Comunicat privind sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgoviște

4 mai 2010, 18:00

Agenţia Naţională de Integritate a sesizat, în baza prevederilor Legii 144/2007, republicată, Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgoviște, în vederea efectuării de cercetări cu privire la săvârșirea de către domnul DOIȚĂ CRISTIAN, Viceprimar al Comunei Dragomirești, Județul Dâmbovița, a infracțiunii de fals în declarații, prevăzută și pedepsită de art. 292, Cod Penal.

În conformitate cu prevederile legale, Agenția a constatat și starea de incompatiblitate în care se află domnul DOIȚĂ CRISTIAN, întrucât a deținut atât calitatea de Viceprimar al Comunei Dragomirești, cât și calitatea de asociat și administrator al PUKIS TRANS S.R.L.

Agenția a fost sesizată de către Instituția Prefectului Dâmbovița cu privire la posibila nerespectare a prevederilor legale ce reglementeză regimul juridic al incompatibilităţilor și conflictelor de interese de către domnul DOIȚĂ CRISTIAN.

Procedura de înştiinţare, aşa cum este prevăzută de Legea nr. 144/2007, republicată, a fost îndeplinită în baza mandatului poştal (cu confirmare de primire) din data de 16.11.2009, prin care acesta a fost informat despre declanşarea procedurii de verificare, referitoare la regimul juridic al conflictelor de interese și al incompatibilităţilor.

În urma analizării datelor înscrise în declarațiile de interese completate de către acesta în perioada 2004-2009, precum şi a documentelor solicitate instituţiilor competente, au rezultat următoarele:

- domnul DOIŢĂ CRISTIAN deține calitatea de asociat din data de 25.04.2005 – până în prezent şi a deţinut calitatea de administrator în perioada 25.04.2005 – 16.09.2009, când a fost revocat din această calitate;

- în declarațiile de interese datate 31.01.2007, 05.02.2008 și 14.01.2009, domnul DOIȚĂ CRISTIAN nu a menționat calitatea de administrator al S.C. PUKIS TRANS S.R.L., menționând doar calitatea de asociat unic al societății.

Având în vedere existența indiciilor temeinice privind săvârşirea de către domnul DOIȚĂ CRISTIAN a infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută şi pedepsită de art. 292, Cod Penal, asupra căreia doar organele judiciare au competenţa de a se pronunţa, Agenţia Naţională de Integritate a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgoviște.

De asemenea, Agenția a constatat și starea de incompatibilitate în care s-a aflat domnul DOIȚĂ CRISTIAN, întrucât acesta a deținut simultan, în perioada 25.04.2005-16.09.2009, atât funcția de Viceprimar, cât și calitatea de administrator al S.C. PUKIS TRANS S.R.L.

Potrivit prevederilor art. 47, alin. (3) din Legea nr. 144/2007, republicată, „fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate constituie temei pentru eliberarea din funcţie sau, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementărilor aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective”.

„În termen de 15 zile de la data comunicării actului de constatare a conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate, persoana verificată poate face contestaţie”, conform prevederilor legale.

Activitatea de verificare a averii dobândite în perioada exercitării mandatelor sau a îndeplinirii funcţiilor ori demnităţilor publice, după caz, a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor este supusă controlului judecătoresc. Agenţia îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalităţii, imparţialităţii, independenţei, celerităţii, dreptului la apărare şi bunei administrări.

Verificările au fost suspendate până la soluționarea cauzei de către organul judiciar.

AGENŢIA NAŢIONALĂ DE INTEGRITATE, 04 mai 2010


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024