Comunicat cu privire la Raportul MCV

25 ianuarie 2017, 14:10

                    Raportul publicat astăzi de către Comisia Europeană cu privire la progresele înregistrate în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), reconfirmă faptul că România a făcut progrese substanțiale în privința obiectivului de referință nr. 2, iar „Agenția Națională de Integritate poate fi considerată o instituție consacrată, cu un bilanț de activitate semnificativ”.

                Documentul apreciază faptul că România dispune de un cadru legal cuprinzător în materie de integritate pentru funcționarii publici, iar Agenția Națională de Integritate este recunoscută ca o instituție independentă, care pune în aplicare aceste norme. Experții Comisiei mai notează că bilanțul ANI în ceea ce privește investigarea incidentelor de integritate s-a îmbunătățit în mod treptat, rezultatele fiind în mod constant semnificative începând cu anul 2013, tendință care a fost confirmată în anul 2016.

                Raportul vorbește și de măsurile de prevenție adoptate de Agenție în contextul organizării alegerilor din anul trecut, precum și de inițiativa de a lansa cursul postuniversitar „Integritate Publică și Politici Publice Anticorupție”, dezvoltat în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

                   Cu toate acestea, observația cu privire la „rezistența la punerea în aplicare a rapoartelor Agenției, chiar și atunci când au fost confirmate printr-o hotărâre judecătorească” este reluată și în raportul dat publicității astăzi. Comisia mai notează faptul că „pachetul de legi în care se definesc situațiile de conflict de interese și incompatibilitățile pentru funcționarii publici și pentru funcționarii publici aleși sau numiți a fost redeschis în mod periodic în Parlament. Nu a fost posibil să se instituie un cadru legal clar, consolidat, care să susțină caracterul sustenabil al reformelor, deși în anii 2015 și 2016 s-au constatat eforturi crescânde din partea Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru a promova aplicarea consecventă a legilor în materie de integritate”.

                Potrivit raportului, este important să se mențină în continuare rezultatele ANI, să se consolideze acceptarea publică a normelor de integritate și să pună accentul pe acțiuni preventive, în special pe asigurarea intrării în funcțiune a sistemului PREVENT.

 

 

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024