Comunicat - conflict de interese administrativ - MOLOȚ MIRCEA IOAN, președintele Consiliului Județean Hunedoara

8 aprilie 2016, 09:00

 

Agenția Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă de către MOLOȚ MIRCEA IOAN, președintele Consiliului Județean Hunedoara (suspendat din funcţie începând cu data de 11 decembrie 2014).

În perioada exercitării mandatului de președinte al Consiliului Județean Hunedoara, MOLOȚ MIRCEA IOAN a participat la deliberarea și adoptarea Hotărârii Consiliului Judeţean privind aprobarea acordării unor finanțări nerambursabile pentru anul 2013 (respectiv acordarea finanțării nerambursabile unor asociații de tineret, cultură, cluburi sportive și unități de cult din județul Hunedoara, în cuantumurile prevăzute în anexa hotărârii) și a semnat  Nota de fundamentare aferentă acestei Hotărâri a Consiliului.

În baza acestei hotărâri, Episcopia Devei și a Hunedoarei a fost finanţată cu suma de 2.000.000 lei.

MOLOȚ MIRCEA IOAN a activat în perioada 15 mai 2010 - 10 martie 2014 ca membru al Adunării Eparhiale a Episcopiei Devei și Hunedoarei, fiind delegat și ca membru al Consiliului Eparhial.

Persoana evaluată a încălcat astfel dispozițiile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/ 2001, potrivit căruia „Nu poate lua parte la deliberare și la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soț, soție, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial în problema supusă dezbaterilor consiliului local”, dispozițiile art. 75, lit. b) din Legea 393/2004, potrivit căruia „Aleșii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorității publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: […]; orice persoană fizică sau juridică cu care au o relaţie de angajament, indiferent de natura acestuia” şi dispozițiile art. 77, alin. (1)  şi (2) din Legea 393/2004, potrivit căruia „Consilierii județeni și consilierii locali nu pot lua parte la deliberarea și adoptarea de hotărâri dacă au un interes personal în problema supusă dezbaterii. În situațiile prevăzute la alin. (1), consilierii locali și consilierii județeni sunt obligați să anunțe, la începutul dezbaterilor, interesul personal pe care îl au în problema respectivă”.

Agenția Națională de Integritate a mai constatat în cazul lui MOLOȚ Mircea Ioan, în urma procedurilor de evaluare, atât încălcarea legislației privind regimul juridic al incompatibilităților (https://goo.gl/1UBfFH), cât şi existența conflictului de interese în materie administrativă (https://goo.gl/xTeUhG).

Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. MOLOȚ MIRCEA IOAN a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese […] constituie abatere disciplinară si se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective […]”.

Agenția Națională de Integritate își exercită atribuțiile cu respectarea principiilor legalității, confidențialității, imparțialității, independenței operaționale, celerității, bunei administrări, precum si al dreptului la apărare.

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 8 aprilie 2016

Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024