Comunicat privind sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1

22 aprilie 2010, 10:25

Agenţia Naţională de Integritate, în baza prevederilor Legii nr. 144/2007, republicată, a sesizat, la data de 12 aprilie 2010, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, Bucureşti, în vederea efectuării de cercetări cu privire la săvârşirea de către domnul VICTOR ZOTA, fost Director executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută şi pedepsită de art.253^1, Cod Penal.

Agenția Națională de Transplant (ANT), înființată în anul 2004, funcționează în subordinea Ministerului Sănătății, finanțarea ei fiind asigurată de la bugetul de stat.

ANT este condusă de un director executiv numit prin ordin al Ministrului Sănătății și are calitatea de ordonator terțiar de credite.

La data de 06.04.2009, în baza prevederilor Legii nr. 144/2007, republicată, Agenţia Naţională de Integritate s-a sesizat din oficiu în urma publicării de către cotidianul “EVENIMENTUL ZILEI” a articolului intitulat  „MOGULUL CELULELOR STEM”, care semnala posibila nerespectare de către domnul VICTOR ZOTA, în calitate de Director executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), a dispoziţiilor legale referitoare la conflictul de interese.

Procedura de înştiinţare a fost îndeplinită la data de 15.05.2009 în conformitate cu prevederile Legii nr. 144/2007, republicată, domnul VICTOR ZOTA fiind informat despre declanşarea procedurii de verificare, precum şi cu privire la drepturile sale de a lua cunoştinţă de actele şi lucrările dosarului, de a fi asistat sau reprezentat de avocat şi de a prezenta orice elemente justificative pe care le consideră necesare.

În urma verificărilor efectuate şi a analizării informaţiilor şi documentelor transmise de instituţiile competente, s-au constatat următoarele:

- domnul VICTOR ZOTA a menţionat în documentul intitulat „DECLARAȚII DE AVERE ȘI DE INTERESE 2005-2008”, completat la data de 19.06.2009, că “deţine calitatea de preşedinte al Fundaţiei pentru Transplant din anul 2006 și până în prezent”;

- domnul VICTOR ZOTA  a deținut funcția de director executiv  al Agenției Naționale de Transplant în perioada 15.03.2006 – 30.07.2009;

- domnul VICTOR ZOTA  a deținut în perioada 10.05.2007-05.05.2009 calitatea de membru fondator și Vicepreședinte al Fundației Eurocord România. De asemenea, ca membru fondator al Fundației Eurocord România, figurează și compania CORD BLOOD CENTER RO S.R.L.;

- banca de celule stem din care face parte și laboratorul de procesare sânge placentar funcționează în cadrul S.C. CBC LABORATORIES S.A. – firmă membră a grupului CORD BLOOD CENTER GROUP –, alături de S.C. CORD BLOOD CENTER RO S.R.L. și Fundația Eurocord România;

- în data de 01 iulie 2008, prin Ordinul Ministerului Sănătății, banca de celule stem a fost acreditată de către Agenția Națională de Transplant;

- de asemenea, în data de 23.03.2009, Agenția Națională de Transplant (ANT), prin Directorul executiv dr. VICTOR ZOTA, comunică domnului dr. DAN SERGIU HABAGO faptul că firma S.C. CBC LABORATORIES S.A. (punctul de lucru OTOPENI) va fi propusă pentru acreditare ca bancă de celule stem prin Ordinul Ministrului Sănătății. Domnul dr. DAN SERGIU HABAGO este Președinte al Consiliului de Administrație al firmei S.C. CBC LABORATORIES S.A.

Domnul VICTOR ZOTA a deţinut funcția de Director executiv al Agenției Naționale de Transplant în perioada 15.03.2006 – 30.07.2009, precum şi calitatea de Vicepreședinte și membru fondator al Fundației Eurocord România. Domnul Dan Sergiu Habago figurează ca membru fondator al Fundației Eurocord România, acesta fiind și Președinte al Consiliului de Administrație al firmei S.C. CBC LABORATORIES S.A., precum și Director general și administrator al firmei S.C. CORD BLOOD CENTER RO S.R.L., firme de asemenea membre ale Fundației Eurocord România, conform actelor constitutive și statutului fundației respective.

În perioada verificării, au fost solicitate de la S.C. CBC LABORATORIES S.A. și S.C. CORD BLOOD CENTER RO S.R.L. date si documente din care să reiasă dacă aceste societăți au contribuit în vreun mod la crearea/ mărirea patrimoniului Fundației Eurocord România, având în vedere faptul că domnul VICTOR ZOTA deține o funcție în cadrul fundației, iar, în calitatea de Director executiv al Agenției Naționale de Transplant, a propus spre acreditare laboratoare/ bănci de celule stem în cadrul grupului de firme menționate mai sus.

Din analizarea datelor si documentelor furnizate de  S.C. CORD BLOOD CENTER RO S.R.L., a rezultat faptul că această firmă a contribuit la crearea și completarea patrimoniului Fundației Eurocord România, după cum urmează:

- 05.05.2007 – Contract de comodat (punerea la dispoziție a unei suprafețe de 15 mp), folosirea cu titlu gratuit a unei încăperi în imobilul din Cluj Napoca, Splaiul Independenței nr.X, ap.X;

- 20.02.2008 – Contract de închiriere (locatorul punând spațiul la dispoziția fundației cu titlu gratuit) încăpere în suprafață de 10 mp în Cluj Napoca, Str. Eftimie Murgu XX;

- în perioada 27.03.2008 – 22.04.2009, au fost încheiate un număr de 14 contracte de sponsorizare;

- contractele de sponsorizare au avut ca obiect bunuri cu caracter sanitar/ medical, organizare de evenimente, precum și sprijin financiar pentru susținerea activității fundației, valoarea acestora ridicându-se la suma de 27.662 Lei și 2150 Euro.

Datorită funcției publice deținute, director executiv în cadrul unei Agenții aflate în subordinea Ministerului Sănătății, domnul Victor Zota, prin atribuțiile care îi reveneau, și anume, propunerea spre acreditare a unităților sanitare care pot efectua activități de bănci de țesuturi umane, recoltare/ stocare celule stem și alte asemenea operațiuni, a participat în mod direct la luarea unor astfel de decizii, favorizând  persoane juridice cu care avea relații cu caracter patrimonial, prin calitățile deținute în cadrul Fundației Eurocord România, și anume, membru fondator (subscriind la patrimoniul Fundației), cât și Vicepreședinte al Fundației, făcând parte din Consiliul Director (organ executiv), conform Statutului Fundației Eurocord România.

Potrivit prevederilor art. 79, alin. (1), pct. a) din Legea nr.161/2003: „Funcționarul public este în conflict de interese dacă se află în una dintre următoarele situații: este chemat să rezolve cereri, să ia decizii sau să participe la luarea deciziilor cu privire la persoane fizice și juridice cu care are relații cu caracter patrimonial”.

De asemenea, alin. 2 al aceluiași articol prevede următoarele: „În cazul existenței unui conflict de interese, funcționarul public este obligat să se abțină de la rezolvarea cererii, luarea deciziei sau participarea la luarea unei decizii și să-l informeze de îndată pe șeful ierarhic căruia îi este subordonat direct ...”.

Având in vedere că aspectele menţionate anterior constituie indicii temeinice priving săvârşirea infracţiunii de conflict de interese, prevăzută şi pedepsită de art. 253^1, Cod Penal, asupra căreia numai organele judiciare au competenţa de a se pronunţa, A.N.I. a sesizat  Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, București.

Activitatea de verificare a averii dobândite în perioada exercitării mandatelor sau a îndeplinirii funcţiilor ori demnităţilor publice, după caz, a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor este supusă controlului judecătoresc. Agenţia îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalităţii, imparţialităţii, independenţei, celerităţii, dreptului la apărare şi bunei administrări.

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 22 aprilie 2010


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024