Comunicat privind sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2

14 aprilie 2010, 15:17

Agenţia Naţională de Integritate, în baza prevederilor Legii nr. 144/2007, republicată, a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, în vederea efectuării de cercetări cu privire la săvârşirea de către domnul PĂLTINEANU GAVRIL, Şef catedră în cadrul Universităţii Tehnice de Construcţii, Bucureşti, a infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută şi pedepsită de art. 292, Cod Penal.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 144/2007, republicată, Agenția s-a sesizat din oficiu cu privire la faptul că domnul PĂLTINEANU GAVRIL nu a depus declaraţiile de avere şi de interese în termenul prevăzut de art. 44, alin. (2) din Legea nr. 144/2007, republicată, motiv pentru care a fost sanţionat contravențional cu amendă în cuantum de 500 Lei.

Procedura de înştiinţare, aşa cum este prevăzută de Legea nr. 144/2007, republicată, a fost îndeplinită în baza mandatului poştal, domnul PĂLTINEANU GAVRIL fiind informat despre declanşarea procedurii de verificare a respectării dispoziţiilor legale privind regimul juridic al incompatibilităţilor şi al conflictelor de interese, precum şi cu privire la drepturile sale de a lua cunoştinţă de actele şi lucrările dosarului, de a fi asistat sau reprezentat de avocat şi de a prezenta orice elemente justificative pe care le consideră necesare.

În urma analizării datelor şi informaţiilor primite de la instituţiile competente şi a comparării acestora cu datele menţionate în declaraţiile de avere şi de interese ale domnului PĂLTINEANU GAVRIL, depuse în perioada 2006-2008, s-au constatat următoarele:

- domnul PĂLTINEANU GAVRIL a declarat eronat venitul salarial obţinut de la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, acesta menționând un venit de 61.071 lei, față de 73.747 lei, cât era în realitate;

- nu a declarat existenţa unui cont în sumă de 1.999,15 lei (la data de 29.10.2008), deschis la BRD - Grup Nord Est - Agenţia Universitatea Tehnică de Construcţii;

- un imobil compus din teren în suprafaţă de 24 mp şi un garaj în suprafaţă de 22,89 mp, având o valoare de impozitare de 5.370 lei, dobândit în baza unui contract de vânzare-cumpărare nu a fost menționat in declarația de avere depusă pentru anul fiscal 2007;

- mențiunile privind natura juridică a unui bun imobil, situat în Municipiul Curtea de Argeş, au fost efectuate eronat, în sensul că imobilul consemnat în declarația de avere – ca fiind un apartament dobândit prin moștenire – este, în fapt, un spațiu comercial, dobândit prin donație din partea S.C. MARICOM IMPEX S.R.L.;

- datele referitoare la imobilul din categoria „apartamente” deţinut în  Municipiul Bucureşti au fost înscrise eronat și incomplet, acesta menţionând un procent de coproprietate de 75%, şi nu cel real de 62, 50%, restul de 37,5% fiind deţinut de doamna PĂLTINEANU ANDA. De asemenea, imobilul a fost dobândit prin moştenire şi nu prin contract de vânzare-cumpărare, aşa cum a declarat domnul PĂLTINEANU GAVRIL.

Având în vedere faptul că aspectele menţionate anterior constituie indicii temeinice privind săvârşirea de către domnul PĂLTINEANU GAVRIL a infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută şi pedepsită de art. 292, Cod Penal, asupra căreia doar organele judiciare au competenţa de a se pronunţa, s-a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2.

Activitatea de verificare a averii dobândite în perioada exercitării mandatelor sau a îndeplinirii funcţiilor ori demnităţilor publice, după caz, a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor este supusă controlului judecătoresc. Agenţia îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalităţii, imparţialităţii, independenţei, celerităţii, dreptului la apărare şi bunei administrări.

Verificările au fost suspendate până la soluționarea cauzei de către organul judiciar.

AGENŢIA NAŢIONALĂ DE INTEGRITATE, 14 aprilie 2010


Related news: Back

11 984 354

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 15.04.2024