Comunicat - conflict de interese administrativ - COSCA RADU, viceprimar al Municipiului Galați

1 martie 2016, 09:00

 

Agenția Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă de către COSCA RADU, viceprimar al Municipiului Galați.

COSCA RADU a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât, în perioada exercitării mandatului de viceprimar a participat la deliberarea și adoptarea Hotărârilor Consiliului Local al mun. Galați din datele de 28.03.2013 și 09.05.2013 privind majorarea contribuției C.L. Galați ca membru fondator al Fundației „Andreiana Juventus” de la 12.000 lei/an la 189.000 lei/an respectiv de la 12.000 lei/an la 200.000 lei/an (fundație în cadrul căreia persoana evaluată deține calitatea de membru și funcția de președinte începând cu data de 05 februarie 2013).

 

Persoana evaluată a încălcat, astfel, dispozițiile art. 75, lit. f) din Legea nr. 393/2004 potrivit căruia  „Aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru […]; o asociaţie sau o fundaţie din care fac parte”, dispozițiile art. 77, alin. (1) și (2) din Legea nr. 393/2004 potrivit căruia  „Consilierii judeţeni şi consilierii locali nu pot lua parte la deliberarea şi adoptarea de hotărâri dacă au un interes personal în problema supusă dezbaterii. În situaţiile prevăzute la alin. (1), consilierii locali şi consilierii judeţeni sunt obligaţi să anunţe, la începutul dezbaterilor, interesul personal pe care îl au în problema respectivă. […]”  precum și dispozițiile art. 46 din Legea nr. 215/2001 potrivit căruia  „Nu poate lua parte la deliberare şi la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soţ, soţie, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial în problema supusă dezbaterilor consiliului local. (Hotărârile adoptate de consiliul local cu încălcarea dispoziţiilor alin. (1) sunt nule de drept. Nulitatea se constată de către instanţa de contencios administrativ. Acţiunea poate fi introdusă de orice persoană interesată”.  

Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare. COSCA RADU a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.

Agenția Națională de Integritate își exercită atribuțiile cu respectarea principiilor legalității, confidențialității, imparțialității, independenței operaționale, celerității, bunei administrări, precum și al dreptului la apărare.


AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 1 martie 2015

Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024