Comunicat - incompatibilitate - 4 angajați în sistemul de sănătate publică

6 iulie 2016, 14:00

Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate în cazul a patru angajați în sistemul de sănătate publică, după cum urmează:

1.            DACIN FLORIN-VASILE, director financiar contabil în cadrul Spitalului Clinic CF Oradea

INCOMPATIBILITATE

S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 17 februarie 2011 – 22 martie 2016, întrucât a deținut simultan funcția de director financiar contabil, membru al comitetului director în cadrul Spitalului Clinic CF Oradea, și calitatea de titular al ”Dacin Florin Vasile Întreprindere Individuală”, încălcând astfel, dispozițiile art. 178, alin. (1), lit. b) și art. 181, alin. (9) din Legea nr. 95/2006.

2.            STANCIU GABRIEL TEODOR, membru în Consiliul de Administrație al Casei de Asigurări de Sănătate a Județului Brașov

INCOMPATIBILITATE

S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 30 noiembrie 2010 – 20 februarie 2015, întrucât a deținut simultan funcția de membru în Consiliul de Administrație al Casei de Asigurări de Sănătate a Județului Brașov și funcția de membru în Consiliul de Administrație al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, respectiv în Consiliul de Administrație al Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie „Dr. Ioan Aurel Sbârcea” Brașov, încălcând astfel dispozițiile art. 310, alin. (1) din Legea nr. 95/2006 și art. 34, alin (1) din H.G. nr. 972/2006.

  3.          SZENTANNAI DÉNES, șef secție - Secția O.R.L. în cadrul Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, Județul Harghita

INCOMPATIBILITATE

S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 02 mai 2006 – 31 iulie 2015, întrucât a deținut simultan funcțiile de șef secție la Secția O.R.L. în cadrul Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc din Județul Harghita și pe cea de administrator în cadrul S.C. Clear – Sound S.R.L., încălcând astfel dispozițiile art. 185, alin. (15)  și art. 178, alin. (1), lit. b) din Legea nr. 95/2006.

  4.          SÎNGEORZAN DORIN, șef secție la Secția Urologie în cadrul Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc

INCOMPATIBILITATE

S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 1 decembrie 2007– 05 martie 2008, întrucât a deținut simultan funcțiile de șef secție la Secția Urologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc și pe cea de administrator în cadrul S.C. Zulart's S.R.L.

De asemenea, acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate și în perioada 20 mai 2011 – 31 mai 2016, întrucât a deținut simultan funcțiile de șef secție la Secția Urologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc și pe cea de administrator în cadrul S.C. Clinica Multimed S.R.L.

 

Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 185, alin. (15)  și art. 178, alin. (1), lit. b) din Legea nr. 95/2006.


Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază - de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoanele evaluate au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

 

Persoanele menționate au încălcat următoarele prevederi legale:

 

·  art. 178, alin. (1), lit. b) din Legea nr. 95/2006, potrivit căruia „Funcția de manager persoană fizică este incompatibilă cu: […] exercitarea oricărei activități sau oricărei alte funcții de manager, inclusiv cele neremunerate”;

 

· art. 181, alin. (9) din Legea nr. 95/2006, potrivit căruiaDispoziţiile art. 178, alin. (1,) lit. b) - d) referitoare la incompatibilităţi şi ale art. 178, alin. (2) referitoare la conflictul de interese se aplică şi persoanelor care ocupă funcţii specifice comitetului director”;

 

·  art. 310, alin. (1) din Legea nr. 95/2006, potrivit căruia „Membrii Consiliului de administraţie al CNAS şi ai consiliilor de administraţie ale caselor de asigurări, precum şi personalul angajat al acestor case de asigurări, indiferent de nivel, nu pot deţine funcţii de conducere în cadrul Ministerului Sănătăţii Publice, autorităţilor de sănătate publică, furnizorilor de servicii medicale din sistemul de asigurări sociale de sănătate ale căror servicii se decontează din fond, unităţilor sanitare, cabinetelor medicale, funcţii alese sau numite în cadrul CMR, colegiilor judeţene ale medicilor, respectiv al municipiului Bucureşti, în cadrul CMDR, colegiilor judeţene ale medicilor dentişti, respectiv al municipiului Bucureşti, în cadrul CFR, colegiilor judeţene ale farmaciştilor, respectiv al municipiului Bucureşti, organizaţiilor centrale şi locale ale OAMMR, organizaţiilor centrale şi locale ale OBBC sau funcţii în cadrul societăţilor comerciale cu profil de asigurări, farmaceutic sau de aparatură medicală […]”;

 

·  art. 34, alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 972/2006, potrivit căruia „Membrii Consiliului de administraţie al CNAS şi ai consiliilor de administraţie ale caselor de asigurări, precum şi personalul angajat al acestor case de asigurări, indiferent de nivel, nu pot deţine funcţii de conducere în cadrul Ministerului Sănătăţii Publice, autorităţilor de sănătate publică, furnizorilor de servicii medicale din sistemul de asigurări sociale de sănătate ale căror servicii se decontează din Fond, unităţilor sanitare, cabinetelor medicale, funcţii alese sau numite în cadrul Colegiului Medicilor din România, colegiilor judeţene ale medicilor, respectiv al municipiului Bucureşti, în cadrul Colegiului Medicilor Dentişti din România, colegiilor judeţene ale medicilor dentişti, respectiv al municipiului Bucureşti, în cadrul Colegiului Farmaciştilor din România, colegiilor judeţene ale farmaciştilor, respectiv al municipiului Bucureşti, organizaţiilor centrale şi locale ale Ordinului Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România, organizaţiilor centrale şi locale ale Ordinului Biochimiştilor, Biologilor şi Chimiştilor sau funcţii în cadrul societăţilor comerciale cu profil de asigurări, farmaceutic ori de aparatură medicală”;

 

· art. 185, alin. (15)  din Legea nr. 95/2006, potrivit căruia „Dispoziţiile art. 178 alin. (1) lit. b), c) și d) referitoare la incompatibilităţi şi ale art. 178 alin. (2) referitoare la conflictul de interese, sub sancțiunea rezilierii contractului de administrare, se aplică şi șefilor de secție, de laborator și de serviciu medical din spitalele publice”.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligațiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective […]”.

„Persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Agenția Națională de Integritate își exercită atribuțiile cu respectarea principiilor legalității, confidențialității, imparțialității, independenței operaționale, celerității, bunei administrări, precum și al dreptului la apărare.

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 6 iulie 2016

Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024