în scris, pe propria răspundere, şi cuprinde bunurile proprii, comune şi cele deţinute în indiviziune, precum şi cele ale copiilor aflaţi în întreţinere. Declaraţia de interese se face, în scris, pe proprie răspundere şi cuprinde funcţiile si activităţile, potrivit prevederilor Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 14/2005.

Obligaţia depunerii sau actualizării declaraţiilor de avere şi de interese revine persoanelor prevăzute de Legea nr. 144 / 2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, cu modificările şi completările ulterioare. Declaraţiile de avere şi de interese reprezintă acte personale şi irevocabile.

Dacă, în termen de 10 zile de la depunerea declaraţiei/declaraţiilor, persoanele desemnate (cnf. art. 9 din Legea nr. 144 / 2007, cu modificările şi completările ulterioare) să asigure implementarea prevederilor legale privind declaraţiile de avere şi de interese sau persoana care semnează declaraţia/declaraţiile sesizează deficienţe în completarea acesteia/acestora vor recomanda, în scris, persoanei în cauză rectificarea declaraţiei, în termen de cel mult 20 de zile. Declaraţia rectificată poate fi însoţită de documente justificative. Declaraţia rectificată, depusă împreună cu eventualele documente, se trimit de îndată Agenţiei.

În termen de cel mult 10 zile de la primirea declaraţiilor de avere şi de interese, persoanele din cadrul fiecărei entităţi, desemnate (cnf. art. 9 din Legea nr. 144 / 2007, cu modificările şi completările ulterioare) să asigure implementarea prevederilor legale, au obligaţia să trimită Agenţiei Naţionale de Integritate copiile certificate ale acestora.

În termen de cel mult 15 zile de la expirarea termenului legal de depunere, fiecare instituţie trebuie să publice pe pagina de Internet sau la avizierul propriu numele şi funcţia persoanelor care nu au depus, în conformitate cu prevederile Legii nr. 144 / 2007, cu modificările şi completările ulterioare, declaraţia de avere şi / sau declaraţia de interese. Aceste date se transmit, ulterior, şi Agenţiei Naţionale de Integritate.

Nedepunerea declaraţiei de avere şi a declaraţiei de interese în termenele prevăzute de lege constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 lei la 500 lei şi declanşarea din oficiu a procedurii de control. Nerespectarea obligaţiilor prevăzute de lege de către persoanele desemnate (cnf. art. 9 din Legea nr. 144 / 2007, cu modificările şi completările ulterioare)  să asigure implementarea prevederilor legale privind declaraţiile de avere şi de interese constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 lei la 500 lei.  Aceeaşi sancţiune se aplică şi conducătorului entităţii respective, dacă acesta nu îndeplineşte obligaţiile prevăzute de Legea nr. 144 / 2007, cu modificările şi completările ulterioare.

DIRECŢIA COMUNICARE ŞI PROTOCOL, 15 iunie 2009


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024