Comunicat privind constatarea stării de incompatibilitate

15 aprilie 2010, 14:47

Agenţia Naţională de Integritate a constatat, în baza prevederilor Legii 144/2007, republicată, faptul că domnul GHEORGHE TEODOR IULIAN s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 21.11.2005-04.04.2007, întrucât a deținut simultan atât funcţia de Consilier județean în cadrul Consiliului Județean Galați, cât și pe cea de Director al Direcției pentru Servicii Publice Deconcentrate, respectiv în perioada 03.09.2008-05.02.2009, deoarece a deținut concomitent calitatea de Consilier local în cadrul Consiliului local Galați, cât și funcțiile de Director general adjunct, Director general și Președinte al Consiliului de Administrație în cadrul Administrației Fluviale a Dunării de Jos Galați.

Agenția a fost sesizată de către Centrul de Resurse Juridice cu privire la posibila nerespectare de către domnul GHEORGHE TEODOR IULIAN a prevederilor legale ce reglementeză regimul juridic al incompatibilităţilor.

În urma verificării prealabile, efectuate în temeiul Legii nr. 144/2007, republicată, au rezultat indicii temeinice referitoare la încălcarea de către domnul GHEORGHE TEODOR IULIAN a prevederilor legale privind regimul juridic al incompatibilităţilor.

Procedura de înştiinţare, aşa cum este prevăzută de Legea nr. 144/2007, republicată, a fost îndeplinită, domnul GHEORGHE TEODOR IULIAN fiind informat despre declanşarea procedurii de verificare a respectării dispoziţiilor legale privind respectarea regimului juridic al incompatibilităţilor, precum şi cu privire la drepturile sale de a lua cunoştinţă de actele şi lucrările dosarului, de a fi asistat sau reprezentat de avocat şi de a prezenta orice elemente justificative pe care le consideră necesare.

În urma verificărilor efectuate şi a analizării informaţiilor şi documentelor transmise de instituțiile competente, au rezultat următoarele:

• Domnul GHEORGHE TEODOR IULIAN a deținut un mandat de consilier județean în perioada 02.07.2004 – 29.05.2008;

• În perioada 01.06.2005 - 21.11.2005, domnul GHEORGHE TEODOR IULIAN a deținut funcția de consilier personal la Cabinetul Secretariatului de Stat Relația cu Prefecturile;

• În perioada 21.11.2005-04.04.2007, a deținut funcția de delegat în funcția de Director al Direcției pentru Serviciile Publice Deconcertate;

• Domnul GHEORGHE TEODOR IULIAN deține, din iunie 2008, până în prezent, funcția de Consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Galați;

• Prin decizia din data 03.09.2008 a A.F.D.J. Galați, domnul GHEORGHE TEODOR IULIAN a fost numit Director general adjunct al Regiei Autonome A.F.D.J. Galați;

• În data de 24.12.2008, prin Ordinul Ministerului Transporturilor, domnul GHEORGHE TEODOR IULIAN este numit pe o perioadă de 30 de zile Director general al Regiei Autonome A.F.D.J. Galați;

• În data de 23.01.2009, prin Ordinul Ministerului Transporturilor, domnul GHEORGHE TEODOR IULIAN preia atribuțiile de Director general al A.F.D.J. Galați până în data de 05.02.2009, dată la care domnului GHEORGHE TEODOR IULIAN îi încetează preluarea atribuțiilor de Director general și Președinte al Consiliului de Administrație al Regiei Autonome A.F.D.J. Galați.

Conform prevederilor art. 88, alin. (1), litera d) din Legea nr. 161/2003, „Funcția de consilier local sau județean este incompatibilă cu: funcția de președinte, vicepreședinte, director general, director, manager, asociat, membru al consiliului de administrație sau cenzor la regiile autonome și societățile comerciale de interes local înființate sau aflate sub autoritatea consiliului local ori județean respectiv sau la regiile autonome și societățile comerciale de interes național care își au sediul sau care dețin filiale în unitatea administrativ-teritorială respectivă”.

Potrivit prevederilor art. 88, alin. (1), litera c) din Legea nr. 161/2003, „Funcția de consilier local sau județean este incompatibilă cu: calitatea de funcționar public sau angajat cu contract individual de muncă în aparatul propriu al consiliului local respectiv sau în aparatul propriu al consiliului județean ori al prefecturii din județul respectiv”. De asemenea, conform art. 97, alin. (2), pct. b) din legea mai sus amintită, „Raportul de serviciu al funcționarului public se suspendă: până la încetarea funcției eligibile sau a funcției de demnitate publică, în cazul în care funcționarul public a fost ales sau numit”.

Având în vedere cele de mai sus, s-a constatat faptul că domnul GHEORGHE TEODOR IULIAN nu a respectat obligațiile referitoare la regimul juridic al incompatibilităților, acesta aflându-se în stare de incompatibilitate în perioada 21.11.2005-04.04.2007, întrucât a deținut simultan atât funcţia de Consilier județean în cadrul Consiliului Județean Galați, cât și pe cea de Director al Direcției pentru Servicii Publice Deconcentrate, respectiv în perioada 03.09.2008-05.02.2009, deoarece a deținut concomitent calitatea de Consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Galați, cât și funcțiile de Director general adjunct, Director general și Președinte al Consiliului de Administrație în cadrul Administrației Fluviale a Dunării de Jos Galați.

Potrivit prevederilor art. 49, alin. (3) din Legea nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale  de Integritate, republicată, „fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate constituie temei pentru eliberarea din funcţie sau, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementărilor aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective”.

„În termen de 15 zile de la data comunicării actului de constatare a conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate, persoana verificată poate face contestaţie”, conform prevederilor legale.

Activitatea de verificare a averii dobândite în perioada exercitării mandatelor sau a îndeplinirii funcţiilor ori demnităţilor publice, după caz, a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor este supusă controlului judecătoresc.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalităţii, imparţialităţii, independenţei, celerităţii, dreptului la apărare şi bunei administrări.

AGENŢIA NAŢIONALĂ DE INTEGRITATE, 15 aprilie 2010


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024