Precizări privind declaraţia Preşedintelui UDMR, domnul Marko Bela

10 iulie 2010, 17:00

Având în vedere declaraţiile domnului Marko Bela, Preşedintele UDMR, de vineri, 09 iulie 2010, de la Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU), preluate şi publicate de către Mediafax sub titlul “Marko: Putem să tot înfiinţăm DNA-uri şi ANI, nu rezolvăm corupţia dacă sunt folosite pentru şantaj”, pentru o corectă şi completă informare a opiniei publice, Agenţia Naţională de Integritate face următoarele precizări:

Agenţia Naţională de Integritate respinge ferm şi fără echivoc acuzaţiile nefondate ale domnului Marko Bela. Afirmaţiile domnului Marko Bela sunt cu atât mai grave, cu cât domnia sa este Preşedintele UDMR (Uniunea Democrată a Maghiarilor din România), partid politic reprezentat în Parlamentul României, şi Vicepremier în Guvernul României.

Referitor la lipsa de eficienţă a Agenţiei Naţionale de Integritate, indicăm Rapoartele Comisiei Europene care au statuat punctual evoluţia pozitivă şi eficienţa Agenţiei Naţionale de Integritate în contextul luptei împotriva corupţiei, din care cităm:

“Progresele realizate de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) au fost consolidate şi extinse”

“Rezultatele încurajatoare ale Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) au continuat în a doua jumătate a anului 2009. Instanţele au confirmat constatările privind averile nejustificate în două cazuri, dispunând confiscarea unor bunuri importante. Aceste decizii pot face obiectul unui recurs. Deciziile în alte patru cazuri de confiscare nu au fost formulate deocamdată. De asemenea, Agenţia a trimis un număr important de cazuri procurorilor în vederea urmăririi penale, precum şi diferitelor autorităţi pentru demersuri disciplinare. În instanţe, ANI a apărat, în mod consecvent, constatările sale cu privire la incompatibilităţi sau conflicte de interese” (Raportul Intermediar al Comisiei Europene către Parlamentul European şi Consiliu privind progresele realizate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, 23 martie 2010,                                                                                               http://www.integritate.eu/UserFiles/File/Rapoarte/2010-03-23_Extras_Raport%20interimar%20CE_Ro.pdf).

În ultima poziţie oficială, nu mai târziu de vineri, 2 iulie 2010, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, domnul Mark Gray, a declarat următoarele:

“Ce pot spune este că de câţiva ani lăudăm foarte mult ANI pentru rezultatele bune în ceea ce priveşte urmărirea incompatibilităţilor, a conflictului de interese şi justificarea averilor. ANI este, în viziunea Comisiei, un pilon-cheie în lupta împotriva corupţiei în România. În momentul aderării la UE, România şi-a luat un angajament foarte clar că ANI va fi în măsură să verifice averile şi să emită decizii constrângătoare pe baza cărora să poată fi luate sancţiuni care să descurajeze” (http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7518135-comisia-europeana-ingrijorata-amputarea-legii-ani-noua-forma-nu-raspunde-criteriilor-esentiale-ale-mecanismului-cooperare-verificare-mark-grey.htm).

În final, adăugăm faptul că este regretabilă referirea în acest context la cele două instituţii, Agenţia Naţională Anticorupţie (ANI) şi Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), deoarece, de-a lungul timpului, acestea au fost singurele menţionate de către Comisia Europeană înregistrând evoluţii pozitive şi progrese în procesul de luptă împotriva corupţiei, având în vedere îndeplinirea obligaţiilor şi responsabilităţilor asumate de România  în cadrul  Mecanismului de Cooperare şi Verificare pe domeniul justiţiei, precum şi necesitatea internă de combatere eficientă a unui fenomen privind averile nejustificate, conflicte de interese şi incompatibilităţi.

AGENŢIA NAŢIONALĂ DE INTEGRITATE, 10 iulie 2010


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024