Comunicat - incompatibilitate și conflict de interese administrativ și penal - 6 aleși locali

26 mai 2016, 15:50
Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate precum și existența conflictului de interese de natură administrativă și penală în cazul a șase aleși locali, după cum urmează:

1.         

BOȘCU NINEL CONSTANTIN, Primar al comunei Domnești, județul Ilfov

INCOMPATIBILITATE

S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 30 august 2012 – 30 aprilie 2014, întrucât a deținut simultan funcțiile de primar și membru în cadrul Consiliului de Administrație al Școlii cu cls. I-VIII nr. 1 Domnești, încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d)  din Legea nr. 161/2003.

2.         

PETI ANDREI, Viceprimar al Municipiului Târgu Mureș, județul Mureș

INCOMPATIBILITATE

S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 13 iunie 2013 - 19 noiembrie 2014, întrucât a deținut simultan cu funcția de viceprimar și funcția de membru în cadrul Consiliului de Administrație al Școlii Gimnaziale Dr. Bernady Gyorgy” (în perioada 13 iunie 2013 -19 noiembrie 2014 ), cât și în cadrul C.A al Grădiniței cu program prelungit Ștefania” (în perioada 13 iunie 2013 - 02 septembrie 2014 ) precum și în cadrul Grădiniței cu program prelungit nr. 16/15 (în perioada 13 iunie 2013-14 noiembrie 2014), încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.

3.         

SCRECIU MARIUS-VASILE, Viceprimar al Municipiului Drobeta Turnu Severin, județul Mehedinți

CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV

În perioada exercitării mandatului de viceprimar, a participat la deliberarea și adoptarea unei Hotărâri a Consiliului Local al municipiului Drobeta Turnu Severin, din data de 31 mai 2013, în baza căreia, a fost încheiat la data de 14 octombrie 2013 un contract de închiriere între Primăria municipiului Drobeta Turnu Severin - în calitate de locator (unitate administrativ - teritorială în cadrul căreia SCRECIU MARIUS-VASILE deține funcția de viceprimar), și filiala județeană (jud. Mehedinți) a unui partid politic, în calitate de locatar, spațiul fiind atribuit în folosință pentru desfășurarea activității specifice a organizației municipale Drobeta Turnu Severin a partidului politic în cadrul căruia Screciu Marius-Vasile deține funcția de președinte. 

 

Persoana evaluată a încălcat, astfel, dispozițiile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/ 2001 și art. 75, lit. b) din Legea 393/2004.

4.         

VLĂDESCU LUMINIȚA, Viceprimar al Municipiului Medgidia, județul Constanța

INCOMPATIBILITATE

S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 22 iunie 2012 – 03 iulie 2014, întrucât a deținut simultan cu funcția de viceprimar și funcțiile de administrator al S.C. CONSULT CONTAB A.L.M. S.R.L.(în perioada 22 iunie 2012 – 13 februarie 2013) și membru în Consiliul de Administrație al Colegiului Tehnic Nicolae Titulescu Medgidia (în perioada 23 august 2012 - 03 iulie 2014), încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, lit. d) din Legea nr. 161/2003.

5.         

MATEI GIGI-ION, Viceprimar cu atribuții de primar al orașului Râmnicu Vâlcea, județul Vâlcea

INCOMPATIBILITATE

Se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 21 iunie 2012, întrucât deține simultan funcțiile de viceprimar (cu atribuții de primar), și administrator al S.C. ANDISTAR S.R.L., S.C. EDION CONSTRUCT, S.C. TOP TRANS S.R.L. și S.C. EDION FILIALA BABENI S.R.L., încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.

6.         

TUDOR AUREL, Viceprimar al comunei Afumați, județul Ilfov

CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV ȘI PENAL

În perioada exercitării mandatului de viceprimar, a participat la deliberarea și adoptarea a trei Hotărâri ale Consiliului Local al comunei Afumați cu privire la Asociația  Fotbal Club Afumați”, asociație în cadrul căreia TUDOR AUREL deținea calitatea de membru fondator.

 

Totodată, a semnat în calitate de viceprimar, trei contracte de lucrări/servicii, încheiate de Primăria comunei Afumați cu S.C. Lan Electric InstaL S.R.L. (societate la care mama soției acestuia, deține calitatea de asociat).

 

În baza contractelor încheiate cu S.C. Lan Electric InstaL S.R.L., TUDOR AUREL a semnat, în calitate de președinte al Comisiei de recepție, procesul - verbal de recepție la terminarea lucrărilor „Reabilitare instalație electrică clădire fost ICIL” executate de societatea comercială;

 

De asemenea, a semnat, în calitate de reprezentant al primăriei, atât procesul - verbal privind atribuirea directă a contractului de servicii „Achiziționare piese pentru lămpi și corpuri de iluminat public” către S.C. Lan Electric Instal S.R.L. cât și documentele justificative emise de S.C. Lan Electric Instal S.R.L. în executarea contractelor încheiate cu Primăria comunei Afumați.

 

Persoana evaluată a încălcat, astfel, dispozițiile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/ 2001, dispozițiile art. 75, lit. a) și f) din Legea 393/2004.

 

Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea de către TUDOR AUREL a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301 din Codul Penal al României.


Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază - de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. BOȘCU NINEL CONSTANTIN nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

 

Persoanele menționate au încălcat următoarele prevederi legale:

 

·  art. 87, alin. (1), d) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Funcția de primar și  viceprimar […] este incompatibilă cu;  funcţia de […] administrator, membru al consiliului de administraţie […] la societăţile comerciale precum și la instituţiile publice;  […]”.

 

·  art. 46, alin. (1) și (2) din Legea nr. 215/2001, potrivit căruia „Nu poate lua parte la deliberare și la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soț, soție, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial în problema supusă dezbaterilor consiliului local. Hotărârile adoptate de consiliul local cu încălcarea dispozițiilor alin. 1 sunt nule de drept. Nulitatea se constată de către instanța de contencios administrativ. Acțiunea poate fi introdusă de orice persoană interesată”;

 

·  art. 75, lit. a, b) şi f) din Legea nr. 393/2004, potrivit căruia „Aleșii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorității publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: soţ, soţie, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv […];  orice persoană fizică sau juridică cu care au o relaţie de angajament, indiferent de natura acestuia; […];o asociaþie sau fundaþie din care fac parte. ”

 

·  art. 301 din Codul Penal al României, potrivit căruia „Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective […]”.

„Persoana […] față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Agenția Națională de Integritate își exercită atribuțiile cu respectarea principiilor legalității, confidențialității, imparțialității, independenței operaționale, celerității, bunei administrări, precum și al dreptului la apărare.

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 26 mai 2016

Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024