Comunicat - conflict de interese administrativ și penal - NEGHINĂ VICTOR LAURENȚIU, fost primar

26 februarie 2016, 11:25

 

Agenția Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă și penală de către NEGHINĂ VICTOR LAURENȚIU, fost primar al Municipiului Onești, jud. Bacău.

NEGHINĂ VICTOR LAURENȚIU a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât, în perioada 04 octombrie 2012 – 28 august 2013, în exercitarea atribuţiilor de primar, a semnat mai multe acte administrative în vederea efectuării de achiziții directe a unor produse de la S.C. AQUILA-FASHION S.R.L. (societate  comercială  la  care  deține, împreună cu mama sa, calitatea de asociat). În baza acestor acte, S.C. AQUILA-FASHION S.R.L. a încasat suma  totală de 18.903,96 lei.

De asemenea, în perioada exercitării mandatului de primar, NEGHINĂ VICTOR LAURENȚIU a a semnat și a aprobat  documentele premergătoare procedurii de numire în funcție și, ulterior, a emis dispoziția de numire pentru TENIE IONUȚ în funcția de administrator public al mun. Onești, jud. Bacău. În acest demers, NEGHINĂ VICTOR LAURENȚIU a facilitat realizarea de foloase patrimoniale pentru TENIE IONUȚ, persoană cu care acesta a fost asociat în perioada 15 mai 2012 – 15 februarie 2013 în cadrul S.C. CONNECT CENTER S.R.L.

Având în vedere cele de mai sus, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Onești, în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea de către NEGHINĂ VICTOR LAURENȚIU a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301 din Codul Penal al României

Persoana evaluată a încălcat, astfel, atât dispozițiile art. 76, alin. (1) și (2) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruiaPrimarii şi viceprimarii, […] sunt obligaţi să nu  emită  un  act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său  […] ; Actele administrative emise sau actele juridice încheiate ori dispoziţiile emise cu încălcarea obligaţiilor prevăzute la alin. (1) sunt lovite de nulitate absolută”, cât și dispozițiile art. 301 din Codul Penal al României, potrivit căruia „Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.

Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare. NEGHINĂ VICTOR LAURENȚIU a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.

Agenția Națională de Integritate își exercită atribuțiile cu respectarea principiilor legalității, confidențialității, imparțialității, independenței operaționale, celerității, bunei administrări, precum și al dreptului la apărare.

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 26 februarie 2016
Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024