Comunicat privind constatarea stării de incompatibilitate

5 mai 2010, 13:58

Agenţia Naţională de Integritate a constatat, în baza prevederilor Legii 144/2007, republicată, faptul că domnul DINU PETRE, Primar al Comunei Glodeni, Județul Dâmbovița, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 07.07.2004-17.03.2006, întrucât a deținut simultan atât funcția de Primar al Comunei Glodeni, Județul Dâmbovița, cât și calitatea de administrator la o societate comercială.

Agenția a fost sesizată cu privire la posibila nerespectare de către domnul DINU PETRE a prevederilor legale ce reglementeză regimul juridic al incompatibilităţilor.

În urma verificării prealabile, efectuate în temeiul Legii nr. 144/2007, republicată, au rezultat indicii temeinice referitoare la încălcarea prevederilor legale privind regimul juridic al incompatibilităţilor de către domnul DINU PETRE.

Procedura de înştiinţare, aşa cum este prevăzută de Legea nr. 144/2007, republicată, a fost îndeplinită în data de 28.09.2009, domnul DINU PETRE fiind informat despre declanşarea procedurii de verificare a respectării dispoziţiilor legale privind respectarea regimului juridic al incompatibilităţilor, precum şi cu privire la drepturile sale de a lua cunoştinţă de actele şi lucrările dosarului, de a fi asistat sau reprezentat de avocat şi de a prezenta orice elemente justificative pe care le consideră necesare.

Urmare a verificărilor efectuate şi a analizării informaţiilor şi documentelor transmise de instituțiile competente, au rezultat următoarele:

• domnul DINU PETRE a fost validat în calitatea de Primar al Comunei Glodeni, Judeţul Dâmbovița, la data de 22.06.2004;

• domnul DINU PETRE a deținut calitatea de administrator la S.C. PETROCOST S.R.L. în perioada 19.12.2001-17.03.2006.

Conform prevederilor art. 87, alin. (1), litera d) și litera g) din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, „funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie ori cenzor sau orice funcţie de conducere ori de execuţie la societăţile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituţii de credit, societăţile de asigurare şi cele financiare, la regiile autonome de interes naţional sau local, la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la instituţiile publice” și cu „calitatea de comerciant persoană fizică”.

Având în vedere cele de mai sus, s-a constatat faptul că domnul DINU PETRE nu a respectat obligațiile referitoare la regimul juridic al incompatibilităților, acesta având, în perioada 07.07.2004-17.03.2006, atât funcția de Primar al Comunei Glodeni, cât și calitatea de administrator al S.C. PETROCOST S.R.L.

Potrivit prevederilor art. 49, alin. (3) din Legea nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale  de Integritate, republicată, „fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate constituie temei pentru eliberarea din funcţie sau, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementărilor aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective”.

„În termen de 15 zile de la data comunicării actului de constatare a conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate, persoana verificată poate face contestaţie”, conform prevederilor legale.

Activitatea de verificare a averii dobândite în perioada exercitării mandatelor sau a îndeplinirii funcţiilor ori demnităţilor publice, după caz, a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor este supusă controlului judecătoresc.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalităţii, imparţialităţii, independenţei, celerităţii, dreptului la apărare şi bunei administrări.

AGENŢIA NAŢIONALĂ DE INTEGRITATE, 05 mai 2010


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024