Precizări referitoare la știrea difuzată în data de vineri, 2 iulie 2010

5 iulie 2010, 16:02

În urma difuzării știrii „Venituri cu 25% mai mici pentru bugetari? La ANI s-au dublat luna trecută”, în data de vineri, 2 iulie 2010, ora 19.00, în cadrul emisiunii „Știrile PRO TV”, pentru corecta și completa informare a opiniei publice, Agenția Națională de Integritate transmite următarele precizări:

1) Prima de vacanță reprezintă drept salarial, stabilit conform Legii. Acesta se acordă o singură dată pe an și are un cuantum egal cu salariul de bază brut din luna anterioară plecării în concediu.

Menționăm că acordarea concediului se face conform programării de la sfârșitul anului precedent, în cazul de față, anul 2009, avându-se în vedere faptul că lunile mai, iunie, iulie, respectiv august reprezintă o perioadă preponderentă pentru efectuarea concediului de odihnă.

De asemenea, vă aducem în atenție faptul că, în trecut, neplata acestor sume a dus la disfuncții și dezechilibre bugetare majore prin inițierea de acțiuni în instanță de către categoriile de personal care aveau acest drept conform legii.

2) Prin plata primei de vacanță nu se majorează în niciun fel și sub nicio formă salariile stabilite conform legii.

3) Precizăm că în luna iunie a anului în curs nu s-au acordat prime de vacanță. De asemenea, subliniem faptul că șoferii și consilierii din cadrul Agenției nu beneficiază de prime de vacanță, așa cum eronat s-a menționat în materialul de presă, deoarece fac parte din categoria personalului contractual, categorie exceptată de lege pentru plata primei de vacanță.

4) Documentele prezentate în cadrul știrii în facsimil se referă doar la veniturile salariale nete, realizate de personalul Agenției Naționale de Integritate în luna aprilie 2010, la care s-a adăugat plata a patru prime de vacanță. Acest document a fost publicat pe pagina de Internet a Agenției în urmă cu două luni și a făcut obiectul reflectării în mass-media la acea dată.

5) În perioada 2009 – 2010, personalul A.N.I. nu a beneficiat de stimulente, ajutoare sau prime, cu excepția celor de vacanță, acordate în limitele prevederilor Legii nr. 330/2009 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.

6) Știrea difuzată în cadrul emisiunii informative a postului PRO TV a avut ca punct de plecare interviul luat conducerii Agenției, în data de vineri, 2 iulie a.c. Deși reporterul postului PRO TV a solicitat interviul în vederea obținerii de informații referitoare la ultimele modificări legislative aduse cadrului normativ al Agenției, informațiile cuprinse în știrea sus-menționată au făcut referire într-un mod vizibil tendențios la aspecte privind obținerea unor drepturi salariale de către angajații instituției.

În plus, aspectele referitoare la indemnizațiile salariaților A.N.I. au fost prezentate într-un mod trunchiat, neconform cu realitatea și fără o documentare întemeiată sau o cerere de informații în baza Legii nr. 544/2001.

În acest context, a fost indusă ideea potrivit căreia Agenția Națională de Integritate a majorat salariile personalului pentru a nu le scădea ulterior intrării în vigoare a legilor privind măsurile de austeritate bugetară.

Având în vedere cele de mai sus, solicităm redacției emisiunii „Știrile PRO TV” să corecteze informațiile prezentate în materialul de presă „Venituri cu 25% mai mici pentru bugetari? La ANI s-au dublat luna trecută” și să difuzeze aceste precizări.

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE 5 iulie 2010


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024