Comunicat privind publicarea Ghidului de completare a declaraţiilor de avere şi de interese

16 septembrie 2010, 11:33

Astăzi, 16 septembrie 2010, Agenția Națională de Integritate, în cooperare cu Societatea Academică din România (S.A.R.), au finalizat Ghidul de completare a declarațiilor de avere și de interese, realizat în conformitate cu prevederile Legii nr. 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative.

Ghidul a fost elaborat în baza Proiectelor „Strengthening the capacity of the National Integrity Agency”, finanțat prin Programul „MATRA-KAP”, dezvoltat de Ambasada Regatului Ţărilor De Jos (Olanda) la București, respectiv, „Increasing accountability in public administration”, finanţat prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European, Comisia Europeană.

Ghidul de completare a declarațiilor de avere și de interese se regăsește, în format electronic, pe pagina de Internet a Agenției Naționale de Integritate – www.integritate.eu –, putând fi consultant accesând link-ul: http://www.integritate.eu/UserFiles/File/Ghid_completare_DAI_2010/GhidCompletareDeclaratiiAvere&Interese_Sep2010.pdf.

De asemenea, Ghidul va fi editat și în formă tipărită și va fi distribuit tuturor instituțiilor și autorităților publice.

Cele mai importante elemente de noutate pe care Ghidul de completare a declarațiilor de avere și de interese le introduce ca urmare a modificărilor legislative, sunt următoarele:

• Completarea declarațiilor de avere și de interese la toate rubricile din formular, urmând ca la publicarea lor pe pagina de Internet a Agenției să fie anonimizate următoarele informații: adresa imobilelor declarate (cu excepţia localităţii unde sunt situate), adresa instituţiei care administrează activele financiare, codul numeric personal, precum şi semnătura.

• Precizarea valorii exacte a fiecărui venit realizat, fără a se face trimitere la alte documente justificative (ex: fişa fiscală).

• Includerea la punctul 5 din declarația de interese a informaţiilor privind contractele, inclusiv cele de asistenţă juridică, consultanţă şi civile, obţinute sau aflate în derulare în timpul exercitării funcţiilor, mandatelor sau demnităţilor publice finanţate de la bugetul de stat, local şi din fonduri externe ori încheiate cu societăţi comerciale cu capital de stat sau unde statul este acţionar majoritar/minoritar, încheiate în mod direct de către declarant, soţul sau soţia acestuia, de către rudele de gradul I ale declarantului.

De asemenea, se vor declara contractele încheiate cu persoane juridice la care persoanele de mai sus au participaţii: societăţi comerciale, persoane fizice autorizate, asociaţii familiale, cabinete individuale, cabinete asociate, societăţi civile profesionale sau societăţi civile profesionale cu răspundere limitată care desfăşoară profesia de avocat, organizaţii neguvernamentale, fundaţii, asociaţii.

• Conform prevederilor Legii nr. 176/2010, au fost introduse noi categorii de persoane care au obligația de a depune declarații de avere și de interese, după cum urmează:

 membrii în Comisia Europeană din partea României;

 membrii Consiliului Economic şi Social;

 personalul instituțiilor și autorităților publice, inclusiv personalul angajat cu contract individual de muncă care administrează sau implementează programe ori proiecte finanțate din fonduri externe sau din fonduri bugetare.

AGENŢIA NAŢIONALĂ DE INTEGRITATE, 16 septembrie 2010


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024