Precizări referitoare la comunicatul de presă din data de 18 iunie 2010, emis de C.R.J.

19 iunie 2010, 15:59

Având în vedere comunicatul de presă din data de 18 iunie 2010, emis de Centrul de Resurse Juridice, în care se menţionează eronat faptul că Agenţia Naţională de Integritate nu a depus punctul de vedere în faţa Curţii Constituţionale cu privire la excepţiile ridicate în faţa acesteia, pentru corecta informare a opiniei publice, Agenţia Naţională de Integritate face următoarele precizări:

Centrul de Resurse Juridice dezinformează opinia publică, dând dovadă, pe de o parte, de necunoaşterea normelor legale privind procedura urmată în cazul excepţiilor de neconstituţionalitate, iar, pe de altă parte, de lipsa unei elementare documentări.

Potrivit dispoziţiilor Legii nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată, Agenţia Naţională de Integritate a depus şi susţinut în şedinţă publică la termenul din data de 19 mai 2009, în faţa Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a Contencios administrativ şi fiscal, punctul de vedere cu privire la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 6, art. 7, art. 8, art.12, art. 17, art. 38, literele e, f, g, art. 46 şi art. 57 din Legea nr.144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, republicată, invocată de pârâtul Brădişteanu Şerban Alexandru.

În conformitate cu prevederile art. 29, alin. (4) din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată, sesizarea Curţii Constituţionale se dispune de către instanţa (Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a Contencios administrativ şi fiscal) în faţa căreia s-a ridicat excepţia de neconstituţionalitate, printr-o încheiere care va cuprinde punctele de vedere ale părţilor, opinia instanţei asupra excepţiei, şi va fi însoţită de dovezile depuse de părţi.

Prin urmare, dosarul cauzei aflate pe rolul Curţii Constituţionale a fost însoţit, conform prevederilor legale, de punctul de vedere al Agenţiei Naţionale de Integritate, în legătură cu excepţia invocată.

Precizăm că dispoziţiile art. 11, literele e, f, g din Legea nr.144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, republicată, care reglementau publicitatea declaraţiilor de avere şi de interese, nu aveau legătură cu excepţia de neconstituţionalitate invocată de pârât, la instanţa de fond.

Cu toate acestea, Curtea Constituţională şi-a extins controlul de neconstituţionalitate, din oficiu, asupra acestor dispoziţii, apreciind că normele legale ce reglementau publicitatea declaraţiilor de avere şi de interese sunt neconstituţionale.

AGENŢIA NAŢIONALĂ DE INTEGRITATE, 19 iunie 2010


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024