Comunicat privind constatarea stării de incompatibilitate

14 aprilie 2010, 11:43

Agenţia Naţională de Integritate a constatat, în baza prevederilor Legii 144/2007, republicată, faptul că domnul GUGUIANU CONSTANTIN s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 26.05.2009-02.12.2009, întrucât a deținut simultan atât funcţia de Consilier județean în cadrul Consiliului Județean Vrancea, cât și pe cea de Director coordonator la Casa Județeană de Pensii Vrancea.

Agenția a fost sesizată cu privire la posibila nerespectare de către domnul GUGUIANU CONSTANTIN a prevederilor legale ce reglementeză regimul juridic al incompatibilităţilor.

În urma verificării prealabile, efectuate în temeiul Legii nr. 144/2007, republicată, au rezultat indicii temeinice referitoare la încălcarea de către domnul GUGUIANU CONSTANTIN a prevederilor legale privind regimul juridic al incompatibilităţilor.

Procedura de înştiinţare, aşa cum este prevăzută de Legea nr. 144/2007, republicată, a fost îndeplinită în data de 24.02.2010, domnul GUGUIANU CONSTANTIN fiind informat despre declanşarea procedurii de verificare a respectării dispoziţiilor legale privind respectarea regimului juridic al incompatibilităţilor, precum şi cu privire la drepturile sale de a lua cunoştinţă de actele şi lucrările dosarului, de a fi asistat sau reprezentat de avocat şi de a prezenta orice elemente justificative pe care le consideră necesare.

În urma verificărilor efectuate şi a analizării informaţiilor şi documentelor transmise de instituțiile competente, au rezultat următoarele:

• Domnul GUGUIANU CONSTANTIN deţine, începând cu data de 23.06.2008, funcţia de  Consilier județean în cadrul Consiliului Județean Vrancea;

• Domnul GUGUIANU CONSTANTIN a exercitat funcţia de Director coordonator la Casa Județeană de Pensii Vrancea în perioada 26.05.2009 - 02.12.2009.

Menționăm faptul că domnul GUGUIANU CONSTANTIN a ocupat funcția de Director coordonator la Casa Județeană de Pensii Vrancea în baza unui contract de management, care este asimilat contractului individual de muncă.

Conform art. III, alin. (9) din Ordonanța de Urgență nr. 37/22.04.2009, respectiv, art. IV, alin. (9) din Ordonanța de Urgență nr. 105/6.10.2009, „Pe perioada executării contractului de management, persoanele care ocupă funcții dintre cele prevăzute la alin. (3) li se aplică prevederile art. 70, 71, 79, 94-96 și 111-114 din cartea I, titlul IV din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare”, de unde rezultă faptul că persoanelor care execută un contract de management în cadrul instituțiilor publice le sunt opozabile prevederile cuprinse în Legea nr. 161/2003, ce privesc regimul juridic al incompatibilităților, conflictelor de interese, precum și celelalte norme și principii generale aplicabile funcționarilor publici.

Având în vedere cele de mai sus, s-a constatat faptul că domnul GUGUIANU CONSTANTIN nu a respectat obligațiile referitoare la regimul juridic al incompatibilităților, acesta exercitând, în perioada 26.05.2009 - 02.12.2009, atât funcţia de Consilier județean în cadrul Consiliului Județean Vrancea, cât și pe cea de Director coordonator la Casa Județeană de Pensii Vrancea.

Potrivit prevederilor art. 49, alin. (3) din Legea nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale  de Integritate, republicată, „fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate constituie temei pentru eliberarea din funcţie sau, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementărilor aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective”.

„În termen de 15 zile de la data comunicării actului de constatare a conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate, persoana verificată poate face contestaţie”, conform prevederilor legale.

Activitatea de verificare a averii dobândite în perioada exercitării mandatelor sau a îndeplinirii funcţiilor ori demnităţilor publice, după caz, a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor este supusă controlului judecătoresc.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalităţii, imparţialităţii, independenţei, celerităţii, dreptului la apărare şi bunei administrări.

AGENŢIA NAŢIONALĂ DE INTEGRITATE, 14 aprilie 2010


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024